Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΤΖΟΡΤΖ ΚΑΡΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΜΑΡΤΙΝ

  • 03/12/2020

O George Karl θυμάται την μέρα του θανάτου του Φερνάντο Μάρτιν.

O Fernando Martin Espina, ήταν ο δευτερος Ευρωπαίος που επιλέχθηκε και έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ. Αυτό έγινε την σεζόν 1986-87 με τους Blazers. Ήταν ένας πραγματικά ταλαντούχος αθλητής, που είχε βγει 5 φορές πρωταθλητής Ισπανίας στην κολύμβηση, ενώ είχε αντίστοιχες επιδόσεις και σε Tennis, Handball και Judo. Η επίδραση που είχε στο παιχνίδι, αν κάναμε την αντιστοιχεία με τον ΝΒΑ θα ήταν ανάλογη του Jordan, του Magic ή του Larry Bird.Ωστόσο εμένα θα μου φαινόταν πιο σωστό να πω αντίστοιχη με του Τζειμς Ντιν. Έτσι το ένιωθα.

Μια Κυριακή , όντας τραυματίας , στο δρόμο προς το γήπεδο θα τρακάρει με την Lancia Therma του, μία με μηχανη Ferrari, και θα σκοτωθεί. Οι σκηνές που θα ακολουθήσουν θα μείνουν παγωμένες για πάντα στην μνήμη μου. Από το νοσοκομείο και την αίθουσα αναμονής, όπου δεκάδες άνθρωποι γονάτιζαν και προσεύχονταν, μέχρι την βροχερή μέρα της κηδείας . Οι συμπαίκτες του , με κόκκινα μάτια, θα τον σηκώσουν και θα τον πάνε στο αμάξι που θα τον μεταφέρει στο νεκροταφείο. Την ίδια μέρα είχαμε αγώνα. Ρώτησα τους παίκτες για να το αναβάλλουμε, μα ο Αντόνιο (αδερφός του Fernando και δεύτερος καλύτερος μας παίκτης), φώναξε “φυσικά όχι. Ο Fernando θα σκεφτόταν ότι είμαστε αδερφές αν το κάνουμε”. Έτσι πήγαμε στο ξενοδοχείο για να προετοιμαστούμε για τον αγώνα. Ένα μούδιασμα, λιγότερη αυστηρότητα και λίγο κρασί.(...). Πριν να ξεκινήσει ο αγώνας θυμάμαι την κατάλευκη φανέλα με το νούμερο δέκα να στέκεται ακούνητη στον πάγκο μας και συμπαίκτες και αντίπαλοι να αφήνουν λουλούδια. Στο ημίχρονο του αγώνα ήμασταν πολύ πίσω. Δεν είχα την συνήθη όρεξη να βάλω τις φωνές στους παίκτες μου, και δεν με πολυένοιαζε κάτω από αυτές τις περιστάσεις. Ο Αντόνιο όμως και πάλι φώναζε “ You are a bunch of putas. Fernando would not like this”. Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαμε μανιασμένοι. Σε 6 λεπτά είχαμε καλύψει την διαφορά. Φτάσαμε από το -19 στο +15. Το κοινό εκστασιασμένο τραγουδούσε “ Fernando esta aqui, Fernando esta aqui” που θα πει, “Ο Φερνάντο είναι εδώ”.

Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά στην ζωή μου που υπήρξα προπονητής σε ομάδα ομάδα υπό την επίρρεια αλκοόλ...

 

(Ο αγώνας στον οποίο αναφέρεται ο κόουτς Καρλ, ειναι το παιχνίδι Ρεάλ Μαδριτης-ΠΑΟΚ. Όσοι το εχουν δει, δεν θα το ξεχάσουν!!)

Σαν Σήμερα

19/05/1928

1928: Γεννιέται στην Νέα Υόρκη ο Dolph Sayes, ο 12 φορές MVP, πρωταθλητής με τους Syracuse Nations το 1955 αλλά και ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ σύμφωνα με ψηφοφορία του 1996 για τα 50 χρόνια της λίγκας.