Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΖΑΖΑ

  • 21/03/2019

Του Γιώργου Καρούλια

Ο πληθυσμός της Γεωργίας ανέρχεται σε 3.729.600 κατοίκους, με την πρωτεύουσα Τιφλίδα να καταλαμβάνει το ένα τρίτο εξ αυτών. Αν και ο Zaza Pachulia επισκέπτεται κάθε offseason την χώρα του, είτε για να παίξει με την Εθνική είτε για να κάνει διακοπές, το 2017 επέστρεψε με κάτι πιο σημαντικό. Το τρόπαιο Larry O'Brien, το οποίο και αφιέρωσε στην χώρα του.

Παρόλο που κατεβαίνει κάθε χρόνο, εκείνη τη φορά ήταν λες και ζούσε ξανά την παρέλαση των Πρωταθλητών στο Oakland. Ο Zaza δεν το περίμενε, καθώς τον Αύγουστο πολλοί φεύγουν για διακοπές λόγω της τεράστιας υγρασίας που έχει η χώρα. Και όμως, τον περίμεναν χιλιάδες φίλοι και συγγενείς, με μία από τις πρώτες του κουβέντες να είναι "This is for them", ότι το τρόπαιο ήταν αφιερωμένο σε αυτούς. Μολονότι δεν ήταν ο πρώτος Γεωργιανός που έπαιξε στο ΝΒΑ (πριν από αυτόν είχαν παίξει οι Vladimir Stepania και Nikoloz Tskitishvili), ήταν ο πρώτος ο οποίος έγινε Πρωταθλητής ΝΒΑ. Παρά την διαφορά 11 ωρών, όλη η χώρα ξενυχτούσε για να τον δει να παίζει πλάι στους Steph Curry, Klay Thompson, Kevin Durant, Draymond Green, ήταν και είναι το δικό τους καμάρι.

 

Ο πατέρας του ήθελε να γίνει παλαιστής, ωστόσο η μητέρα του, ως βασική παίκτρια της Σοβιετικής Ένωσης, έστρεψε το ενδιαφέρον του προς το μπάσκετ, δείχνοντάς του φωτογραφίες από μπασκετμπολίστες, κάτι που στον μικρό Zaza φάνηκε πιο ενδιαφέρον. Στα 13 του χρόνια είχε 1.93 ύψος εξάλλου, κάτι που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Ulkerspor. Εχοντας περάσει την παιδική του ηλικία σε ένα παγωμένο γυμναστήριο όπου έπρεπε να φοράει καπέλο, φούτερ και διπλά παντελόνια, πήρε την μεγάλη απόφαση, με τους γονείς του να τον ακολουθούν καθώς πίστευαν στο ταλέντο του. Στα 14 χάνει τον πατέρα του σε μια επίσκεψη ρουτίνας στο γιατρό, κάτι που τον ωρίμασε απότομα. Η μητέρα του έκανε διπλές και τριπλές δουλειές για να να συνεισφέρει στο εισόδημα, ενώ ο ίδιος έπρεπε να ανέβει επίπεδο, για να βοηθήσει την οικογένειά του και την μητέρα του. Όμως η ωριμότητα αυτή και η οικονομική στήριξη για να πάει σε ιδιωτικό σχολείο, απέφερε καρπούς. Στο 2003 NBA Draft, οι Orlando Magic τον επέλεξαν στην 42η θέση. And the rest is history...

 

Συνεσταλμένος, ταπεινός, ήσυχος. Αυτές οι τρεις λέξεις μπορούν κάλλιστα να τον χαρακτηρίσουν. Πλέον είναι εθνικός ήρωας στην Γεωργία, καθώς είναι λογικό σε μια μικρή χώρα, το κάθε κατόρθωμα να φαντάζει τεράστιο. Τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Γεωργίας για τη συνεισφορά του στη χώρα και έλαβε μετάλλιο, ενώ δώρισε χρήματα για την κατασκευή γηπέδου στην Τιφλίδα, "όπου εκεί μεγαλώνουν οι επόμενοι επαγγελματίες".

 

Καλός μπασκετμπολίστας, αρχηγός της Εθνικής Γεωργίας, βασικό στέλεχος των Golden State Warriors, 16 χρόνια στο ΝΒΑ, μέντορας και καλός φίλος του δικού μας Γιάννη Αντετοκούμπο. Αν μη τι άλλο, έβαλε την Γεωργία και με το παραπάνω πλέον στον μπασκετικό χάρτη, και γι'αυτό του αξίζουν όλες οι τιμές...

 

Σαν Σήμερα

26/04/1963

1963: Γεννιέται ο Bill Wennington. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Καναδό γίγαντα, αλλά τα δάχτυλα του έχουν δαχτυλίδια!!!