1955: Γεννιέται ο James Edwards. Ένας ψηλός με σχεδόν 20 χρόνια καριέρα στο ΝΒΑ και τρία πρωταθλήματα. Σε ένα εκ των οποίων μάλιστα - με τους Pistons το 1990 - ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας.
Παρακαλώ περιμένετε...
Του Βαγγέλη Αλεξανδρή
Του Βαγγέλη Αλεξανδρή
Όταν αναλαμβάνω κάτι θέλω να είμαι σωστός και ακριβής. Παρακολουθώ με προσοχή τα παιχνίδια και ο σχολιασμός γίνεται βήμα-βήμα, δεκάλεπτο - δεκάλεπτο θα έλεγα. Όλα τα παιγνίδια έχουν ενδιαφέρον και προσπαθώ να τα προσεγγίσω από όλες τις πλευρές. Το τεχνικό σκέλος είναι σχετικά πιο εύκολο για μένα λόγω της εμπειρίας μου. Άλλωστε σε αυτό το κομμάτι όλοι όσοι βλέπουν έχουν άποψη. Κάνω μεγάλη προσπάθεια να παρούσιάσω όλες τις παραμέτρους των παιχνιδιών που δεν είναι εμφανείς για όλους, για καλύτερη ενημέρωση.
Η Εθνική είναι πάνω από όλα και τα παιχνίδια της πάντα τα παρακολουθώ με μεγάλη προσήλωση. Ακόμα και τώρα που έχει πέσει πάνω της η βαριά διαμάχη ευρωλίγας και FIBA.
Πρώτο δεκάλεπτο και σε αυτό το παιχνίδι είχαμε κακο ξεκινήμα. Κόντρα σε πεντάρι που σουτάρει καλά (Κλάρκ), με τον Μπουρούση να έχει πρόβλημα να τον ακολουθήσει οι αντίπαλοι προηγήθηκαν 7-15 . Χρειάστηκε το πρώτο τάιμ άουτ για να προσέξουμε πιο πολύ την άμυνα και να κινηθούμε περισσότερο στην επίθεση. Έτσι καταφέραμε να πλησιάσουμε 14-15 και να κλείσει το δεκάλεπτο με τους Άγγλους μπροστά 23-20. Κυρίως γιατί δημιούργησε πολλές ευκαιρίες με το πικ εν ρολ απέναντι στον Μπουρούση που έμενε μέσα - αντιμετώπιση 2on2 - και τον Βασιλόπουλο πρώτο σκόρερ με 10 πόντους που έδειξε να εκμεταλλεύεται με κοψίματα τα κενά στην άμυνα των αντιπάλων.
Το δεύτερο δεκάλεπτο συνεχίστηκε με το ίδιο πρόβλημα αμυντικά αυτή τη φορά με τον Μαυροειδή στη θέση 5. Σαν λύση ο Σκουρτόπουλος χαμήλωσε το σχήμα και έπαιξε με δύο τεσσάρια. Οι Άγγλοι προηγήθηκαν με 8πόντους διαφορά εκμεταλλευόμενοι την χαλαρή αντιμετώιση της ομάδας μας στην άμυνα, κυρίως την 2on2 . Έτσι έκλεισαν το ημίχρονο μπροστά με 46-39. Οι 46 πόντοι αντικατοπτρίζουν την ανύπαρκτη προσπάθεια των παικτών μας. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω, να σου δίνεται η ευκαιρία, ειδικά στους νεότερους, και να μην βγάζεις φωτιές από διάθεση και ένταση.
Χαρακτηριστικό του τρίτου δεκαλέπτου είναι η πίεση στην άμυνα και η δύναμη που έβγαλαν οι δύο ομάδες αποτέλεσμα αυτού τα πολλά φάουλ και οι βολές. Η Εθνική μας γύρισε στο παιχνίδι γιατί κέρδισε τις πιο πολλές μονομαχίες και τα ριμπάουντ και αν δεν δεχόταν το τρίποντο θα έκλεινε το δεκάλεπτο προηγούμενη . Τα πράγματα όμως έδειξαν πως αν συνεχίζαμε στον ίδιο ρυθμό θα παίρναμε το ματς.
Οι Άγγλοι οι οποίοι έπαιζαν την πρόκρισή τους έδειξαν διάθεση να το παλέψουν μέχρι τέλους . Στο τέταρτο δεκάλεπτο το ματς πήγε σε πολλά ένας με έναν και φαινόταν πως θα κριθεί στην ατομική ικανότητα των παικτών και όχι στην τακτική. Έξυπνη κίνηση από τον αντίπαλο κόουτς να γυρίσει την άμυνά του σε ζώνη με προσαρμογές που μας δημιούργησε προβλήματα αφού δεν καταφέραμε να βάλουμε τα ελεύθερα σουτ. Ο αγώνας πήγαινε πόντο πόντο και τελικά η ελληνική ομάδα κέρδισε στις λεπτομέριες παρά τα λάθη των τελευταίων λεπτών.
Μπράβο στους παίκτες και τους προπονητές για την νίκη και την πρόκριση. Για την συνέχεια χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην άμυνα και ειδικά στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ αλλά να δημιουργηθούν και νέα επιθετικά plays τρανζισιον για να έχει η ομάδα ρυθμό.