Παρακαλώ περιμένετε...

Το μπαουλο του Ημιθεου

  • 13/02/2018

Ο Νίκος Φετοκάκης ανοίγει το μπαούλο του Ημίθεου. 

Του Νίκου Φετοκάκη

 

Το δεύτερο ταξίδι μας στο παρελθόν με ξένους που κόσμησαν το ελληνικό πρωτάθλημα ανά συλλόγους κατά το παρελθόν θα γίνει προς Θεσσαλονίκη μεριά και πιο συγκεκριμένα προς την Αγίου Δημητρίου και το Ιβανώφειο! ..Και αν έχουν δει τα μάτια των Ηρακληδέων αλλά και των ελλήνων φιλάθλων παικταράδες στα κυανόλευκα! Πάμε να δούμε λοιπόν ξεκινώντας από το μακρινό 1987-88 !

Ήταν αριστερόχειρας .. μοναδική καλαθομηχανή . Έμεινε στην ομάδα πάρα πολλά χρόνια ( εώς το 1992 ) και το όνομά του είναι άρικτα συνδεδεμένο με τον Γηραίο . Το μικρό του όνομα δεν διαπραγματέυεται ! Ντέιβιντ. Για το επίθετο όρκο δεν παίρνω! Άνκρουμ , Άνκραμ , Ίνκρουμ ... πολλές εκδοχές. Εμείς εδώ στο Ελλάντα τον μάθαμε ως Ντέιβιντ Ίνγκραμ !

Την επόμενη σεζόν έχουμε και την παρουσία μιας ακόμα υπερκαλαθομηχανής στις τάξεις του Γηραιού! Ο Στηβ Μπάρτ έκανε ουκ ολίγα αλλά έφυγε νωρις.

Το 1993 έρχεται στην Ελλάδα ως πρωταθλητής Ευρώπης με την Λιμόζ στην επονομαζώμενη «καταστροφή του μπάσκετ του Φαλήρου» η προσωπική μου αδυναμία . Ένας play maker με πολύ μπάσκετ μέσα του και τεράστιο μυαλό! Ο Γιούρι Ζντόβτς Έμεινε κοντά 3 χρόνια στον Ηρακλή και άφησε το στίγμα του.

Επίσης την περίοδο 1993-94 έχουμε την τύχη να θαυμάσουμε τον All Star Τζέιμς Ντόναλντσον στην Ελλάδα και τους κυανόλευκους! Παίκτης με 15 χρόνια καριέρα στο ΝΒΑ που τελείωσε την σεζόν στην χώρα μας με double - double σε πόντους και ριμπάουντ.

Το 1994 στον Ηρακλή ήταν γραφτο να αγωνιστεί μια τεράστια μορφή του μπάσκετ. Ο άνθρωπος που σκόραρε με 1000 και 1 περίεργους τρόπους , πάντα αποτελεσματικός με το δικό του ράθυμο στυλάκι . Ο Γουόλτερ Μπέρι ( περί ού ο λόγος ) έπαιξε στην μισή Α1 καθ όλη την διάρκεια της καριέρας του έπαιξε καί στον Ηρακλή !

Λίγα χρόνια αργότερα την περίοδο 1995-96 την πόρτα του Ιβανωφείου περνάει ένας αληθινός All Star ! Τρελός από τους λίγους , κορυφαίος ως το τέλος στο NBA στην ομάδα του τους Σιάτλ Σουπερσόνικς αλλά και στους Σέλτικς και όχι μόνο που αγωνίστηκε έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφη του στην Α1 ! Ο κύριος Εξέιβιερ Μανκτάνιελ!!

Το 1996 άλλος ένας μεγάλος - τρελός έρχεται στον Ηρακλή . Ίσως ο κορυφαίος NΒΑer που είχε παίξει ως τότε στην Ελλάδα που σίγουρα αν δεν τον έτρωγαν οι καταχρήσεις θα χε κάνει πολύ περισσότερα πράγματα στην καριέρα του και σίγουρα θα είχε ζήσει και πιο πολύ! Ο λόγος ασφαλώς για τον εκπληκτικό Ρόι Τάρπλει.

Το 1998 θα μιλήσουμε για έναν τρομερά ποιοτικό γκάρντ που έπαιξε στην Α1 και στον Ηρακλή για 2 σεζόν , τον Λόρδο Βύρωνα, κύριο Μπάιρον Ντίνκινς.

Τη διετία 1998-2000 ένα τεσσάρι - διαμάντι κόσμησε το ελληνικό πρωτάθλημα παίζοντας για τον Ηρακλή . Με εκπληκτικό πόστ παιχνίδι και πολύ πολύ μυαλό κέρδισε εύκολα φανατικούς φίλους . Ο κύριος Μπακ Τζόνσον...

Άξιοι αναφοράς επιγραμματικά και οι Σμους Πάρκερ , ο Ρόντνικ Μπλάκνει το 2001-02 , ο Τερέλ Καστλ το 2009-10 , ο Έρικ Μικ σε δύο μάλιστα αγωνιστικές περιόδους , αλλά και ο Πρέντραγκ Ντρόμπνιακ το 2011! Σίγουρα κάποιοι δεν αναφέρθηκαν ! Η αναφορά έγινε με βάση το .. προσωπικό μου ...γούστο κυρίως ( θα μου το επιτρέψετε ) ! Ευχή είναι ο Ηρακλής να ξαναβρεί σύντομα τον δρόμο για την Α1 γιατι σίγουρα έχει να δώσει πολλά ακόμα στο Ελληνικό μπάσκετ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σαν Σήμερα

17/05/1988

1988: Ο John Stockton θα ισοφαρήσει το ρεκόρ ασίστ σε playoff μοιράζοντας 24 στην ήττα της ομάδας του από τους Lakers με 111-109.