Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΝΒΑ ΜΕΡΟΣ 2o

  • 24/11/2017

Γιατί οι ομάδες του L.A. έχουν σχέση με πλοία? Πως βρέθηκαν οι Μορμόνοι της Γιούτα να χορεύουν Τζαζ? Τι εννοεί ο ποιητής όταν λέει Trail Blazers? Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν σε αυτό το μικρό αφιέρωμα στη ιστορία των ονομάτων των ομάδων του ΝΒΑ. Το χωρίσαμε σε 3 μέρη για ευνόητους λόγους μεγέθους.

Συνέχεια από το πρηγούμενο μέρος. Μην τα ξαναλέμε. Οι ομάδες είναι με αλφαβητική σειρά!!!

 

  • Denver Nuggets: Το Ντένβερ είχε ομάδα στο ΑΒΑ. Εκείνο το πρωτάθλημα με τις χρωματιστές μπάλες που έκανε το ΝΒΑ, αυτό που είναι σήμερα? Εκείνο. Η ομάδα αυτή ήταν οι Denver Rockets. Το 1976 οι δύο λίγκες ενώθηκαν, ωστόσο η ένωση αυτή σχεδιαζόταν και αναμενόταν από χρόνια. Έτσι, οι παράγοντες του Denver ,βλέποντας μπροστά, το 1974 άλλαξαν το όνομα της ομάδας σε Nuggets, επείδη το όνομα Rockets ήταν πιασμένο από την ομαδα του Houston. Η ονοματοδοσία έγινε με ψηφοφορία, και σχετίζεται με τον παρελθόν χρυσορύχων που είχε η περιοχή.

  • Detroit Pistons: Για όλες τις ομάδες και τα ονόματά τους, συνήθως αρκεί απλά να ψάξουμε στην ιστορία τους. Τα πιστόνια του Detroit, δεν ήταν πάντα στο Detroit. Αντίθετα ξεκίνησαν απο την Indiada και το Fort Wayne. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας κάποτε ήταν ο Fred Zollner, ο οποίος είχε εργοστάσια που κατασκεύαζαν τι άλλο? Πιστόνια. Το 1957 η ομάδα μετακόμισε στο Detroit, και η ομάδα των Zollner Pistons (όπως λεγόταν παλαιότερα) , έγινε Detroit Pistons. Σίγουρα σε αυτό έπαιξε ρόλο και θέση του Detroit ως η μητρόπολη της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ.

  • Golden State Warriors: Πρώτα ήταν οι Phiadelphia Warriors. Το 1961 έγιναν San Francisco και το 1971 Golden State. Και από που ξεκίνησε όλο αυτό? Από μία ομάδα που ήταν πολύ πετυχημένη την δεκαετία του 1920 στο τότε πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Αυτή η επιτυχία άλλωστε συνεχιστηκε και για τους Philadelphia Warriors , οι οποίοι πήραν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του ΝΒΑ το 1947.

  • Houston Rockets: Η ομάδα ξεκίνησε από το San Diego. Τότε η πόλη ήταν γνωστή για την τεχνολογική της κατεύθυνση και την ραγδαία ανάπτυξή της. Το μότο της ήταν “city in motion”. Παράλληλα στην περιοχή του San Diego κατασκευάζονταν κάποιου τύπου πύραυλοι. Το 1971 η ομάδα μετακινήθηκε στο Houston, και κράτησε το όνομά της. Ο λόγος? Το Houston είναι η έδρα ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα της NASA. Όλα ταιριάξαν τέλεια δηλαδή.

  • Indiana Pacers: Και σε αυτήν την περίπτωση τα αφεντικά την κάναν την δουλειά. Πιο συγκεκριμένα οι πρώτοι ιδιοκτήτες της ομάδας το 1967, αποφασίσαν να δώσουν αυτό το όνομα σε αυτήν. Η έμπνευση? Η πλούσια ιστορία της ομάδας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Μη ξεχνάτε άλλωστε και το ράλι της Ινδιανάπολις. Αυτό το τελευταίο ήταν μάλιστα και το δίλημμα του ονόματος καθώς αρχικά ένας από τους βασικούς ιδιοκτήτες της ομάδας, ο Tinkham, σκέφτηκε να ονομαστούν Indianapolis Pacers, και να έχουν μία ακόμη σύνδεση με το ράλι. Τελικά όλοι ξέρουμε ποιο όνομα επικράτησε, από την ΑΒΑ ακόμη, και το κουβάλησαν μαζί τους οι Pacers μετά την ένωση και το ΝΒΑ.

  • Los Angeles Clippers: Όλα στα ονόματα είναι ζήτημα ιστορίας. Τα clippers ήταν ένας τύπος πλοίου ο οποίος ήταν πολύ δημοφιλής τον 19ο αιώνα. Το San Diego είχε στις αρχές της δεκαετίας του 70' μία ομάδα στο ΑΒΑ η οποία ονομαζόταν San Diego Conquistadors/Sails (αρχικά Coquistadors και έπειτα Sails). Είχε δηλαδή και αυτή το πλοίο μέσα της. Το 1978 ο ιδιοκτήτης των Buffalo Braves, Donald Sterling, μετακίνησε την ομάδα στο San Diego από το L.A. Εκεί προσπαθώντας να αναγεννήσει το franchise άλλαξε το όνομα σε Clippers με έμπευση τα δύο παραπάνω γεγονότα που είπαμε. Το 1981 η ομάδα γύρισε στον τόπο καταγωγής της, το Los Angeles, κράτησε όμως το όνομα που είχε στο San Diego, και έτσι φτάσαμε στους Los Angeles Clippers που έχουμε μέχρι σήμερα.

  • Los Angeles Lakers: Οι “Λιμνάνθρωποι” που λέμε μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταγωγή από το L.A. Πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού το L.A. δεν χαρακτηρίζεται για τις λίμνες του. Αντίθετα, η πατρίδα των 10,000 λιμνών είναι η Minnesota. Τότε γιατί οι Λιμνάνθρωποι στο L.A.? Η απάντηση βρίσκεται και πάλι στις μετακινήσεις του franchise. Η πρώτη έδρα των Lakers, ήταν η Minneapolis, περιοχή της Minnesota, η οποία έχει τις χιλιάδες λίμνες που είπαμε πιο πάνω (πιο πριν οι Minneapolis Lakers ήταν Detroit Gems). Από την είσοδό τους στο ΝΒΑ και για τα πρώτα χρόνια, το franchise ήταν το κορυφαίο στο ΝΒΑ. Έτσι όταν ο ιδιοκτήτης της ομάδας αποφάσισε να μετακινήσει την έδρα της για λόγους marketing το 1960, επίσης για λόγους marketing, κράτησε ένα όνομα το οποίο δεν έχει εν τέλει καμία σχέση με την τωρινή hometown της ομάδας. Ουσιαστικά οι Lakers είναι Λιμνάνθρωποι χωρίς λίμνες.

    Μία άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία για το όνομα των Lakers, έχει να κάνει με το γεγονός ότι Lakers, ονομαζοταν τα μεγάλα πλοία που ταξίδευαν στον ωκεανό, τα οποία συνήθως ήταν φορτωμένα με κάρβουνο, σίδηρο και άλλα μεταλλεύματα. Το ενδιαφέρον βέβαια σε αυτήν την πληροφορία δεν είναι αυτό, αλλά το ότι εν τέλει και οι δυο ομάδες του L.A. έιναι συνδεδεμένες με πλοία της εποχής, και οι δύο από σπόντα.

  • Memphis Grizzlies: Το 1994 το Vancouver έγινε η δεύτερη ομάδα του Καναδά που παίρνει ένα ΝΒΑ franchise. (Η πρώτη ήταν από πολύ νωρίς το Τορόντο, αν και οι Ράπτορς αναβίωσαν αρκετά αργότερα.) Το αρχικό πλάνο ονόματος για την καινούργια ομάδα ήταν Mounties, οι οποίοι είναι τα πολύ γνωστά μέλη της έφιππης αστυνομίας του Καναδά (σήμα κατατεθέν της χώρας. Όποιος διάβαζε Λούκι Λουκ το ξέρει). Ωστόσο η ίδια η έφιππη αστυνομία αλλά και οι φίλαθλοι της ομάδας διαφώνησαν. Έτσι έγινε ο κλασσικός διαγωνισμός, όπου και επικράτησαν οι Grizzlies, γνωστό είδος αρκούδας της περιοχής. Το 2001 η ομάδα μετακινήθηκε στο Memphis και κράτησε το όνομά της παρά την τεράστια προσφορά από την FedEx για να μετονομαστεί η ομάδα σε Express.

    Όσον αφορά στα χρώματα της ομάδας, συμπεριλαμβάνουν το Naysmith Red, το κόκκινο δηλαδή στο αρχικό σήμα (για όσους θυμούνται) το οποίο έγινε προς τιμής του εφευρέτη του μπάσκετ, του Καναδού Dr. James Naismith. Οι Raptors έχουν και αυτοι με την σειρά τους το αντίστοιχο Naysmith Silver.

  • Miami Heat: Ίσως το πιο βαρετό από όλα τα ονόματα του ΝΒΑ. Οι Heat ως franchise είναι δημιούργημα εν μέρει του Bill Cunningham μαζί με τον θεατρικό παραγωγό Zev Buffman. Τον Οκτώβριο του 1986 το όνομα Heat επιλέχθηκε ανάμεσα σε περίπου 20,000 υποψηφιότητες ενώ το λογότυπο με την φλεγόμενη μπάλα, καθιερώθηκε μόλις 2 χρόνια αργότερα. Ίσως ο λόγος να ήταν ο ήλιος της Florida. Δεν έχουμε ωστόσο περισσότερες πληροφορίες.

  • Milwaukee Bucks: Οι Bucks δεν ήταν το πρώτο franchise που βρέθηκε στο Milwaukee. Αντίθετα από το 1951 ακόμη η πόλη έχει τα γεράκια της ( Hawks) ,τα οποία όπως είδαμε πιο πάνω μετακόμισαν το 1956 στο Saint Louis και κατέκτησαν το πρωτάθλημα με την συμβολή του Bob Petit. Τον Ιανουάριο του 1968, το ΝΒΑ, έδωσε ένα δεύτερο franchise στο Miwaukee, και αμέσως μια ομάδα ανθρώπων έπιασε δουλειά για να βρει το καινούργιο όνομα. Περισσότεροι από 14,000 φίλαθλοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, με περισσότερα από 500 διαφορετικά ονόματα. Το Bucks, ήταν πρόταση 45 εξ αυτών. Από αυτούς ξεχώρισε ο R. D. Trebilcox, ο οποίος όπως έλεγε στο yearbook των Bucks (1969-70), εμπνεύστηκε γιατί τα ελάφια είναι “εμπνευσμένα, γρήγορα, ευκίνητα και αλτικά. Και ο ίδιος γι αυτήν του την επιλογή κέρδισε ένα αυτοκίνητο. Το πράσινο χρώμα της ομάδας, καθιερώθηκε το 1992, από τον Tom O'Grady, ο οποίος θεωρεί ότι έδωσαν έναν βασιλικό χαρακτήρα στην ομάδα.

  • Minessota Timberwolves: Το ΝΒΑ έδωσε το franchise στη Μινεσσότα την περίοδο 1989-1990. Τέσσερις μήνες πριν αυτό γίνει επίσημο, είχαν ήδη στηθεί οι διαγωνισμοί για το όνομα της ομάδας. Εδώ τα ονόματα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με 1,284 διαφορετικές προτάσεις. Η φαντασία των κατοίκων της περιοχής οργίασε (με ονόματα όπως fat cats, Killer Karps, Purple Cows κλπ), ωστόσο το πιο δημοφιλές όνομα στερούνταν φαντασίας και δεν ήταν άλλο από το Blizzars , κοινώς οι χιονοθύελλες. Παρόλα αυτά, ύπαρξη της ομάδας χόκει με αυτό το όνομα οδήγησε σε δύο άλλους φιναλίστ, τους Polars και τους Timberwolves. Εν τέλει επικράτησαν οι λύκοι, για κλασσικούς λόγους σύνδεσης με την φύση της περιοχής. Αυτό βέβαια έγινε γιατί αποφάσισαν οι τοπικοί φορείς αυτοδιοίκισης, γιατί αν το άφηναν στον απλό λαό είπαμε...Μωβ Αγελάδες θα ήταν οι λύκοι...

  • New Orleans Pelicans: H Πελεκάνοι δεν είναι το πρώτο franchise που βρίσκεται στην Νέα Ορλεάνη. Σίγουρα όχι αφου μετονομάστηκαν σε Pelicans το 2012, όταν ο Tom Benson αποφάσισε να αλλάξει το όνομα των New Orleans Hornets. Ακόμη πιο παλιά βέβαια υπήρχαν και οι New Orleans Jazz, αλλά αυτοί κατέληξαν στην Utah. Τώρα από που ήταν η έπμνευση γιαα τους Πελεκάνους? Τίποτα πιο απλό από το γεγονός ότι το σήμα της Louisiana είναι ένας μεγάλος καφέ Πελεκάνος. Ούτε φαντασία ούτε ίντριγκα, ούτε μετακομίσεις. Απλά και βαρετά.

Σαν Σήμερα

28/04/1966

1966: Ο Red Auerbach αποσύρεται από τον πάγκο των Celtics μετά την νίκη της ομάδας του επί των Lakers με 95-93 που σηματοδοτούσε και το 9ο πρωτάθλημα του, εκ των οποίων τα 8 συνεχόμενα. Είχε αναλάβει την ομάδα ακριβώς 16 χρόνια και μίε μέρα νωρίτερα!!!