Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΝΒΑ ΜΕΡΟΣ 3ο

  • 24/11/2017

Μέρος τρίτο και τελευταίο. Ό,τι μάθατε μάθατε μετά. Εμείς πάντως μία φορά σας τα είπαμε.

Μέρος τρίτο και τελευταίο. Ό,τι μάθατε μάθατε μετά. Εμείς πάντως μία φορά σας τα είπαμε.

  • New York Knickerbockers ( Knicks): Από τα πιο ιστορικά franchise στην ιστορία του ΝΒΑ αφού ήταν στη λίγκα από την ίδρυσή της. Το όνομα μας έρχεται από τους Ολλανδούς εποίκους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στον “Νέο Κόσμο” στα 1600, και αυτό γιατί μέχρι να αλλάξει το όνομα της πόλης σε Νέα Υόρκη, από έναν Βρετανό αξιωματούχο, η πόλη ονομαζόταν “Νέο Άμστερνταμ”. Πιο συγκεκριμένα, το όνομα Knickerbockers, αφορά τα χαρακτηριστικά παντελόνια που φορούσαν οι Ολλανδοί έποικοι, που τα μάζευαν πάνω από το γόνατο. Ακόμη και πιο πρόσφατα, το πιο δημοφιλές σύμβολο της πόλης στις αρχές του 20ου αιώνα, δεν ήταν άλλο από τον “Father Knickerbocker”, που αφορούσε ένα ολοκληρωμένο στυλ ντυσίματος. Το όνομα Knickerbockers, το συναντάμε πρώτη φορά στον επαγγελματικό αθλητισμό το 1845, σε μία ομάδα baseball του Μανχάταν, η οποία ήταν και η πρώτη οργανωμένη ομάδα baseball στον κόσμο.

    Τώρα, οι ιστορίες για το πως κατέληξαν οι παράγοντες της ομάδας, και πιο συγκεκριμένα ο Ned Irish, ο ιδρυτής της ομάδας σε αυτό το όνομα, είναι αντικρουόμενες. Ωστόσο η επικρατέστερη μας λέει ότι το όνομα βγήκε με κλήρωση από ένα καπέλο, αφού γράψαν όλοι οι εμπλεκόμενοι τα ονόματα που θέλαν. Το ότι το όνομα ήταν αυτό που ο Ned Irish ήθελε, μπορεί να χαρακτηριστεί απλά ως τυχαίο.

  • Oklahoma City Thunder: Δεν έχει και πάρα πολλά να πούμε εδώ. Άλλωστε το Franchise είναι καινούργιο. Ή μήπως όχι? Για τους Sonics θα τα πούμε στο δικό τους λήμμα. Για την Οκλαχόμα, απλά μετά την μετακόμισή της το 2008, το όνομα αυτό επιλέχθηκε ανάμεσα σε 64 επιλογές. “Είναι ένα όνομα που δίνει πολλές δυνατότητες για λογότυπα και ενδιαφέρουσες εικόνες” , δήλωνε μετά την κατοχύρωση του ονόματος ο πρόεδρος της ομάδας, Clay Bennet.

  • Orlando Magic: Η ομάδα του Ορλάντο μπήκε στον “μαγικό” κόσμο του ΝΒΑ το 1989. Ουπς, μαγικό είπαμε ε? Έρχονται οι συνειρμοί από μόνοι τους. Οι Magic δεν ήταν το πρώτο franchise στην Florida. Αντίθετα από το 1968 υπήρχαν οι Miami Floridians, οι οποίοι μετά έγιναν οι Florida Floridians. Χαμός. Το 1986 ο δήμαρχος του Ορλάντο, έκανε μεγάλες προσπάθειες για να πείσει τον David Stern για να πάρει η πόλη του ένα franchise, μεταξύ των προσπαθειών είναι και κάτι αυτιά του Μίκυ Μάους. To όνομα ωστόσο επιλέχθηκε μετά από κλήρωση, αν και όντως η σύνδεση του με το Ορλάντο έγκειται στο “μαγικό βασίλειο” της Disenyland που βρίσκεται στο Ορλάντο. Μάλλον δηλαδή ήταν αυτό που από την αρχή είχε σκεφτεί ο δήμαρχος του Ορλάντο Bill Frederick και είχε στείλει τα αφτιά του Μίκυ στον κομισσάριο.

  • Philadelphia 76ers: Το πρώτο franchise στην Φιλαδέλφεια, ήταν οι Warriors, οι οποίοι πήραν και πρωταθλήματα και μετακόμησαν το 1962 από την πόλη. Το δεύτερο franchise της πόλης όμως ήταν οι 76ers, των οποίων η ιστορία ξεκινάει όταν δημιουργήθηκε η Mid-west περιφέρεια του ΝΒΑ το 1949 από 6 ομάδες. Μία εξ' αυτών ήταν οι Syracuse Nationals ( Nats) οι οποίοι μάλιστα ήταν και πάρα πολύ πετυχημένοι ως ομάδα, φτάνοντας σε τελικούς αλλά και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1954. Στις 22 Μαίου του 1963, οι Nats θα μετακινηθούν επίσημα στην Φιλαδέλφεια και θα μετονομαστούν σε 76ers, ως φόρο τιμής στην αμερικάνικη ανεξαρτησία, η οποία υπογράφηκε το 1776 στην Φιλαδέλφεια.

  • Phoenix Suns: To όνομα της ομάδας της Αριζόνα, ήταν ένα από τα πολλές χιλιάδες που προτάθηκαν στην κλασσική διαδικασία επιλογής. Ωστόσο δεν επιλέχθηκε με κλήρωση. Αντίθετα, ήταν συνειδητή και ξεκάθαρη επιλογή. Το όνομα, το σήμα, τα χρώματα. Ο νεαρός τότε μάνατζερ της ομάδας Jerry Colangelo, έλεγε ότι “σκοπός είναι η ομάδα να είναι συνδεδεμένη με την πόλη, σε μία αμφίδρομη σχέση”. Έτσι, τα πορτοκαλί με το μωβ, προήλθαν από τα περίφημα ηλιοβασιλέματα της Αριζόνα, το όνομα Ήλιοι σαν συνειρμός από το προηγούμενο. Το δε σήμα, ε εντάξει, βγαίνει από μόνο του, ως μια πιο δυναμική, μπασκετική έκδοση του Ήλιου. Ένας άλλος συνειρμός βέβαια που μας έρχεται πιο δύσκολα στο μυαλό, έχει να κάνει με το ίδιο το όνομα της πόλης. Το Phoenix, ονομάζεται έτσι από τον Φοίνικα, που σύμφωνα με τον Κολάντζελο, ήταν ένα πουλί που ζούσε στην έρημο της Αραβίας και παθαίνει αυτανάφλεξη πριν πεθάνει. Εμείς βέβαια είμαστε Έλληνες και ξέρουμε ότι ο Φοίνικας είναι το μυθικό φλεγόμενο πουλί της Ελληνική μυθολογίας που αναγεννάται από την τέφρα του.

  • Portland Blazers: Το 1970, το ΝΒΑ, χάρισε ένα franchise στο Buffalo, το Cleveland και το Portland. Σύντομα η πολιτεία του Όρεγκον, ξεκίνησε τις διαδικασίες για την επιλογή ονόματος της νέας ομάδας. Κατά πολλούς, το επικρατόν, Trail Blazers, είναι συνώνυμο με τον τραχύ ατομικισμό, την τάση για εξερεύνηση και καινοτομία που χαρακτηρίζει τον Όρεγκον και τους πολίτες του. Άλλωστε και η μετάφραση της λέξης δεν είναι κάτι διαφορετικό από την λέξη Πιονερος, δηλαδή καινοτόμος σε πιο πρακτικό επίπεδο. Το 1970 βέβαια το όνομα Pioneer ήταν πιασμένο, οπότε στράφηκαν σε πιο intellectuel λύσεις. Τώρα, η προέλευση του όρου (γιατί basketbook είσαι και κάνεις αναλύσεις εις βάθος), μας έρχεται από την συνήθεια να χαράζεις εγκοπές στα δέντρα, στο επίπεδο των ματιών για να σημαδέψεις ένα μονοπάτι, όταν κινείσαι σε μία καινούργια περιοχή την οποία δεν γνωρίζεις. Σας κουφάναμε ε? Σύντομα βεβαια το trail πήγε περίπατο και μεις σήμερα λέμε μόνο το Blazers.

  • Sacramento Kings: Η ομάδα ξεκίνησε με άλλη έδρα και άλλο όνομα. Πιο συγκεκριμένα στο ΝΒΑ από το 1946 έως το 1957 αγωνιζόταν οι Rochester Royals. Αργότερα οι Royals μετακινήθηκαν στο Cincinatti. Στην πορέια τους αυτή, πριν φύγουν από το Rocester, κατέκτησαν και μερικά πρωταθλήματα με το τελευταό να έρχεται το 1951. Από το Cincinatti και το Ohio, το 1965 βρέθηκαν στο Kansas City, αλλάζοντας το Royals σε Kings (από βασιλικοί σε βασιλιάδες δηλαδή, εμπευσμενη αλλαγή), για να ακούγεται καλύτερα με το Kansas City. Το 1986 μετακόμισαν στην πρωτεύουσα της California, παίρνοντας την σημερινή τους μορφή.

  • San Antonio Spurs: Το 1967-68, οι Dallas Chaparrals ( μία μορφή roadrunner, δηλαδή μπιπ-μπιπ) μπήκαν στο ΑΒΑ. Το δε όνομα των Chaparrals είναι ξεκάθαρη προεδρική επιλογή. Το 1970 βρέθηκαν στο Τέξας. Το 1972 ξαναγύρισαν στο Dallas, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια οι φημολογίες για την επόμενη έδρα της ομάδας έδιναν και έπαιρναν. Τελικά το1973 βρίσκονται επίσημα στο San Antonio. Εκεί, επειδή είναι κι Τέξας, εμπνεύστηκαν από το γνωστό σε όλους μας αξεσουάρ των αναβατών λόγου, και το καθιέρωσαν σαν όνομα. Είναι όμως μόνο αυτό? Όχι. Μια ματιά στο λεξικό θα μας αλλάξει την εντύπωση, αφού σύμφωνα με κάποια λεξικά, η λέξη spur, εκτός από το Σπιρούνι, αφορά κάθε τι το οποίο μπορεί να παρακινήσει και να διεγείρει μία πράξη ώστε αυτή να γίνει με μεγαλύτερη προσπάθεια.

  • Seattle Supersonics: Η προσπάθεια για έρευση ονόματος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με πάνω από 25,000 συμμετοχές. Ωστόσο, οι διοικούνες της ομάδας, μάλλον έγραψαν τον κόσμο κανονικότατα και ανακοίνωσαν ότι το όνομα που επιλέχθηκε ήταν το Supersonics, καθώς όπως είπε ο τότε GM της ομάδας “Χαρακτηρίζει τους κατοίκους του Seattle, στο παρόν και το μέλλον”. Η πραγματικότητα είναι ότι το όνομα δόθηκε μετά από πρόταση της Boeing, με βάση το τύπου Κονκόρντ αεροπλάνο που είχε εισάγει στα τέλη της δεκαετίας του 60' και το ονόμαζε SuperSonic Transport. Εντάξει, μάλλον πολύς κόσμος εμπεύστηκε από αυτό και την σχέση της Boeing με το Seattle και πρότεινε αυτό το όνομα, αφού άλλωστε υπήρξει και νικητής, που κέρδισε Σαββατοκύριακο με τον γιο του στο Palm Springs, ενώ άλλοι 162 συμμετέχοντες πρότειναν το όνομα supersonics, και 278 είχαν το ένα από τα δύο συνθετικά. Όλοι του κέρδισαν το μεγαλειώδες έπαθλο των δύο εισιτηρίων για έναν αγώνα των Sonics.

  • Toronto Raptors: Αυτό το franchise ήταν το δεύτερο που έφτανε στο Τορόντο, και μάλιστα 50 χρόνια μετά από το πρώτο, αφού οι προπάτορές του, οι Toronto Huskies, συμμετείχαν στο ΝΒΑ μόνο την πρώτη του χρονιά (και μάλιστα ήταν και η πρώτη ομάδα που έπαιξε ποτέ αγώνα με τους Νικς, την 1/11/1946). Έτσι πενήντα χρόνια μετά, και με το Βανκούβερ να έχει κερδίσει και αυτό ένα frnachise, ένα ολόκληρο έθνος κινητοποιήθηκε για να βρει όνομα για την αναβίωση των Huskies. Αυτό το λέμε καθώς συμμετείχαν πάνω από 40,000 άτομα, κάτι που αποτελεί ρεκόρ σε όλα τα επαγγελματικά αθλήματα. Τα 10 κορυφαία ονόματα, τέθηκαν στην κρίση μίας επιτροπής. Οι τρεις φιναλίστ ήταν οι Bobcats, οι Dragons αλλά και οι Raptors ,οι οποίοι και τελικά επιλέχθηκαν από την ίδια την ομάδα. Ο λόγος είχε να κάνει (και για τους τρεις μάλλον) με το γεγονός ότι οι κορυφαίες σε πωλήσεις φανέλες εκείνη την εποχή από το ΝΒΑ, όλες είχαν να κάνουν με ζώα (Bulls, Hornets κλπ). Στα χρώματα της ομάδας μπήκε και το ασημένιο προς τιμήν του Dr. Naysmith.

  • Utah Jazz: Τι δουλειά έχουν οι Jazz σε μία πόλη Μορμόνων? Πολύ καλή ερώτηση. Ότι δουλειά έχουν όλα τα υπόλοιπα franchise όπως οι λίμνες στο L.A. ή οι αρκούδες στο Μέμφις. Όλα πάντως ξεκίνησαν από μία ομάδα η οποία μπήκε στο ΑΒΑ το 1967 και ονομαζόταν Anaheim Amigos. Οι Αμίγκος την επόμενη χρονιά έγιναν Los Angeles Stars ( από το Χόλυγουντ). To 1970 βρέθηκαν στην Utah αλλά κράτησαν το Stars, όχι όμως για πολύ. Το 1974 η ομάδα θα μετακομίσει στην Νέα Ορλεάνη και θα μετονομαστεί σε New Orleans Jazz. Πολύ λογικό αφού η Νεα Ορλεάνη είναι η πατρίδα της Jazz. Όταν εν τέλει το franchise βρέθηκε στην Utah, για κάποιον ανεξήγητο λόγο αποφάσισε να κρατήσει το όνομα. Και έτσι, κατέληξαν οι Μορμόνοι να έχουν να κάνουν με την Jazz. Καμία λογική εκτός από το marketing.

  • Washington Wizards: Οι μάγοι από την Ουάσινγκτον, δεν ήταν πάντα μάγοι και δεν ήταν πάντα από την Ουάσινγκτον. Αντίθετα έχουν μια ταραχώδη πορεία προς το όνομά τους. Αρχικά ήταν οι Baltimore Bullets, από το 1946 ακόμη, στις πρώτες ομάδες του ΝΒΑ. Το όνομα αυτών, προήλθε από το προπονητήριο τους το οποίο ήταν κοντά σε ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών της περιοχής. Ο δε ιδιοκτήτης Stan Behrnad ήλπιζε αυτό το όνομα να συμβολίζει “ τα εκρηκτικά ταλέντα και την ταχύτητα στην αντιμετώπιση των αντιπάλων”. Αυτή η ομάδα, οι Bullets του 1954, έπαψαν να υπάρχουν το 1954. Το 1961 όμως αναγεννήθηκαν με το όνομα Chicago Packers. To 1962 έγιναν Zephyrs. Έπειτα ξαναγύρισαν στην Βαλτιμόρη και έγιναν και πάλι Bullets. To 1973 μετακόμισαν στην D.C. Εκεί για μερικά χρόνια ονομάζονταν Capital Bullets, μέχει να καθιερωθεί το Washington. Τον Νοέμβρο του 1995, ο Abe Pollin ο οποίος είχε την ομάδα από το 1964, αποφάσισε να αλλάξει το όνομά της, λόγω των αυξημένων περιστατικών βίας και οπληχρησίας στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή. Δεν ήθελε η ομάδα του σε τίποτα να θυμίζει κάτι τέτοιο. Έτσι τον Φεβρουάριο του 1996, μετονομάζονται σε “Μάγοι”, μετά από έναν τηλεφωνικό διαγωνισμό με πάνω από 2,500 διαφορετικά ονόματα. Από τότε είναι η δεύτερη “μαγικη” ομάδα του ΝΒΑ μετά τους Magic.

Σαν Σήμερα

28/04/1966

1966: Ο Red Auerbach αποσύρεται από τον πάγκο των Celtics μετά την νίκη της ομάδας του επί των Lakers με 95-93 που σηματοδοτούσε και το 9ο πρωτάθλημα του, εκ των οποίων τα 8 συνεχόμενα. Είχε αναλάβει την ομάδα ακριβώς 16 χρόνια και μίε μέρα νωρίτερα!!!