Παρακαλώ περιμένετε...

ΤΑ ΘΡΥΛΙΚΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ (ΜΕΡΟΣ 2ο)

  • 11/02/2017

Συνέχεια στην λίγο διαφορετική προσέγγιση των θρυλικών διδύμων...

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας ας δούμε άλλα δύο πολύ σημαντικά δίδυμα του ελληνικού μπάσκετ. Αυτό που κάνει τα δύο αυτά δίδυμα σημαντικά είναι οι ομοιότητες που εμφανίζουν.

 

4. Αλβέρτης-Οικονόμου

Ο Φράγκι και ο Οικονόμου αγωνίστηκαν μαζί στον Παναθηναϊκό από το 1991 ως το 1999 κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (1998, 1999), δύο κύπελλο Ελλάδας (1993, 1996) και μια Ευρωλίγκα (1996). Δεν είναι, όμως, μόνο οι τίτλοι που τους ενώνουν, αλλά η κοινή πορεία που ακολούθησαν μέχρι το 1999.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Παναθηναϊκός επενδύει σε μεγάλες μεταγραφές όπως Γκάλης, Κόμαζετς, Βράνκοβιτς, Σοκ, Κόουσμα κλπ. Ωστόσο, παράλληλα τρέχει και μια διαφορετικού τύπου ενίσχυση που αφορά την επένδυση στο μέλλον. Προφανώς και στη τελευταία περίπτωση Αλβέρτης και Οικονόμου αποτελούν τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα. Πάνω σε αυτό το δίδυμο χτίζεται ο Παναθηναϊκός του μέλλοντος. Έτσι, με το πέρασμα των χρόνων Αλβέρτης και Οικονόμου συγκροτούν ένα εντυπωσιακό δίδυμο του οποίου η εμβέλεια εκτείνεται μέχρι την εθνική ομάδα. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο δίδυμο ιδιαίτερο είναι το γεγονός ότι καλύπτουν τις νευραλγικές θέσεις των forward με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Αλβέρτης καθιερώνεται στη θέση του small forward ως το πιο «καυτό» χέρι της Ελλάδας και της Ευρώπης και ο Οικονόμου ως ένα από τα καλύτερα power forward της Ευρώπης. Οι διακριτοί αγωνιστικοί ρόλοι που έχουν τους βοηθάει να συνυπάρχουν αρμονικά ως οι δύο φυσικοί αρχηγοί του Παναθηναϊκού και τον βοηθάνε να συγκροτήσει τις βάσεις για την οικοδόμηση της μπασκετικής του παντοκρατορίας.

 

5. Κακιούζης-Χατζής

Κακιούζης και Χατζής αποτέλεσαν για πολλά χρόνια (1995-2003) το δίδυμο σήμα κατατεθέν της μπασκετικής ΑΕΚ. Βέβαια, είχε προηγηθεί η μεγάλη τους επιτυχία ως μέλη της χρυσής εθνικής εφήβων του μουντομπάσκετ 1995.

Έχοντας την ίδια ηλικία (γενν.1976) παίρνουν μεταγραφή στην ΑΕΚ και οι δύο το 1995 και αποτελούν τη βασική επένδυση για την αλλαγή πορείας της ΑΕΚ και το πέρασμα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος (2002). Είχαν προηγηθεί ένα κύπελλο Σαπόρτα (2000) και δύο κύπελλα Ελλάδας (2000, 2001). Η μπασκετική ενηλικίωση των Κακιούζη και Χατζή συνδέθηκε με την αλλαγή σελίδας της ΑΕΚ η οποία ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του αλησμόνητου πρωταθλήματος. Ο Χατζής αγωνιζόμενος ως guard και ο Κακιούζης ως forward είχαν διαφορετικούς αγωνιστικούς ρόλους προσδίδοντας στην ΑΕΚ ένα πολύ σημαντικό δίδυμο.

Και αν οι αγωνιστικοί τους ρόλοι ήταν διακριτοί αυτό που μοιράζονταν επάξια και αρμονικά ήταν ο κοινός τους ρόλος σαν οι δύο ηγέτες-αρχηγοί της ΑΕΚ. Η απουσία ανταγωνιστικότητας μεταξύ τους ενισχύονταν τόσο από τη διακριτότητα των αγωνιστικών τους ρόλων όσο και από το κοινό τους πάθος να οδηγήσουν την ΑΕΚ στην κορυφή. Ο διαχωρισμός τους μέσω της αποχώρησης τους-πρώτα του Κακιούζη το 2003 και έπειτα του Χατζή το 2005- συνδέθηκε με την πορεία της ΑΕΚ προς τη σταδιακή μπασκετική απαξίωση, ένδειξη του πόσο σημαντική υπήρξε η δράση του συγκεκριμένου δίδυμου.

 

 

Σαν Σήμερα

05/05/1969

 Ο Bill Russell παίζει το τελευταίο του παιχνίδι στο ΝΒΑ με την φανέλα των Celtics στην νίκη της ομάδας του επί των Lakers με 108-106 που θα σημαίνει αυτόματα και την κατάκτηση του 11ου προσωπικου του τίτλου