Παρακαλώ περιμένετε...

ΠΕΝΤΕ ‘’ΔΑΒΙΔ’’ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ (NBA EDITION)

  • 04/01/2021

Του Βασίλη Χρίστογλου

                          

Όλοι έχουμε ακούσει την ιστορία του μικρόσωμου Δαβίδ απέναντι στο μεγαλόσωμο Γολιάθ. Αν και το βιβλικό αφήγημα έχει την κατάληξη της νίκης του μικρού απέναντι στον μεγάλο, δεν ισχύει το ίδιο στο ΝΒΑ. Φυσικά, αυτές οι ομάδες δεν είναι κακές. Καμία κακή ομάδα δεν φτάνει στους τελικούς. Όμως οι αντίπαλοι τους ήταν τόσο ισχυροί που ήταν πρακτικά αδύνατο να τους κερδίσουν. Αυτές είναι οι πέντε ομάδες σε ένα ακόμα NBA Edition.

 

5. Miami Heat (2020)

Η ομάδα του Μiami έκανε για πολλούς τη μεγάλη έκπληξη στη περσινή σαιζόν. Μια ομάδα με παίκτες μεγάλης εμπειρίας αλλά και άφθονου ακατέργαστου ταλέντου. Σίγουρα, οι προσδοκίες δεν έφταναν μέχρι τους τελικούς όμως δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν πως μία εμφάνιση στους τελικούς Ανατολής, ήταν εφικτή. Με ένα καυτό Jimmy Butler καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έναν Goran Dragic στη κορυφαία χρονιά της καριέρας του και έναν αμυντικό ογκόλιθο στο πρόσωπο του Bam Adebayo, oι Heat έκαναν την έκπληξη και κέρδισαν την Ανατολή μετά από έξι χρόνια. Στον τελικό θα έβρισκαν τους παντοδύναμους Lakers των LeBron James και Anthony Davis. Η κοινή λογική λέει πως όταν σε μία ομάδα υπάρχουν δύο από τους πέντε καλύτερους παίκτες του κόσμου, δύσκολα θα χάσει. Η εξαίρεση στον κανόνα δεν ήρθε. Όμως οι Heat πάλεψαν. Πάλεψαν απέναντι στις ατυχίες και τους τραυματισμούς των Adebayo και Dragic και με έναν απίστευτο Butler (26.3 πόντοι, 9.8 ασσίστς, 8.3 ριμπάουντ μ.ο) έφτασαν του τελικούς στα 6 παιχνίδια. Μπορεί να κέρδισαν εν τέλει οι Lakers, όμως οι Heat ήταν αυτοί που κέρδισαν τις εντυπώσεις, αφήνοντας παράλληλα πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

 

4. Cleveland Cavaliers (2018)

Η τελευταία χρονιά της δεύτερης θητείας του LeBron James τελείωσε με μία εμφάνιση στους τελικούς. Όμως η ομάδα του πλέον δεν ήταν η ίδια. Ο Kyrie Irving είχε μετακομίσει για άλλες πολιτείες, ο Kevin Love ναι μεν αποτελούσε έναν ακόμα σταρ στο πλευρό του ‘’Βασιλιά’’ όμως η υπόλοιπη ομάδα ήταν είτε αρκετά νεανική είτε αρκετά μεγάλη ηλικιακά εντελώς εκτός του prime της. Παρόλα αυτά οι Cavaliers με έναν μυθικό LeBron James έφτασαν στους τελικούς έχοντας να αντιμετωπίσουν για τέταρτη συνεχή χρονιά τους Golden State Warriors. Εκεί οι αδυναμίες θα εμφανιστούν και παρά το γεγονός πως θα παλέψουν κάθε παιχνίδι, θα δεχτούν το ‘’σκούπισμα’’ από την παρέα του Stephen Curry και του Kevin Durant. Ο LeBron James αν και τα έκανε όλα (34 πόντοι, 10 ασσίστς, 8.5 ριμπάουντς μ.ο ), έχοντας παράλληλα την υποστήριξη του Kevin Love ( 19 πόντοι, 11.3 ριμπάουντ μ.ο), δεν ήταν αρκετά απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών. Παραμένει όμως ένα μεγάλο επίτευγμα για την ομάδα των Cavaliers καθώς δεν θα μπορούσαν πολλές ομάδες να το κάνουν αυτό.

 

3. Philadelphia 76ers. (2001)

Πολλοί διαφωνούν με τη συγκεκριμένη επιλογή ως ομάδα με την ταμπέλα ‘’Δαβίδ’’. Οι λόγοι είναι τρεις παίκτες: 1) Allen Iverson, 2) Dikembe Mutombo, 3) Aaron McΚie. Σε μία φοβερή χρονιά για την ομάδα της Philadelphia, η ομάδα του Brett Brown είχε: τον MVP του πρωταθλήματος στο πρόσωπο του Allen Iverson, τον καλύτερο Αμυντικό στο πρόσωπο του Dikembe Mutombo και το καλύτερο έκτο παίκτη του πρωταθλήματος στο πρόσωπο του Aaron McKie. Τρία ατομικά βραβεία στην ίδια ομάδα, με έναν Hall of Famer προπονητή και το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στο πρωτάθλημα. Πώς γίνεται λοιπόν αυτή η ομάδα να θεωρείται ‘’Δαβίδ’’; Γίνεται, γιατί ο Γολιάθ ήταν οι Los Angeles Lakers των Shaquille O’Neal και Kobe Bryant. Μια ομάδα αήττητη στα playoffs, με ένα από τα καλύτερα δίδυμα στην ιστορία του ΝΒΑ, τον καλύτερο προπονητή στην ιστορία του ΝΒΑ και μία πολύ καλή, ώριμη ομάδα γεμάτη βετεράνους. Oι εμφανίσεις του Allen Iverson (35.6 πόντοι, 3.8 ασσίστς, 5.6 ριμπάουντς) μπορεί να οδήγησαν στην νίκη του πρώτου παιχνιδιού και να θορύβησαν τους Lakers, όμως η ποιότητα των O’Neal και Bryant ήταν αρκετά μεγάλη για τα δεδομένα των Sixers. Η ομάδα του Iverson δεν είχε απαντήσεις για αυτούς τους δύο,  ο Shaq έκανε ακόμα μία μεγαλειώδη εμφάνιση σε τελικούς, ο Kobe ήταν πληθωρικός και φοβερός αμυντικά πάνω στους guards της αντίπαλης ομάδας και η νίκη ήρθε φυσιολογικά. Μια ιστορική χρονιά για τους Sixers που από τότε έχουν να βρουν το δρόμο τους για τους τελικούς.

 

2. Cleveland Cavaliers. (2007)

Η δεύτερη χρονιά του LeBron James στα playoffs ήταν πέρα για πέρα φαντασμαγορική. Πριν τους τελικούς αριθμούσε 25.8 πόντους, 8.3 ασσίστς και 8.3 ριμπάουντς οδηγώντας την ομάδα του για πρώτη φορά στους τελικούς. Εκεί θα έβρισκαν απέναντι τους τους San Antonio Spurs. Οι Spurs βρισκόντουσαν στο peak της δυναστείας τους, με τους Duncan, Parker και Ginoboli να παίζουν μπάσκετ άλλου επιπέδου. Το μπάσκετ αυτό εφαρμόστηκε πλήρως στους τελικούς. Έχοντας μία πάρα πολύ έμπειρη ομάδα, οι Spurs έκαναν εύκολη δουλειά απέναντι σε έναν κακό LeBron James, ο οποίος ήταν αρκετά κλεισμένος και δεν μπορούσε να βρει τις λύσεις που ήθελε. Διότι πολύ απλά δεν υπήρχαν. Ναι μεν υπήρχαν παίκτες με εμπειρία όπως ο Larry Hughes, o Zydrunas Ilgauskas και ο Drew Gooden, και κάποιοι ελπιδοφόροι νέοι παίκτες όπως οι Gibson και Varejao τότε, όμως απέναντι σε ένα τέτοιο γίγαντα ήταν απλά πάρα πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί κάποιος. Μέχρι και σήμερα οι Cavaliers του LeBron παραμένουν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του ΝΒΑ.

 

 

  1. New York Knicks. (1999)

Το απόλυτο αουτσάιντερ. Μια ομάδα που πάλευε να μπει στα playoffs, χωρίς τους stars άλλων ομάδων. Σίγουρα ο Patrick Ewing στα 36 του έδινε μία μεγάλη ώθηση σε αυτή την ομάδα, όμως ούτε εκείνος θα ήταν παρών στους τελικούς καθώς οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν να αγωνιστεί. Η ομάδα των Knicks είχε ως πρωταγωνιστές της στους τελικούς τους Latrell Sprewell, ένα πολύ δυναμικό guard με τέσσερις συμμετοχές στο All Star Game, πολλά κοινά στοιχεία με τον Jimmy Butler, και του Allan Houston δημιουργώντας ένα δυναμικό δίδυμο στα guard. Αντίπαλοι τους οι San Antonio Spurs, οι οποίοι θα ξεκινούσαν τη δικιά τους δυναστεία με αφετηρία εκείνο το πρωτάθλημα. Με ένα θρυλικό δίδυμο στους ψηλούς ( Robinson και Duncan) εκμεταλλεύτηκαν την απουσία του Patrick Ewing και παρά τη σκληράδα των Knicks, επικράτησαν με 4-1 στους τελικούς. Μέχρι και σήμερα η ομάδα των Knicks αποτελεί τον κορυφαίο ‘’Δαβίδ’’ στην ιστορία του ΝΒΑ. Ίσως δύσκολα ξαναδούμε μια τέτοια ομάδα στους τελικούς.

Σαν Σήμερα

25/04/1950

1950: Ο Chuck Cooper γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός παίκτης που θα γίνει ποτέ draft από τους Boston Celtics στον δεύτερο γύρο. Παράλληλα οι New York Knicks θα υπογράψουν τον Nat "Sweetwater" Clifton, από τους Harlem Globetrotters και θα τον κάνουν έτσι τον πρώτο Αφροαμερικανό που θα παίξει ποτέ στο ΝΒΑ.