Παρακαλώ περιμένετε...

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΕΞΑΓΡΙΩΝΕΙΣ ΤΟΝ ΓΟΛΙΑΘ

  • 18/01/2020

Του Θοδωρή Νικολάου

"Ποτέ μην εξαγριώνεις τον Γολιάθ"
Το μπασκετοβιβλίο μας δείχνει ότι σαν σήμερα ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών έχει τη τιμητική του ενώ σας καλούμε να διαβάσετε και μια ιστορία μικρή που εξιστορεί ο μεγάλος Sam Jones (10 δακτυλίδια πρωταθλητή), χαρακτηριστική του πνεύματος της εποχής.
Κάπου εκεί στο 1960 ο Wilt Chamberlain κατεβάζει 37 ριμπάουντ εναντίον των Κελτών, ενώ ένα χρόνο μετά το 1961 σκοράρει 56 πόντους εναντίον της Νέας Υόρκης. Τέλος το 1966 σκοράρει 50 πόντους εναντίον πάλι της Νέας Υόρκης. Η φωτό που αναρτούμε είναι από το 1962, στον 5 τελικό της Ανατολής μεταξύ Φιλαδέλφεια -Κελτών. Ο Wilt Chamberlain διανύει την καλύτερη χρονιά που έκανε παίκτης στην ιστορία του αθλήματος (50,4 πόντους- 27,2 ριμπάουντ μέσο όρο χρονιάς). Απέναντί του η κατά τεκμήριο πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του αθλήματος, οι Κέλτες των 11 πρωταθλημάτων (8 εξ'αυτών συνεχόμενων).

 

"Δεν υπήρχε τρόπος να σταματήσεις τον Chamberlain", αναγράφει μετέπειτα ο Sam Jones στην αυτοβιογραφία του. Έτσι επέλεξε σε εκείνο το παιχνίδι να του κάνει ένα πάρα πολύ σκληρό φάουλ ,χτυπώντας τον με μια πολύ δυνατή αγκωνιά στα πλευρά, κάνοντάς τον να βγάλει μια κραυγή που την άκουσαν όλοι όσοι ήταν μέσα στο παρκέ.

" Αυτό που θυμάμαι μετά , ήταν να έρχεται κατά πάνω μου ο Wilt, κρατώντας τον ο Bill (Russell) , ο διαιτητής και άλλοι παίκτες. Από την ταραχή μου άρπαξα ότι βρήκα μπροστά μου εκείνη τη στιγμή , ένα καρεκλάκι ενός φωτογράφου. Η κουβέντα του ήταν ότι θα με έκανε να το φάω. Ευτυχώς τον σταμάτησαν. Την επόμενη φάση, μπήκα μέσα στο ζωγραφιστό όπου ο Wilt δεν σηκώθηκε για να κόψει τη μπάλα-θα την έκοβε αν πήγαινε για αυτή- αλλά ήρθε κατευθείαν πάνω μου και με έριξε με δύναμη κάτω. Αμέσως με έπιασε από τις μασχάλες με σήκωσε στον αέρα λέγοντάς μου ότι την επόμενη φορά που θα ξαναμπώ εκεί δεν θα μου τη χαρίσει. Τρεμάμενος είπα ότι δεν θα ξαναπάω και δεν ξαναπήγα.
 

Μαθαίνοντας η μητέρα του Wilt τι έγινε, ενημερώθηκα ότι με κάλεσε για φαγητό,αφού κατσιάδασε το γιο της. Ήμασταν αλήθεια φίλοι με τον Wilt και δεν είπα όχι. Στο δείπνο την επόμενη μέρα η κα Chamberlain με ρώτησε τι θα έκανα με το σκαμπό εκείνο. Της απάντησα ότι θα προσπαθούσα να σπάσω το πόδι του γιου της αν με έπιανε".
Σκληρές εποχές από το μπασκετοβιβλίο , αγαπητοί μπασκετόφιλοι.

Σαν Σήμερα

19/05/1928

1928: Γεννιέται στην Νέα Υόρκη ο Dolph Sayes, ο 12 φορές MVP, πρωταθλητής με τους Syracuse Nations το 1955 αλλά και ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ σύμφωνα με ψηφοφορία του 1996 για τα 50 χρόνια της λίγκας.