Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΖΑΝΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΟΡΕΡ

  • 29/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Καλαθομηχανή, μπόμπερ, κιλερ... Όποιον χαρακτηρισμό και αν επιλέξουμε για τον Τζανή Σταυρακόπουλο, δύσκολα θα είναι ακριβής για έναν απο τους τελευταίους αυθεντικούς Έλληνες σκόρερ. Βέρος Καλλιθεάτης ο Τζανής και αθλητικό παιδί απο πιτσιρικάς, ασχολήθηκε αρχικά με το βόλεϊ στην ομάδα του Εσπέρου παράλληλα με το μπάσκετ, καλλιεργώντας έτσι το εξαιρετικό άλμα που θα τον βοηθούσε στην μετέπειτα καριέρα του.

Ευτυχώς για όλους μας το ενδιαφέρον για το άθλημα του φιλέ ατόνησε και το 1987 με την εκτόξευση του μπάσκετ λόγω της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού, ο 16χρονος Τζανής αποδέχθηκε την πρόταση που του έκανε ο Γιώργος Καλαφατάκης ώστε να αγωνιστεί σε μια ομάδα της γειτονιάς που έμελλε να αποθεώσει το επιθετικό μπάσκετ και να δώσει άλλη διάσταση στον ορό run and gun. Οι θρυλικοί Αμπελόκηποι ξεκίνησαν την τρελή πορεία που τους έφερε μέχρι τα σαλόνια της Α1, απο τα ανοιχτά γήπεδα της Β ΕΣΚΑ και ο Σταυρακόπουλος ήταν ο κύριος εκφραστής του δόγματος του "Καλάφα".

 Οι Αμπελοgarden ήταν μία ομάδα χάρμα ιδέσθαι και στις αρχές του 90 η μπασκετική πιάτσα αρχίζει να βουιζει για το "Εξπρές των Αμπελοκήπων" και τον νεαρό με το νούμερο 7 που έβαζε 50αρες και 40αρες για πλάκα. Οι διαδοχικές άνοδοι με τον Τζανή πρώτο σκόρερ σε όλες τις κατηγορίες φέρνει τον σύλλογο στην Β εθνική και οι Πράσινοι που έχουν ως έδρα πια το κλειστό του Μετς καλούνται να επιβεβαιώσουν τα διθυραμβικά σχόλια που ακούγονται για αυτούς. Την μεγαλύτερη πίεση την έχει ο Τζανής αλλά σαν έτοιμος απο καιρό, στον αγώνα με την ΧΑΝΘ (το πρώτο ματς στην ιστορία της Β εθνικής με τηλεοπτική κάλυψη) θα δείξει σε όλη την φίλαθλη Ελλάδα πως είναι το next big thing του αθλήματος στην χώρα μας σκοράροντας 63 πόντους.

Έχοντας παντελή άγνοια κινδύνου το τρένο των Αμπελοκήπων θα φτάσει και στον τελικό προορισμό, τα παρκέ της Α1. Ακόμα και στο δυσκολότερο επίπεδο, ο Σταυρακόπουλος θα συνεχίσει να βάζει φωτιά στα διχτακια, πυροβολεί απο παντού χωρίς δεύτερη σκέψη δείχνοντας πως είναι ώριμος για το επόμενο βήμα. Τα όρια της γειτονιάς ήταν πια πολύ στενά για τον Τζανή και μετά την κατάκτηση της 4ης θέσης στο Ευρωμπάσκετ 95 με την Γαλανόλευκη, θα υπογράψει τετραετές συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό. Το ταλέντο του τον έφερε μέσα σε μια πενταετία απο τα τσιμέντα των τοπικών, στο πλευρό αθλητών σαν τον Ντομινίκ, τον Γιαννάκη και τον Βράνκοβιτς.

Στην ομάδα του Μάλκοβιτς όπως ήταν λογικό ο χρόνος συμμετοχής του περιορίστηκε όπως και οι καταιγιστικοί ρυθμοί σκοραρίσματος αλλά όταν του δόθηκε η ευκαιρία όπως στο Φάιναλ Φορ του Παρισιού, θύμισε τον Τζανή των Αμπελοκήπων συντελώντας σημαντικά στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η παραμονή του Σέρβου προπονητή στο Τριφύλλι αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τον Σταυρακόπουλο που στα 25 του η επιθυμία να παίζει ήταν εντονότατη και για αυτό τον λόγο επέλεξε να ανηφορίσει προς Θεσσαλονίκη και τον Άρη ως δανεικός απο τον Παναθηναϊκό.

Ο "Αυτοκράτορας" έχει μπει πια στο μονοπάτι της παρακμής αλλά παραμένει πάντα μια μεγάλη ομάδα με τεράστιο ειδικό βάρος στην φανέλα της. Ο Τζανής θα καταφέρει να σηκώσει αυτό το βάρος και ο Άρης των χιλίων προβλημάτων στις 3 Απριλίου του 1997 ανατρέποντας την διαφορά της ήττας με 11 πόντους στον πρώτο τελικό, θα υποχρεώσει τους Τούρκους της Τόφας Μπούρσα να εγκαταλείψουν το γήπεδο για να μην δουν τους Έλληνες και τον Σταυρακόπουλο ανάμεσα τους να υψώνουν στον ουρανό το Κύπελλο Κόρατς. Ο Τζανής γύρισε στην Αθήνα και περίμενε να μιλήσει με τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού σχετικά με τον χρόνο συμμετοχής του.

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς όμως δεν μπορούσε να του εγγυηθεί περισσότερο απο 5 με 10 λεπτά και έτσι ο Σταυρακόπουλος προτίμησε την λύση του εξωτερικού. Στο γαλλικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Λε Μαν, απαλλαγμένος απο το άγχος του πρωταθλητισμού άρχισε να ευχαριστιέται ξανά το παιχνίδι με πολύ καλές εμφανίσεις. Η νοσταλγία όμως για την πατρίδα έφερε πίσω το 1998 τον 27χρονο small forward για τα κυανέρυθρα του Πανιωνίου παραμένοντας στην πλατεία για μία σεζόν και την επόμενη χρονιά μετακόμισε στην γειτονική Δάφνη βοηθώντας την ομάδα να κερδίσει την παραμονή της στα δύο χρόνια της παρουσίας του εκεί.

Η περιπλάνηση στις γειτονιές της Αθήνας συνεχίστηκε για τον Τζανή στην Νέα Φιλαδέλφεια με τον Ιωνικό, ξανά στην Νέα Σμύρνη ανταμώνοντας με τον συγγενή του πια - παντρεμένος με την αδελφή του Τζανή- Γιώργο Καλαφατάκη όπου ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Α1 το 2004.

Απο εκεί και πέρα άρχισε ένα αντίστροφο ταξίδι για τον Σταυρακόπουλο που θα αγωνιστεί στην Α2 με το Περιστέρι, θα επιστρέψει στις ρίζες του φορώντας την φανέλα του Εσπέρου και θα θυμηθεί την εποχή που ήταν πιτσιρικάς ξαναπαίζοντας στις τοπικές κατηγορίες μέχρι τα 46 του χρόνια με τον Αετό Καλλιθέας έχοντας ως συμπαίχτες και αντιπάλους, αθλητές που θα μπορούσαν να είναι παιδιά του και σιγουρα θα ένιωθαν δέος βλέποντας έναν γκριζαρισμένο πια Τζανή να δείχνει πως η τέχνη του σκοραρίσματος είναι σαν το ποδήλατο. Δεν ξεχνιέται ποτέ όπως δεν ξεχάστηκε και ο ίδιος από τους μπασκετόφιλους που σε κάθε συζήτηση για τους μεγάλους σκόρερ του ελληνικού μπάσκετ δικαίως συμπεριλαμβάνουν σε περίοπτη θέση και το δικό του όνομα...

Σαν Σήμερα

26/04/1963

1963: Γεννιέται ο Bill Wennington. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Καναδό γίγαντα, αλλά τα δάχτυλα του έχουν δαχτυλίδια!!!