Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΖΕΡΟΝΤ ΜΟΥΣΤΑΦ:ΤΟ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ WHAT IF

  • 08/12/2021

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Στην ιστορία του τμήματος μπάσκετ του ΠΑΟΚ υπάρχει ένα κεφάλαιο με πολλά αν... Τι θα είχε συμβεί αν ο Βεζυρτζής έδινε τα δύο εκατομμύρια παραπάνω και έπαιρνε το 84 τον Γιαννάκη, αν ερχόταν ο Μπέρι στην ομάδα πριν από το καλοκαίρι του 93 όπως είχε συμφωνήσει, αν δεν είχαν γίνει τα τραγικά λάθη στους τελικούς του 91, αν ο Ντούντα έδινε το οκ για την απόκτηση Γκάλη, αν δεν τραυματιζόταν ο Χάρισον, αν ο Μπάνε στον ημιτελικό έδινε τη μπάλα στον αμαρκάριστο Κόρφα και αν και αν και αν...

Σκοπός όμως του σημερινού άρθρου δεν είναι η υπενθύμιση αλλά η εξιστόρηση ενός από αυτά τα αν που ακούει στο όνομα Τζερόντ Μουστάφ. Τον Αμερικανό πάουερ φόργουορντ που ακόμα και σήμερα στην ασπρόμαυρη πλευρά της Θεσσαλονίκης πολλοί τον θυμούνται με νοσταλγία και θεωρούν πως αν είχε παραμείνει στην ομάδα ο ΠΑΟΚ θα κατακτούσε πολλά περισσότερα από το Κύπελλο Ελλάδος του 1995.

Η πεποίθηση τους ίσως να έχει μία βάση, τα προσόντα και η κολλεγιακή καριέρα του Μουστάφ έδειχναν πως είχε τα φόντα για το ΝΒΑ. Οι Νικς επέλεξαν τον απόφοιτο του Μέριλαντ στο νούμερο 17 του ντραφτ το 1990, ο Μουστάφ έπαιξε 62 παιχνίδια κυρίως ως αλλαγή του Όκλεϊ αλλά η έλευση του Πατ Ράιλι το καλοκαίρι έφερε τα πάνω κάτω και ο Τζερόντ είδε την πόρτα της εξόδου.

Από την ανατολική ακτή μετακόμισε στην Άγρια Δύση για το Φοίνιξ. Στην Αριζόνα θα αγωνιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια έχοντας τον ίδιο ρόλο με αυτόν της Νέας Υόρκης, της αλλαγής του Τσάρλς Μπάρκλεϊ για να δίνει ανάσες στον "Σερ". Σε αυτή την τριετία θα πάρει μυρωδιά ακόμα και από τελικούς ΝΒΑ το 1993 με σχεδόν όμως μηδαμινή συμμετοχή.

Τα πράγματα στο Φοίνιξ απείχαν από τον χαρακτηρισμό ιδανικά, κυρίως στο εξωγηπεδικό κομμάτι. Οι σχέσεις του με τους συμπαίκτες ήταν κακές, τον Κέβιν Τζόνσον τον χαρακτήρισε ως "ένας καλός και υπάκουος νέγρος", ενώ σε κόντρα ήρθε ακόμα και με τον Μπάρκλεϊ όταν θέλοντας να κάνει πλάκα, τύπωσε ψεύτικα φύλλα τοπικής εφημερίδας με πρωτοσέλιδο την απόφαση του Τσαρλς να ασπαστεί το Ισλάμ και να αλλάξει το όνομα του σε Αμπντούλ Μουχάμαντ και τα μοίρασε στα αποδυτήρια. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε την αντίδραση του Μπάρκλεϊ πιστεύω και την εικόνα των αποδυτηρίων μετά τον καυγά τους.

Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά στην κατηγορία που θα αντιμετώπιζε ο Μουστάφ τον Ιούλιο του 1994 και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που το Φοίνιξ τον αποδέσμευσε και ο παίχτης βρήκε καταφύγιο στην Ευρώπη. Δύο μήνες πριν, η σύντροφος του Αλθέα Χέϊς τον ενημέρωσε πως κυοφορούσε το παιδί του. Ο Μουστάφ κάθε άλλο παρά χάρηκε με τα νέα και απαίτησε από την Χέϊς να προχωρήσει σε άμβλωση. Η κοπέλα αρνήθηκε, ο Μουστάφ της πρόσφερε 5.000 δολλάρια για να την πείσει χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στην τελευταία τους επικοινωνία στις 22 Ιουλίου ένας έξαλλος Τζερόντ επανέλαβε την απαίτηση αλλά η Αλθέα του το ξέκοψε με κατηγορηματικό τρόπο, το παιδί θα το κρατούσε. 48 ώρες αργότερα, το πρωινό της 24ης Ιουλίου, ο πατέρας της ανήσυχος επειδή η κόρη του δεν απαντούσε στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα του, πήγε στο σπίτι της και εκεί αντίκρυσε τη σοκαριστική εικόνα της νεκρής Αλθέα. Είχε εκτελεστεί με τέσσερις πυροβολισμούς, ο ένας στο κεφάλι ως χαριστική βολή.

Αμέσως όλες οι υποψίες έπεσαν στον Μουστάφ που φυσικά αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη του στη δολοφονία της πρώην συντρόφου του. Η αστυνομική έρευνα απέδωσε γρήγορα καρπούς και λίγες μέρες αργότερα συνελήφθη ο ξάδερφος του Λέβονι Γούτεν ως βασικός ύποπτος. Ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση ξεψάχνισε το παρελθόν του Μουστάφ θέλοντας να τον προσάγει και αυτόν σε δίκη και ανακάλυψε πως είχε εμπλακεί και παλαιότερα σε υποθέσεις απειλών για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, πρώτα στο κολλέγιο και κατόπιν με την πρώην αρραβωνιαστικιά του Πάσα Λουκ.

Ο Λέβονι ομολόγησε γρήγορα την ενοχή του αλλά παρότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για οικονομικές συναλλαγές με τον Μουστάφ λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία, δεν ενέπλεξε καθόλου το όνομα του ξαδέρφου του και πήρε πάνω του την ευθύνη για το αποτρόπαιο έγκλημα. Η οικογένεια της κοπέλας θεώρησε πως το Φοίνιξ κάλυψε τον Τζερόντ ώστε να μην αμαυρωθεί το πρεστίζ του οργανισμού και οι Σάνς σε μία κίνηση κατευνασμού των αντιδράσεων, τον άφησαν ελεύθερο στις αρχές Οκτωβρίου πληρώνοντας το υπόλοιπο του συμβολαίου του, ύψους 3.800.000 δολλαρίων.

Την ίδια περίοδο ο ΠΑΟΚ του Ντράγκαν Σάκοτα αναζητούσε τον αντικαταστάτη του Λέμον Λάμπλέϊ που προτιμούσε να διαβάζει τη Βίβλο στα αποδυτήρια από το να παίξει μπάσκετ της προκοπής. Ο Μουστάφ έφτασε στη Θεσσαλονίκη και με λίγες προπονήσεις στα πόδια του έκανε ντεμπούτο με τα ασπρόμαυρα σε μία από τις δυσκολότερες έδρες της Ευρώπης, την "επί γης κόλαση", το Γιάντ Ελιάου της Μακάμπι για την πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στις 27 Οκτωβρίου του 1994.

Και τι ντεμπούτο, με 19 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Μουστάφ κόλλησε αμέσως με τον Σάβιτς, ο ΠΑΟΚ πήρε ένα μεγάλο διπλό μέσα στο Τελ Αβίβ και ο 25χρονος τότε Αμερικανός που ήταν πραγματικά παιχταράς έκανε τους ανθρώπους του Δικεφάλου του Βορρά να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση για το απρόσμενο δώρο. Και τα χαμόγελα έγιναν ακόμα μεγαλύτερα μετά την 35αρα του Τζερόντ εναντίον της Δάφνης για το ελληνικό πρωτάθλημα, εκεί όπου ο Μουστάφ σκόραρε με όποιον τρόπο ήθελε, σουτ κοντά και μακριά από το καλάθι, καρφώματα με το δεξί, το αριστερό ή και τα δύο χέρια.

Τα χαμόγελα όμως γρήγορα πάγωσαν όταν ο Μουστάφ παραπονέθηκε για πόνους στο γόνατο και οι εξετάσεις έδειξαν κάποια κάκωση που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με συντηρητική αγωγή. Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας όμως σχηματίστηκε κάποιος θρόμβος που μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνος ακόμα και για τη ζωή του. Η αποχή από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα ήταν επιβεβλημένη και αναγκαστικά ο ΠΑΟΚ υποχρεώθηκε να τερματίσει τη συνεργασία τους.

O Μουστάφ έμεινε σχεδόν έναν χρόνο εκτός γηπέδων και στα τέλη του 1995 επέστρεψε στην ενεργό δράση με την Ανδόρα και παρότι είχε εντυπωσιακά νούμερα, ο προπονητής Έντου Τόρες τον έδιωξε εξαιτίας πειθαρχικού παραπτώματος όταν χωρίς άδεια πέταξε για την Ουάσιγκτον με σκοπό να παρεβρεθεί στη συγκέντρωση της Αδελφότητας Αφροαμερικανών Μουσουλμάνων. Ύστερα πήγε στη Γαλλία για λίγο και το 96 επέστρεψε στην Ισπανία προβάροντας τα μπλαουγκράνα της Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε και τον τίτλο της ACB τη σεζόν 96-97 και έπαιξε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της περιόδου 97-98.

Γαλλία, Πολωνία και τέλος Τουρκία ήταν οι επόμενοι επαγγελματικοί του σταθμοί μέχρι το 2001, χρονιά που γύρισε στην Αμερική για να ασχοληθεί με το ίδρυμα που είχε ιδρύσει ο πατέρας του Σάαρ Μουστάφ το 1990 και σκοπό έχει την παροχή βοήθειας σε νέους με παραβατική συμπεριφορά.

Η ιστορία του Τζερόντ Μουστάφ ως παίχτη του ΠΑΟΚ παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στα μπασκετικά στέκια της συμπρωτεύουσας και όχι άδικα θεωρώ μιας και ο Αμερικανός ήταν πραγματικά ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό, ο ορισμός του "τι θα είχε συμβεί, αν"...

Σαν Σήμερα

29/03/1945

1945: Γεννιέται ο Walt Frazier. O επονωμαζόμενος και Clyde the Glyde. Ένας από τους καλύτερους guard όλων των εποχών, που οδήγησε τους Knicks στα δύο μοναδικά μέχρι σήμερα πρωταθλήματά τους στις αρχες της δεκαετίας του 70'.