Παρακαλώ περιμένετε...

ΠΡΕΝΤΡΑΓΚ ΜΠΕΝΑΤΣΕΚ: ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

  • 31/10/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Ένας πρωταθλητής Ευρώπης στην Νέα Σμύρνη. Έτσι υποδέχθηκαν οι εφημερίδες στις 23 Ιουνίου του 1988 την απόκτηση του Πρέντραγκ Μπένατσεκ απο τον Πανιώνιο. Ο τότε Γιουγκοσλάβος small forward πραγματικά αδικούνταν απο τις λιγοστές αναφορές στο πρόσωπο του γιατί ήταν αληθινά ένας εκπληκτικός παίχτης. Τρομερός σκόρερ και σουτέρ, πανέξυπνος και πολυδιάστατος, ο αριστερόχειρας Μπένατσεκ ήταν ένα γνήσιο τέκνο της μεγάλης των Πλάβι σχολής.

 

Μέλος της φοβερής φουρνιάς της Μπόσνα που κατέκτησε την Ευρώπη το 1979 και διεθνής με την Γιουγκοσλαβία, ο "Μπένκο" κατέφτασε στην πλατεία με την προοπτική να αποτελέσει τον παρτενέρ του Αλεξάντερ Μπελοστένι που είχε υπογράψει προσύμφωνο με τους Νεοσμυρνιώτες. Τελικά ο Σοβιετικός δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα αλλά και ο Μπένατσεκ αγωνίστηκε μόνο στους αγώνες του Κυπέλλου Κόρατς αφού στο πρωτάθλημα ο Τζουροβιτς προτίμησε τον Μαρκ Λαντσμπέργκερ για την θέση του μοναδικού ξένου που επέτρεπε η ΕΟΚ.

 

 Η πρώτη χρονιά του Γιουγκοσλάβου αναλώθηκε σε μόλις δύο παιχνίδια εξαιτίας του γρήγορου αποκλεισμού των Κυανέρυθρων στον πρώτο γύρο του Κόρατς απο την Ολυμπία Λιουμπλιάνα. Όμως ο Μπένατσεκ έδειξε το πρώτο δείγμα απο αυτά που θα βλέπαμε την επόμενη πλήρη του σεζόν στην Α1, την οποία ολοκλήρωσε με 25 πόντους και 6 ριμπάουντ μέσο όρο. Παρά την εξαιρετική παρουσία του το σκωτσέζικο ντους του μία έξω μία μέσα συνεχίστηκε για τον "Μπένκο" και την σεζόν της κατάκτησης του Κυπέλλου απο τον Πανιώνιο όταν προτιμήθηκε στην θέση του ο Τζων Χάτσον.

 

Τελικά εκείνο το καλοκαίρι του 1991 έγινε κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου και απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής ως συμπατριώτης μας. Αλίμονο όμως, ο Πρέντραγκ που ένιωθε Έλληνας και αγάπησε την χώρα μας και τον Πανιώνιο, τελείωσε άδοξα την καριέρα του στην Νέα Σμύρνη εξαιτίας του ανθρώπου -οπως διατείνεται ο ίδιος- που τον έφερε στην πλατεία. Στον αγώνα της τρίτης αγωνιστικής με την Δάφνη, στις 4 Μαρτίου 1992 o τότε 33χρονος Μπένατσεκ τσακώθηκε πολύ άσχημα με τον Βλάντο Τζουροβιτς μετά απο τρία συνεχόμενα άστοχα σουτ. Τα "πιτσκου ματερ" πήραν και έδωσαν εκατέρωθεν, ο Τζούρο έδιωξε τον παίχτη απο το γήπεδο και την επόμενη μέρα αφού απολογήθηκε στην διοίκηση, τιμωρήθηκε με πρόστιμο και διακοπή συμβολαίου.

 

Ο Μπένατσεκ έφυγε απο την χώρα μας πικραμένος αλλά οι φίλαθλοι του Πανιωνίου τον θυμούνται πάντα με αγάπη και τον θεωρούν ως έναν εκ των κορυφαίων παιχτών που φόρεσαν την κυανέρυθρη φανέλα...

Σαν Σήμερα

09/05/1983

1983: Οι George και Gordon Gund αποκτάνε το μπασκετικό franchise του Cleveland, τους Cavaliers.