Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΝΒΑ ΜΕΡΟΣ 1ο

  • 24/11/2017

Γιατί οι ομάδες του L.A. έχουν σχέση με πλοία? Πως βρέθηκαν οι Μορμόνοι της Γιούτα να χορεύουν Τζαζ? Τι εννοεί ο ποιητής όταν λέει Trail Blazers? Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν σε αυτό το μικρό αφιέρωμα στη ιστορία των ονοματων των ομάδων του ΝΒΑ. Το χωρίσαμε σε 3 μέρη για ευνόητους λόγους μεγέθους.

Από περιέργεια και μόνο ξεκινήσαμε να διαβάζουμε για το πως έχουν προέλθει όλα αυτά τα ονόματα των ομάδων. Από τα πολύ απλά, όπως οι Σβώλοι ή τα Σπιρούνια, μέχρι τα πιο περίεργα όπως οι Trail Blazers, ή οι Pacers και ακόμη χειρότερα μέχρι τα πιο άκυρα, όπως οι Jazz στην Γιούτα, και οι Lakers στο L.A. Στο τέλος καταλήξαμε να κάνουμε μαθήματα ιστορίας, καθώς κάποια από αυτά, που δεν έχουν προκύψει μόνο από κλήρωση ή διαγωνισμούς, έχουν πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω τους. Θα το χωρίσουμε σε 3 μέρη, μόνο και μόνο γιατί είναι πολύ μεγάλο. Καλή ανάγνωση, και εν καιρώ θα σας εξετάσουμε κιόλας!!!

  • Atlanta Hawks: Όταν το 1948 – δύο χρόνια μετά την επίσημη εμφάνιση του ΝΒΑ- οι τρεις πόλεις Moline, Rock Island και Davenport ανταμείφθηκαν με μία ομάδα στο πρωτάθλημά μπάσκετ της χωρας αποφάσισαν να την ονομάσουν Blackhawks (μαύρα γεράκια), όπως και η ομάδα χόκει του Σικάγο. Αυτή με την σειρά της είχε πάρει την ιδέα από τον διάσημο Ινδιάνο αρχηγό, το Μαύρο Γεράκι. Οταν η ομάδα μετακινήθηκε στο Milwaukee, το όνομα μίκρυνε σε Hawks. Η δε Ατλάντα έγινε η πόλη που φιλοξενεί τα γεράκια το 1968 μετά από ένα πέρασμα από το St. Louis.

  • Βοston Celtics: Οι Celtics λίγο έλειψε να ονομαστούν σε Μονόκερους, πίσω στο μακρινό 1946, όταν ήταν από τις πρώτες ομάδες που μπήκαν στο νεοσύστατο τότε πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Το όνομα είναι προσωπική επιλογή του ιδιοκτήτη της ομάδας, Walter Brown, ο οποίος δεν άκουσε αυτούς που του έλεγαν πως ένα “Ιρλανδικό όνομα” δεν μπορεί να πιάσει στην Βοστώνη. Ο ίδιος ο Brown με την σειρά του είχε εμπνευστεί το όνομα από τους New York Celtics, ένα franchise που ήταν αρκετά επιτυχημένο στα 1920s.

  • Brooklyn Nets: Την σεζόν 1967-68, οι Αμερικάνοι του New Jersey, γεννήθηκαν στο ΑΒΑ. Έναν μόλις χρόνο αργότερα το franchise μετακόμισε στην Νεα Υόρκη και έγιναν γνωστοί ως Nets ( ουσιαστικά Net είναι το διχτάκι, δηλαδή είναι γνωστοί ως τα “διχτάκια”) και αυτό γιατί ταίριαζαν απόλυτα με τις άλλες δύο μεγάλες ομάδες της Νέας Υόρκης σε Baseball και NFL, τους Jets και τους Νets.Από εκεί και έπειτα, επέστρεψαν στο New Jersey το 1978 και εν τέλει βρέθηκαν στο Brooklyn τώρα τελευταία. Το 1994 η ομάδα γλύτωσε πάντως από την μετονομασία σε Swamp Dragons, που όσο να ναι θα ακουγόταν λίγο περίεργο. Κατά βάση θα κοβόταν σε dragons μάλλον αφού κανένα άλλο franchise δεν έχει κρατήσει όνομα με δύο λέξεις.

  • Charlotte Hornets: Το όνομα Dragons δεν ήταν πάντως η μόνη φορά που χρσιμοποιήθηκε ως ιδέα για τους New Jersey. Το 2004, όταν ψάχνανε για την μετονομασία των Hornets, τα τρία επικρατέστερα ονόματα ήταν Bobcats, Dragons και Flight. Όλοι ξέρουμε τι επικράτησε (παίκτες και προπονητές της εποχής διαφωνούσαν), αλλά όχι για πολύ αφού το 2014 η ομάδα επέστρεψε στο αρχικό της όνομα, Hornets. Aρχικό? Όχι ακριβώς αφού και αυτό πέρασε από σαράντα κύματα, αφού η επικρατέστερη ιδέα όταν δημουργήθηκε το franchise το 1987 ήταν να ονομαστούν Spirits. Ωστόσο μια αίρεση της εποχής με το ίδιο όνομα ξεσήκωσε αντιδράσεις και τελικά επικράτησε των αντιπάλων ονομάτων που ήταν τα Knights, Cougars, Crowns, Stars. Έπειτα ανακαλυφθηκε και η ιστορική σημασία του ονόματός τους, αφού ο ιδιοκτήτης της ομάδας βρήκε ότι ένας Βρετανός στρατηγός είχε ονοματίσει την Charlotte ως την “φωλιά με τις σφήκες της επανάστασης” ( hornet s nest of rebellion).

  • Chicago Bulls: Για τους “Ταύρους” όλα ξεκίνησαν από τον Richard Klein τον ιδιοκτητη της ομάδας ο οποίος αναζητωντας ένα όνομα που να ταιριάζει στην πόλη του, πίσω στο μακρινό 1966, διάλεξε τους Ταύρους. Αυτό βέβαια είναι συμβολικό αφού μέσα από αυτό ήθελε να καταδείξει την υπόσταση του Σικάγο ως η μητρόπολη του κρέατος (αν δηλαδή οι Bulls ιδρυόντουσαν το 1920 θα μπορούσαν τώρα να λέγονται Chicago Gangsters ή Mafias …). Μία άλλη υπόθεση λέει πως σκεφτόταν το όνομα Matadors ή Toreadors και μία φράση του γιου του τον οδήγησε στο Bulls.

  • Cleveland Cavaliers: To όνομα των Cavs προέκυψε ξεκάθαρα μετά από ψηφοφορία από το Cleveland Plain-Dealer. Άλλα ονόματα που τέθηκαν υπό ψηφοφορία ήταν τα Jays, Foresters, Towers, Presidents ( μα πρόεδροι???). Η τελευταία ιδέα, για τους Προέδρους, είχε προκύψει από το γεγονός ότι 7 πρώην πρόεδροι προερχόντουσαν από το Οχαιο, την πολιτεία που το Κλίβελαντ εκπροσωπεί στο ΝΒΑ. Ο Jerry Tomko, ο άνθρωπος που πρότεινε το όνομα για την ψηφοφορία έλεγε “ Οι ιππότες αντιπροσωπεύουν μία ομάδα από τολμηρούς ανθρώπους που αφιερώνουν την ζωή τους στην ομάδα τους και δεν παραδίδονται ποτέ, όποιες και να είναι οι συνθήκες”...

  • Dallas Mavericks: Όλα ξεκίνησαν από έναν ραδιοφωνικό σταθμό του Dallas που έκανε μια ψηφοφορία για την ονοματοδοσία της ομάδας. Από την “κάλπη” βγήκαν 3 ονόματα, Mavericks, Wranglers και Express. Έπειτα αυτά τα ονόματα φτάσαν στον ιδιοκτήτη της ομάδας Donald Carter ( συνδυασμός προέδρων Τραμπ και Καρτερ) και αυτός διάλεξε το Mavericks. Οι δε φίλαθλοι της ομάδας που πρότειναν το όνομα αυτό στην ψηφοφορία (41 τον αριθμό), κέρδισαν κάτι εισιτήρια για εκείνη την σεζόν. Η δε αιτιολογία τους ήταν ότι αντιπροσωπεύει την “ανεξάρτητη και έντονη φύση των κατοίκων του Dallas”. Ίσως αυτή η τελευταία περιγραφή βέβαια να ταίριαζε περισσότερο στον ιδιοκτήτη της ομάδας Mark Cuban.

Σαν Σήμερα

04/05/1968

1968: Οι Pittsburg Pacers θα κατακτήσουν το πρώτο τίτλο στην ιστορία του ΑΒΑ κερδίζοντας τους New Orleans με 122-113.