Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΡΟΝΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ

  • 19/03/2019

Του Γιώργου Καρούλια

"Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που βρισκόμουν στο δωμάτιο με τον γιατρό των Lakers John Moe, που μου είπε ευθύς αμέσως: <<Ακου. Έχεις δύο επιλογές. Πρώτον, σταματάς να παίζεις μπάσκετ και θα παίρνεις αντιθρομβωτικά όλη σου τη ζωή. Δευτερον, εγχείρηση. Και υπάρχει μια πιθανότητα ότι θα γυρίσεις και θα παίξεις.>> <<ΟΚ, πόσο σύντομα μπορώ να την κάνω?>>" Ο Ronny Turiaf δεν το σκέφτηκε καθόλου.

 

Τέσσερις εβδομάδες μετά το Draft του 2005, ο Τuriaf είχε διαγνωστεί με διάταση στη ρίζα της αορτής από το ιατρικό επιτελείο των Los Angele Lakers, και περαιτέρω εξετάσεις διαπίστωσαν την ύπαρξη ανευρύσματος, παρά το γεγονός ότι γιατροί και στην Γαλλία και στο Pre-Draft Camp του ΝΒΑ δεν το είχαν ανακαλύψει. Ο Γάλλος από τη Μαρτινίκη ωστόσο δεν τα παράτησε.O γιατρός του Craig Miller ήταν αισιόδοξος, ενώ εκείνος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι φοβόταν τον θάνατο, αλλά "θα έπρεπε να τον σκοτώσεις για να τον σταματήσεις από το να παίξει μπάσκετ ξανά".

 

Τελικά χρειάστηκαν δύο επεμβάσεις, η δεύτερη γιατί αρχικά σταμάτησε η καρδιά του λόγω του ανευρύσματος. Η εγχείρηση στέφθηκε υπό επιτυχία, παρά τις δυσκολίες. Ο Turiaf ανάρρωσε, ενώ είχε την ευκαιρία να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την μητέρα του και τον πατέρα του, που είχαν χωρίσει από τα πέντε του χρόνια, και την μικρή του αδερφή. Μια οικογενειακή εμπειρία που δεν είχε ποτέ ξανά στη ζωή του. Ο Γάλλος εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για τους Los Angeles Lakers. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν υποχρέωση να πληρώσουν τα ιατρικά έξοδα επειδή απέτυχε στα εργομετρικά, εκείνοι το έκαναν, και από τότε ο Turiaf κάθε φορά θα πήγαινε να δει τον αείμνηστο Jerry Buss, τον Πρόεδρο των Lakers, σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης για όλα.

 

Ο Mitch Kupchak του έφερε μια φανέλα στο νοσοκομείο, με τον Γάλλο να λέει: "Θα το βάλω το νούμερο 21. Στο εγγυώμαι". Η αποκατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, με τον Turiaf να ζαλίζεται μόνο και μόνο που περπατούσε στο δωμάτιο, ενώ δεν μπορούσε ούτε να δέσει τα κορδόνια του. Μερικές εβδομάδες αργότερα, στράφηκε προς τον Fred Hoiberg, ο οποίος είχε κάνει την ίδια εγχείρηση τρεις εβδομάδες πριν απο αυτόν. Οι συζητήσεις τους και η ηθική υποστήριξη που του παρείχε ήταν κάτι που τον ηρέμησε και σήμαινε πολλά γι'αυτόν.

Τον Φεβρουάριο του 2006, σε έναν αγώνα των Lakers απέναντι στους Rockets, με ένα λεπτό να απομένει, ο Phil Jackson του λέει: "Ronny θέλεις να παίξεις?", με τον Γάλλο να είναι πιο έτοιμος από ποτέ και τους συμπαίκτες του να χαίρονται για αυτόν, με τον Lamar Odom να τον πειράζει χαριτολογώντας "Ε, σου πήραν την παρθενιά, ΝΑΙ". 

Η συνέχεια πάνω κάτω γνωστή. Ο Ronny Turiaf υπήρξε ένας εξαιρετικός role player, γνωστός για την εξαιρετική του άμυνα. Έπαιξε 520 παιχνίδια στο ΝΒΑ πλάι στους καλύτερους (Kobe Bryant, LeBron James, Dwyane Wade, Carmelo Anthony, Chris Bosh, Chauncey Billups, Pau Gasol) αλλά και εκπροσώπησε την Εθνική Γαλλίας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, στο Παγκόσμιο του 2006 και στα Ευρωμπάσκετ του 2007 και 2009, ενώ πήρε και το δαχτυλίδι του πρωταθλητή το 2012 με τους Miami Heat. Το 2009 ίδρυσε το "Heart to Heart Foundation" προκειμένου να παράσχει βοήθεια σε παιδιά που δεν έχουν ιατρική ασφάλιση και δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα ιατρικά έξοδα. Αγαπημένος παίκτης, με την "πιο μεγάλη" καρδιά!

 

Σαν Σήμερα

29/03/1945

1945: Γεννιέται ο Walt Frazier. O επονωμαζόμενος και Clyde the Glyde. Ένας από τους καλύτερους guard όλων των εποχών, που οδήγησε τους Knicks στα δύο μοναδικά μέχρι σήμερα πρωταθλήματά τους στις αρχες της δεκαετίας του 70'.