Παρακαλώ περιμένετε...

Τα μπαουλα των Σπορτινγκ και Παπαγου

  • 13/03/2018

Του Νίκου Φετοκάκη

Του Νίκου Φετοκάκη

 

Το μπαούλο αυτής της εβδομάδας παραμένει στο λεκανοπέδιο και θα έχει δύο στάσεις. H πρώτη θα είναι στα Πατήσια και σε ξένους που κόσμησαν το ελληνικό μπάσκετ με την φανέλα του ιστορικότατου Σπόρτινγκ και στην γειτονιά των στρατηγών στου Παπάγου. Κοινός πυλώνας και για τους δύο..ποιός άλλος; Ο τεράστιος Αλφόνσο Φορντ. Πάμε λοιπόν...

Το 1991-92 ο Σπύρος Φώσκολος μετά από πολύ ψάξιμο ανακαλύπτει κάπου στην Ισπανία έναν ψιλόλιγνο αμερικανό καλό σκόρερ και ιδιαίτερα αθλητικό. Η έλευσή του στο Σπόρτινγκ και η σούπερ χρονιά που κάνει του ανοίγουν την πόρτα για μια αξιοπρόσεκτη καριέρα. Κυρίες και κύριοι ο Ντέρεκ Χάμιλτον.

Το 1994-95 ο Σπόρτινγκ έφερε μια πραγματική καλαθομηχανή. Έναν τύπο που αν δεν είχε διάφορα κουσούρια χαρακτήρα, δύσκολα θα ερχόταν ποτέ στην Ευρώπη. Ο Μίτσελ Γουίγκινς μετά από μια σεζόν στην Νέα Σμύρνη και τον Μίλωνα, έριξε άγκυρα στα Πατήσια. Έπαιξε εκεί 3 σεζόν με μια διακοπή μιας χρονιάς που έπαιξε στον Πανιώνιο. Μάλιστα την πρώτη χρονιά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με σχεδόν 30 πόντους ενεργητικό. Μαζί του αγωνίστηκε ένας ψηλός που έδειχνε πολύ μεγαλύτερος από την ηλικία του, τρομερός ριμπάουντερ και πολύ αξιόπιστος σκόρερ, ο Τόνυ Κόστνερ.

Το 1996-97 άλλον έναν τρομερό ριμπάουντερ εμφανίζουν οι Πατησιώτες. Στην καλύτερη πιθανόν χρονιά στην σύγχρονη ιστορία τους ο Αντρές Γκίλμπερτ έβαλε την δικιά του υπογραφή φαρδιά-πλατιά στην επιτυχία αυτή.

Την σεζόν 1998-99 ο μοναδικός Αλφόνσο Φορντ κάνει την εμφάνισή του με τα κυανέρυθρα αφού οι υπεύθυνοι της ομάδας δεν ήθελαν να κακοφανεί στους φίλους της το αγωνιστικό τέλος του Μιτς. Έτσι πήραν έναν παίκτη το λιγότερο εξίσου καλό σκόρερ. Την ίδια σεζόν έπαιξε στο Σπόρτιγκ μια ακόμα γνώριμη φιγούρα στους Έλληνες φιλάθλους ο πρώην του Πανιωνίου Τζον Χάτσον.

 

Ανηφορίζουμε στα Ανατολικά Προάστεια και στην γειτονιά του Παπάγου όπου και εκεί τα ματάκια μας εχουν δεί πολλούς και καλους Αμερικανούς.

Το 1993-94 ο ΑΣ Παπάγου φέρνει και πάλι στην χώρα μας την παικτάρα Τοντ Μίτσελ που 4 χρόνια πριν είχε αγωνιστεί στον Ολυμπιακό. Την ίδια σεζόν απολαύσαμε έναν τρομερό ψηλό στα μπλε. Έναν ψηλό με σπουδαίο μπασκετικό μυαλό που έκανε καλή καριέρα και στο ΝΒΑ, τον κύριο Γκρεγκ Φόστερ.

Το 1996-97 αγωνίζεται για τους μπλε ο Αλφόνσο Φορντ. Ο άτυχος Αμερικανός κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην χώρα μας και κάνει την αρχή για μια τεράστια καριέρα όσο φυσικά άντεξε η υγεία του. Μαζί του ο Τόνυ Κόστνερ που..δυό λέξεις γι αυτόν αναφέρθηκαν παραπάνω.

Την επόμενη χρονιά που ήταν και ευρωπαική για τους στρατηγούς ξεχώρισε από ξένους ένας πολύ κσλός σκόρερ ο Τόνυ Χάρις.

1998-99 στον Παπάγου παίζει ένας τρομερός αθλητής, απίστευτος...κόφτης που οκ...δεν το πολυείχε με την μπάλα αλλά ήταν εντυπωσιακός. Το όνομά του Άντονι Πελ. Την ίδια χρονιά είχαμε και cartoon παρουσία εκεί ανατολικά με τον Τόνι Γουάιτ να αγωνίζεται για κάποια ματς στην ομάδα.

Αξιοσημείωτες παρουσίες στην ομάδα υπήρξαν οι Λόουελ Χάμιλτον και Λόρενς Μότεν.

Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να..χαμογελάς..αφού σίγουρα σε όλους μας δημιουργούνται όμορφες εικόνες όταν θυμόμαστε αυτούς όλους τους παικταράδες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σαν Σήμερα

12/05/1974

1974: Οι Boston Celtics θα κερδίσουν τους Milwaukee Bucks με σκορ 102-87 κατακτώντας έτσι το 12ο τους πρωτάθλημα.