Παρακαλώ περιμένετε...

Το μπαουλο του Π.Α.Ο.Κ.

  • 20/03/2018

Του Νίκου Φετοκάκη

Του Νίκου Φετοκάκη

 

Αυτή την εβδομάδα, μέσα από το μπαούλο του Basketbook θα πάμε να θυμηθούμε ξένους καλαθοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα με τον δικέφαλο του βορρά στο στήθος. Ο ΠΑΟΚ έφερε και αυτός κατά καιρούς εξαιρετικούς αθλητές που απολάυσαμε στα παρκέ της Α1 και είναι μια καλή ευκαιρία να τους ξαναθυμηθούμε.

Το μακρινό 1988 έχουμε τον πρώτο ξένο που φοράει τα ασπρόμαυρα στην ιστορία. Το μωρό του ελαφιού,κατα κόσμον Μάικ Τζόουνς, συστήνεται στο ελληνικό κοινό με τα εκπληκτικά του αθλητικά προσόντα βοηθώντας τον ΠΑΟΚ να πετύχει μεγάλες νίκες στην σεζόν.

Το 1990 έρχεται στην Θεσσαλονίκη για να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην ιστορία της ομάδας ο Κεν Μπάρλοου. Εκπληκτικό τεσσάρι με απίστευτή δύναμη και μοναδικά τελειώματα έμεινε στον δικέφαλο 3 σεζόν και πανηγύρισε μαζί του ένα πρωτάθλημα Ελλάδος και το ευρωπαικό κύπελλο του 1991. Μαζί του το 1992-93 αγωνίστηκε ένας πρωταθλητής ΝΒΑ. Ο τεράστιος Κλίφ Λέβινγκστον με πανάκριβο συμβόλαιο άφησε την χώρα μας το καλοκαίρι του 93 με doudle-double σε πόντους και ριμπάουντ και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ με πολλά πόστερ με δικά του καρφώματα από εκείνη την σεζόν.

Το 1993-94 ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να φέρνει ξένους ψηλούς, αφού στους κοντούς υπάρχει πληρότητα με τους παικταράδες Μπάνε και Κόρφα. Αρχικά ο γυρολόγος αλλά κορυφαία παικτάρα Γουόλτερ Μπέρι κάνει την μια από τις δύο παρουσίες του στο Αλεξάνδρειο εκείνη την σεζόν(η άλλη το 1998-99)και γράφει το ονομά του στην ιστορία της ομάδας με το κύπελλο Κόρατς που βοηθά να κατακτήσει η ομάδα του, μαζί με τον απίθανο Ζόραν Σάβιτς που όσα αθλητικά προσόντα του έλλειπαν τόσο μπάσκετ γνώριζε, επιβιώνοντας στον δύσκολο κόσμο των ψηλών. Χαρακτηριστικότατη η χρήση των αγκώνων του πάντα στα όρια του κανονικού. Έμεινε στον δικέφαλο για δύο σεζόν. Τη δεύτερη αγωνίστηκε μαζί του ένας λευκός ψηλός Αμερικανός με τρομερή έφεση στο τρίποντο, ΝΒΑer και αυτος με καλή καριέρα. Ασφαλώς μιλάμε για τον Μάτ Μπούλαρντ.

Την σεζόν 1996-97 περνάει τον Ατλαντικό για τον ΠΑΟΚ κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο όνομα που έπαιξε στους Θεσσαλονικείς. Σκοτ Σκάιλς είναι το ονομά του. Play maker μοναδικό με απίστευτο μπασκετικό μυαλό μετρ στις ασίστ. Ένας σημαντικός λόγος να θυμόμαστε με νοσταλγία εκείνα τα μπασκετικά χρόνια.

Το 1997-98 αμέσως μετά την παρουσία του στον Άρη, γίνεται μέλος της ασπρόμαυρης οικογένειας ένα τέρας της φύσης. Ο συγχωρεμένος Τσάρλς Σάκλφορντ.

Ασφαλώς κορυφαίοι από πλευράς προσφοράς στον δικέφαλο ήταν δύο Σέρβοι που δεν θα τους συμπεριλάβω στην λίστα ξένων αφού μετά από τόσα χρόνια τα θεωρούμε όλοι μας δικά μας παιδιά. Μπάνε Πρέλιεβιτς κυρίως και Πέτζα Στογιάκοβιτς δευτερευόντως, έγραψαν πολλά χιλιόμετρα με τα ασπρόμαυρα προσφέροντας τίτλους, τεράστια σουτ και σπάνιες στιγμές μπασκετικού θεάματος.

Άξιοι αναφοράς ξένοι που αγωνίστηκαν στον δικέφαλο ήταν ασφαλώς οι Άντονι Κουκ, Ίμπο Κουτλουάι, Φράνκι Κινγκ, Σεργκέι Μπαζάρεβιτς, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Κλαούντιο Κολντεμπέλα και Ντιλέινι Ράντ.

Το μόνο βέβαιο είναι πως από παλια στον ΠΑΟΚ υπήρχε καλό «μάτι» στην επιλογή ξένων,κάτι που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

 
 
 
 
 
 
 
 

Σαν Σήμερα

13/05/1976

1976: Oι New Jersey Nets θα κερδίσουν τους Denver Nuggets με 112-106 και θα γίνουν έτσι οι τελευταίοι πρωταθλητές στην ιστορία του ΑΒΑ, αφού μετά έγινε η "ένωση".