Παρακαλώ περιμένετε...

Το μπαουλο του Περιστεριου

  • 08/03/2018

Του Νίκου Φετοκάκη

Του Νίκου Φετοκάκη

 

Το μπαούλο έμεινε στα πιτς την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα όμως κατεβαίνει Αττική, στην Δυτική όχθη και στο υπέροχο την δεκαετία του 90' κυρίως ΓΣ Περιστερίου. Καταπληκτικές ομάδες, φανταστικοί ξένοι...πάμε να θυμηθούμε...!

Το μακρινό 1989 το νεοφώτιστο τότε Περιστέρι με προπονητή τον Σπύρο Φώσκολο φέρνει στην Ελλάδα ένα λευκό κολλεγιόπαιδο να δοκιμαστεί. Ο 22χρονος τότε Γκρέγκ Τσερτς εντυπωσιάζει και παίρνει δικαιωματικά ένα συμβολαιο στην ομάδα. Παραμένει κανονικά στην ομάδα ακόμα και μετά τον τραυματισμό του το 1991 που τον ανάγκασε να χάσει όλη τη χρονιά και συνεχίζει και την περίοδο 1992-93. Χαρακτηριστικό είναι πως από το τέλος εκείνης της σεζόν δεν ξαναέπαιξε ποτέ επαγγελματικά.

Την περίοδο 1993-94 σε μια εποχή που τα λεφτά στο ελληνικό μπάσκετ έπεφταν βροχή, έρχεται στο Περιστέρι ο τεράστιος Όντι Νόρρις. Ένα θηρίο πραγματικό που έπαιξε πολλα χρόνια στη Μπαρτσελόνα και άφησε και εδώ το στίγμα του με την απίστευτη τεχνική του. Συμπτωματικά και αυτός έκλεισε την καριέρα του στο Περιστέρι. Μαζί του την ίδια σεζόν αγωνίστηκε ένας αντιτουριστικός αλλα αρκούντως αποτελεσματικός αριστερόχειρας λευκός , ο Λανς Μπέργουολντ.

Το 1995-96 έχουμε ένα ακόμα πολύ χαρακτηριστικό δίδυμό Αμερικανών στην Δυτική όχθη. Η καλαθομηχανή που λέγεται Μέλβιν Τσίτουμ αλλά και η ατραξιόν ,ένα πανύψηλο παλικαράκι κοντά στα 2.25 που άκουγε στο όνομα Πριστ Λοτερντέιλ που και εκείνος έκανε τα πρώτα του δείλα επαγγελματικά βήματα και κατόπιν έφτασε και ως το ΝΒΑ.

Το 1999 είναι μια χρονιά σταθμός για τους κιτρινομπλέ. Ένας τύπος που έβαζε την μπάλα στο καλάθι με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο ενσωματώθηκε στο ρόστερ τους. Ο αδικοχαμένος πλέον, Αλφόνσο Φορντ παρά τα προβλήματα υγείας που είχε τη προηγούμενη σεζόν, δεν άφησε ερωτηματικά για το ποιός είναι ο κορυφαίος ξένος σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα. Επαιξε με την φανέλα του Περιστερίου δύο σεζόν. Στη δεύτερη, είχε δίπλα του την...πλειμεικεράρα που λέγεται Μπάιρον Ντίνκινς και μαζί κατάφεραν να κάνουν πράγματα και θαύματα.

Το 2002 άλλη μια φορά το Περιστέρι πετυχαίνει διάνα στους Αμερικανούς. Ένα απίστευτα δυναμικό τεσσάρι με τρομερή τεχνική μπαίνει στην μηχανή του. Το όνομα αυτού Αντρέ Χάτσον. Ο σύλλογος όμως και γενικά το ελληνικό μπάσκετ συνολικά έχει αρχίσει να μπαίνει σε φθίνουσα πορεία.

Η επόμενη σεζόν έχει και αυτή ονοματεπώνυμο για το Περιστέρι και έμελλε να είναι και η τελευταία δυνατή σεζον του συλλόγου στην Α1. Ο Πίτ Μάικλ βοηθάει όσο δεν πήγαινε την ομάδα να κάνει μια αξιοπρεπή πορεία εκείνη την σεζόν.

Έρικ Μικ, Ράντι Γουάιτ, Σμους Πάρκερ, Μπακ Τζόνσον, Άνταμ Βόιτσικ υπήρξαν επίσης εξαιρετικές περιπτώσεις αθλητών αλλά το έχουμε ξαναπεί σε αυτήν εδώ την στήλη το...πάμε υποκειμενικά.

Ελπίδα στην φετινή σχεδόν σίγουρη επάνοδο του Περιστερίου στην Α1 να υπάρξει σταθερότητα γιατί το καλό Περιστέρι χρειάζεται στην μεγάλη κατηγορία.

 
 
 
 
 
 
 
 

Σαν Σήμερα

12/05/1974

1974: Οι Boston Celtics θα κερδίσουν τους Milwaukee Bucks με σκορ 102-87 κατακτώντας έτσι το 12ο τους πρωτάθλημα.