Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΛΗ

  • 02/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Στο μπάσκετ δεν γιορτάζουμε επετείους. Αν το κάναμε όμως τότε σίγουρα η δεύτερη ημέρα του Δεκέμβρη πριν απο σαράντα ένα χρόνια θα μας έδινε έναν καλό λόγo για γιορτή.

Το ιστορικό βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου 1979 ημέρα Κυριακή, ο Νίκος Γκάλης φορώντας την κιτρινόμαυρη φανέλα με το νούμερο 7 συστήθηκε στον λαό του Άρη που είχε κατακλύσει το Παλέ ντε Σπορ για τον αγώνα με τον Ηρακλή. Ο Γκάνγκστερ πολύ αγχωμένος και σφιγμένος, θα πετύχει 30 πόντους με αρκετές άστοχες προσπάθειες.

 

Παραδόξως θα πρωταγωνιστήσει αμυντικά όταν στην τελευταία φάση του αγώνα θα κόψει τον Σωτήρη Σακελλαρίου χαρίζοντας τη νίκη στον Άρη με 79-78. Οι φίλαθλοι θα φύγουν από το Αλεξάνδρειο προβληματισμένοι και παγωμένοι ενώ οι εφημερίδες της επόμενης μέρας θα σφάξουν με το βαμβάκι τον Γκάλη. Η "Θεσσαλονίκη" έγραψε πως «Ο Γκάλης το πρόσωπο της ημέρας έκανε χθες κατάχρηση προσπαθειών σε σημείο στο δεύτερο ημίχρονο να παίζεις μόνο του και έχοντας και αστοχία στα σουτ έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Άρη. Ευτυχώς στο τελευταίο δίλεπτο πέτυχε τρία κρίσιμα καλάθια που οπωσδήποτε μέτρησαν στην τελική επικράτηση. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ένας πολύ καλός παίκτης αλλά χθες έπαιξε λάθος», ενώ ο "Ελληνικός Βορράς" στάθηκε στο οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας στο ρεπορτάζ αναφέροντας «Ο περυσινός Πρωταθλητής Άρης στο πρώτο του παιχνίδι για το πρωτάθλημα μπάσκετ Α’ εθνικής κατηγορίας γλύτωσε την ήττα 15’’ πριν την λήξη του αγώνος όταν ο Σακελλαρίου αστόχησε στην τελευταία επίθεση της ομάδας του κερδίζοντας τελικά με 79-78. Ο Άρης ήταν μέτριος αν και είχε στη σύνθεσή του τον πολυσυζητημένο Γκάλη ο οποίος στη προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα χρήματα που διετέθησαν για την απόκτησή του μονοπώλησε τις επιθετικές ενέργειες των κίτρινων και έκανε πολύ σοβαρά λάθη».

Ο Πεταλίδης θα μπει ξανά μπροστά σαν ασπίδα στις επιθέσεις και θα "κράξει" τους ειδήμονες με τον δικό του τρόπο. "Γράψτε και πείτε ο, τι θέλετε. Αλλά σας το λέω για να το ξέρετε, εκεί που τώρα φτύνετε, μια μέρα θα γλείφετε".

Ο ίδιος ο μεγάλος πρωταγωνιστής που έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις απο τον εαυτό του, ξέρει ότι δεν έπαιξε καλά. Στην επόμενη προπόνηση ο Βαγγέλης Αλεξανδρής θα τον πλησιάσει και θα του πει "Νίκο χθες δεν ήσουν καλός. Έχασες πολλά εύκολα σουτ". Ο Νικ τον κοιτάζει και τον ρωτάει "Απο που τα έχασα Βαγγέλη"; Ο Τίγρης του δείχνει τα σημεία με τα περισσότερα να είναι κοντά στο καλάθι. Ο Νίκος θα του κάνει μία και μόνη ερώτηση λέγοντας του "Πιστεύεις ότι θα τα ξαναχάσω"; Και προφανώς δεν τα ξαναέχασε.

 

Με την περίσσια αυτοπεποίθηση που τον διέκρινε θα φροντίσει να καθησυχάσει τον κόσμο της ομάδας δίνοντας μια υπόσχεση σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" στο φύλλο της 7ης Δεκεμβρίου. « Οι φίλαθλοι του Άρεως να κάνουν λίγο υπομονή και να μην ανησυχούν. Τους δίνω τον λόγο μου οτι θα παίξω μεγάλο μπάσκετ». Τα γεγονότα έδειξαν ότι ήξερε να τον τηρεί...

 

Σαν Σήμερα

26/04/1963

1963: Γεννιέται ο Bill Wennington. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Καναδό γίγαντα, αλλά τα δάχτυλα του έχουν δαχτυλίδια!!!