Παρακαλώ περιμένετε...
Του Αντρέα Τσεμπελίδη
Ο αγαπημένος τρελός Αυστραλός της Νήαρ Ηστ...Ο άνθρωπος που άπαξ και περνούσε την σέντρα, είχε οπλίσει και ήταν έτοιμος να εκτελέσει απο το σπίτι του τον άμοιρο αμυντικό που θα έκανε το λάθος να τον αφήσει χωρίς πίεση. Ένας απο τους καλύτερους σουτέρ που πέρασαν απο τα μέρη μας, ο Σέιν Χιλ αγαπήθηκε και αγάπησε την Ελλάδα όπου αγωνίστηκε σε δύο διαφορετικές περιόδους.
Όπως όλοι οι Αυστραλοί που για κάποιον απροσδιόριστο λόγο δεν εγκαταλείπουν εύκολα το πρωτάθλημα των Καγκουρό, ο Χιλ άργησε να γίνει γνωστός πέρα απο τα σύνορα της πατρίδας του. Αν και ήδη διεθνής απο τις αρχές της δεκαετίας του 90 και με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, δεν είχε κάνει το βήμα για κάποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το πρώτο δείγμα απο τον Αυστραλό "μπομπερ" το πήραμε ένα ξημέρωμα του Ιουλίου το 1996 και το φιλικό προετοιμασίας μεταξύ των Boomers και της Team USA στο γήπεδο των Τζαζ που τότε ονομαζόταν Delta Center. Οι προπονητές των δύο ομάδων σκόπευαν σε έναν ήσυχο αγώνα ώστε να βγάλουν συμπεράσματα εν όψει του Ολυμπιακού τουρνουά της Ατλάντα. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον βραχύσωμο Σέιν που είδε το παιχνίδι λίγο πιο σοβαρά. Πρώτα με την τρομερή του εμφάνιση και τα 8(!!!) τρίποντα που πέτυχε και έπειτα με τον τσαμπουκά που πούλησε όχι σε κάποιον αντίπαλο των κυβικών του αλλά στον Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Αφού γλύτωσε απο τα νύχια του "Σερ", έκανε εξαιρετικά ματς και στην Ατλάντα και μετά το τέλος των αγώνων και την 4η θέση, παρέμεινε στην Αμερική υπογράφοντας συμβόλαιο με την Μινεσότα.
Το κοντέρ έγραψε 43 ολιγόλεπτες συμμετοχές και η πρώτη προσπάθεια του Σέιν για το ΝΒΑ έληξε άδοξα. Επέστρεψε για λίγο στο γνώριμο περιβάλλον της Αυστραλίας και κάπου εκεί ήρθε η πρόταση απο την Ελλάδα και την Νήαρ Ηστ που μόλις είχε κερδίσει την άνοδο στην Α1. Στην Καισαριανή ο Χιλ βρήκε την Ιθάκη του και ο Γιώργος Ζευγώλης έτριβε τα χέρια του βλέποντας τον Σέιν να βομβαρδίζει τα αντίπαλα καλάθια. Η Νήαρ κέρδισε άνετα την παραμονή της τις δύο σεζόν που ο Αυστραλός φόρεσε την φανέλα της και κατάφερε ακόμα και την έξοδο στο Κύπελλο Κόρατς. Το 2000, στα 30 του πια δεν συμφώνησε για την ανανέωση του συμβολαίου του και γύρισε στην Αυστραλία.
Στην Ελλάδα όμως δεν είχε λησμονηθεί και ο Παναθηναϊκός τον πλησίασε για να τον εντάξει στο δυναμικό του. Ατυχώς για τον Χιλ είχε ήδη υπογράψει με τους Σίντνεϊ Κινγκς, δεν μπόρεσε να βρει μία φόρμουλα για να σπάσει το συμβόλαιο και έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει τίτλους και εκτός Ωκεανίας. Τελικά μπήκε ξανά στο αεροπλάνο για την Ευρώπη το 2002 με προορισμό την Ιταλία και την Ίμολα. Δεν έμεινε πολύ, έκανε άλλο ένα αποτυχημένο πέρασμα απο το ΝΒΑ με την φανέλα των Σπερς και το 2003 ο Σέιν και το πλατινέ μαλλί του ήρθαν ξανά στην αγαπημένη τους Ελλάδα. Στον Μακεδονικό ο Χιλ δεν ήταν σίγουρα ο εκτελεστής της Νήαρ Ηστ αλλά και εκεί έβαλε το λιθαράκι του στις νίκες και στην καλή πορεία της ομάδας του Κώστα Πιλαφίδη. Οι τίτλοι τέλους έπεσαν για τον Αυστραλό το 2009 με την Gold Coast Blaze με τον 39χρονο Χιλ να βρίσκεται στις λίστες με τους περισσότερους πόντους, ασίστ και εύστοχα τρίποντα σε πολύ υψηλές θέσεις. Ένας καταπληκτικός σουτέρ που στην Καισαριανή θυμούνται ακόμα με λατρεία καθώς ο "τρελός Αυστραλός" του συνθήματος ήταν ο κύριος υπεύθυνος της εξαιρετικής πορείας της ομάδας.