Παρακαλώ περιμένετε...
Ο Harvey Pollack ήταν η πιο χαρακτηριστική μορφή στατιστικής σε όλη την ιστορία του ΝΒΑ. Όταν το 2015 πέθανε σε ηλικία 93 ετων, ήταν ο μόνος άνθρωπος που δουλευε στο ΝΒΑ από την αρχή του, δηλαδή το 1946!!! όταν και είχε ξεκινησει ως βοηθός υπευθύνου τύπου των Philadelphia Warriors.
Ο Harvey Pollack ήταν η πιο χαρακτηριστική μορφή στατιστικής σε όλη την ιστορία του ΝΒΑ. Όταν το 2015 πέθανε σε ηλικία 93 ετων, ήταν ο μόνος άνθρωπος που δουλευε στο ΝΒΑ από την αρχή του, δηλαδή το 1946!!! όταν και είχε ξεκινησει ως βοηθός υπευθύνου τύπου των Philadelphia Warriors. Ήταν αυτός που έγραψε το χαρτί με το νούμερο "100 " στην πασίγνωστη φωτογραφία του Wilt Chamberlain, μετα το ρεκόρ πόντων του, και όπως έλεγε ήταν η πιο κουραστική μέρα που είχε ποτέ στην δουλειά. Γιατί φυσικά ήταν ο υπεύθυνος για την στατιστική. O Pollack ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του, ή αλλιώς τόσο σημαντικός για την στατιστική, που οι φήμες λένε ότι ήταν ο πρώτος που μέτρησε ποτέ κλεψίματα και κοψίματα, ο πρώτος που διαχώρισε αμυντικά από επιθετικά ριμπάουντ αλλα και ο πρώτος που πρότεινε τον όρο triple double. Αλλά σήμερα δεν θέλω τόσο να αναλύσω τον Pollack αλλά μια ιστορία που έχει πει και δίνει μια άλλη διάσταση στην έννοια των στατιστικών τα πρωιμα χρόνια του ΝΒΑ.
Ήταν ένα παιχνίδι της μεγάλης κόντρας ανάμεσα σε Russell και Chamberlain. Τότε που όλα μετρούσαν και όλα αναμετριοντουσαν ανάμεσα στους δύο. Οι υπεύθυνοι στατιστικής της κάθε ομάδας κατέγραφαν τα στατιστικά του αγώνα. Σε ένα παιχνίδι Boston-Philadelphia έτυχε να βρίσκονται και οι δύο υπεύθυνοι των δύο ομάδα. Το παιχνίδι ήταν στην Βοστώνη, οπότε ο Harvey ήταν φιλοξενούμενος. Μετά το τέλος του αγώνα πλησίασε τον ομόλογό του από τους Celtics, ο οποίος του είπε ότι είχε μετρήσει 35 ριμπάουντ για τον Russell και 23 για τον Wilt. Ο Harvey συμφωνούσε απόλυτα μαζί του στα νούμερα αλλά όχι στα πρόσωπα, αφού αυτος τα είχε ακριβώς ανάποδα. Δηλαδή 35 για τον Wilt και 23 για τον Russell. Ο καβγάς του εκείνη την ημέρα αλλά και ένα άρθρο την επόμενη ήταν ο λόγος για τον οποίο άλλωστε ο Red Auerbach δεν του μιλούσε για χρόνια. Αυτά για την αξιοπιστία της στατιστικής τα παλια τα χρόνια..