Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ

  • 26/07/2019

Του Γιώργου Καρούλια

Αν οι αναμνήσεις είχαν τίτλο, εν προκειμένω θα ήταν "Ο Τελευταίος Καλός Πανελλήνιος". Μια ομάδα που κόντρα στα προγνωστικά έφτασε τη σεζόν 2009-10 στα ημιτελικά του Eurocup, αγγίζοντας το peak του προτού δυστυχώς υποβιβαστεί στις τοπικές κατηγορίες.

Η σεζόν αυτή ήταν η χρονιά του. Με τον Ηλία Ζούρο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο τιμόνι, δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό ρόστερ, το οποίο επρόκειτο να φτάσει ψηλά, τόσο σε Ελλάδα όσο και το Eurocup: Ιαν Βουγιούκας, Ντούρο Οστοϊτς, Ευθύμιος Τσακαλέρης, Chris Owens, Josh Davis, Μάρκος Κολόκας, ο μετέπειτα θρύλος της Maccabi Devin Smith, Ιωάννης Γεωργαλής, Αλέκος Πέτρουλας, Μανώλης Παπαμακάριος, Κώστας Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Κομποδιέτας, ο Λατρεμένος Μου-Μου, Roderick Blackney, Γιώργος Καλαϊτζής, Βασίλης Ξανθόπουλος, Britton Johnsen

.

Στο Eurocup, πέρασε από τα προκριματικά εναντίον της VEF Riga. Σε έναν δύσκολο όμιλο βγήκε πρώτος με αντιπάλους την Gran Canaria, την Nancy και την Πολωνική Turow. Στο top-16 τα έβαλε κυριολεκτικά με τέρατα: Bilbao, Benetton Treviso, Brose Bamberg, όπου κέρδισε όλα τα εντός έδρας συν μια πολύ μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Benetton. Στον προημιτελικό αντιμετώπισε την Gran Canaria, από την οποία πέρασε πάλι χάρη στην ισχυρή έδρα του. Στο F4 ήταν άτυχος. Αντιμετώπισε την υπερδύναμη του θεσμού Βαλένθια, και μάλιστα σε Ισπανικό έδαφος, την Fernando Buesa Arena, όπου πάλεψε αλλά ηττήθηκε με 92-80, ενώ έχασε και στον μικρό τελικό από την Bilbao.

 

Στο Ελληνικό πρωτάθλημα κατέκτησε την τέταρτη θέση, κέρδισε σε σειρά παιχνιδιών τον ΠΑΟΚ, ενώ παρά τη διαφορά δυναμικότητας υπήρξε πολύ μαχητικός απέναντι στον Παναθηναϊκό, ειδικά στο δεύτερο παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός κέρδισε με δύο πόντους διαφορά.

 

Δυστυχώς δύο χρόνια μετά, η ιστορική αυτή ομάδα υποβιβάστηκε στα τοπικά. Εμείς ως Basketbook και ως μπασκετόφιλοι, ευχόμαστε η ομάδα αυτή να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στην Α1.

 

Σαν Σήμερα

16/05/1980

1980: Ο Magic Johnson, ως rookie, θα καλύψει το κενό του Kareem Abdul Jabaar , οποίος είχε τραυματιστεί στον αστράγαλο, και θα παίξει για 15 λεπτά στην θέση του Center. Αυτά τα 15 λεπτά ήταν αρκετά για να χτίσουν τον μύθο του, μαζι φυσικά με την πιο αποτελεσματική παράσταση που δόθηκε ποτέ από rookie σε τελικούς με 42 πόντους, 15 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Οι Lakers κέρδισαν 123-107 τους 76ers και πήραν το πρωτάθλημα.