Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΣ ΨΗΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  • 10/07/2019

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Όταν έβλεπα αυτόν τον παίχτη να παίζει, πάντα μου ερχόταν στο μυαλό η συγκεκριμένη απορία. Πόσο μπάσκετ ξέρει ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς... Για μία δεκαετία ήταν ένας απο τους καλύτερους ψηλούς της Ευρώπης και συλλέκτης τροπαίων και μεταλλίων με την εθνική ομάδα. Όχι και άσχημα για έναν αθλητή που ξεκίνησε το μπάσκετ στα 15 του και γρήγορα προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα του Ερυθρού Αστέρα στο πλευρό των Γιάνκοβιτς, Σάσα Ομπράντοβιτς και ενός πιτσιρικά που λεγόταν Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς.

 

Στην ερυθρόλευκη πλευρά του Βελιγραδίου αγαπήθηκε απο τους οπαδούς και για αυτό ποτέ δεν τον συγχώρεσαν για την απόφαση του να πάει στην Παρτιζάν το καλοκαίρι του 95 μετά απο την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Στους Grobari θα πάει ως πρωταθλητής Ευρώπης αφού ο Ίβκοβιτς του εμπιστεύθηκε μία θέση στη δωδεκάδα της Σερβίας για το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας. Η απόφαση για την μετακίνηση του κρίθηκε εκ του αποτελέσματος σωστή για τον Ντέγιαν μιας και ο Αστέρας έμπαινε σε εποχή βαθιάς κρίσης και η ανανεωμένη Παρτιζάν θα έπαιρνε τα σκήπτρα του σερβικού μπάσκετ για τα επόμενα χρόνια ενώ θα πραγματοποιούσε και εξαιρετικές πορείες στην Ευρώπη φτάνοντας μέχρι το Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης το 1998.

 

Στα 26 του ήταν πια έτοιμος για το επόμενο βήμα και οι μνηστήρες για έναν απο τους πιο περιζήτητους Ευρωπαίους σέντερ ήταν αρκετοί. Αυτός όμως για προσωπικούς λόγους θα επιλέξει την παραμονή στην Σερβία και την Μπουτουσνοστ. Η απόφαση του αυτή ξένισε πολλούς αλλά ο ίδιος αργότερα την δικαιολόγησε λέγοντας πως ήθελε να είναι κοντά στην οικογένεια του εκείνη την κρίσιμη εποχή των βομβαρδισμών της χώρας του απο τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Με την ομάδα της Ποντγκόριτσα θα πραγματοποιήσει εκπληκτικές εμφανίσεις και το καλοκαίρι του 2001 θα μετακομίσει στην χώρα των Βάσκων και την τότε Ταού Κεράμικα με το παράσημο του MVP της Ευρωλίγκας να τον συνοδεύει. Στην Βασκωνία θα συνδέσει ένα φοβερό δίδυμο κάτω απο τα καλάθια με τον Φαμπρίτσιο Ομπέρτο και μαζί θα σηκώσουν το τρόπαιο του πρωταθλήματος. Με τον Αργεντινό θα συνεχίσουν την κοινή πορεία τους και στον επόμενο ισπανικό σταθμό, την ομάδα της Βαλένθια. Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της ομάδας, το ULEB CUP της περιόδου 2002-2003 έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Ντέγιαν που διέλυσε τους ψηλούς των Σλοβένων της Κρκα Νόβο Μέστο. Η ισπανική περιπέτεια τελείωσε για τον Τομάσεβιτς το 2004 και ο δρόμος του διασταυρώθηκε ξανά με αυτόν του προπονητή του στην εθνική.

 

Ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν το λιμάνι που έψαχνε ο γκριζαρισμένος Σέρβος σέντερ. Στα 32 του πια, ήρθε στην Αθήνα για να προσφέρει εμπειρία, δύναμη, εξυπνάδα και πνεύμα νικητή. Κούμπωσε ιδανικά στην καλοκουρδισμένη μηχανή του Ζοτς και όταν έβγαλε την πράσινη φανέλα το κοντέρ είχε γράψει τρία πρωταθλήματα και το τρομερό παιχνίδι στον τελικό του Φάιναλ Φορ της Αθήνας το 2007. Στο ματς που ο Θοδωρής Παπαλουκάς έκανε ο,τι μπορούσε για να χαρίσει τον τίτλο στην CSKA, ο Τομάσεβιτς στάθηκε στο ύψος του και με 16 πόντους σε 21 λεπτά ήταν ο πραγματικός MVP του αγώνα. Ουσιαστικά στις τελευταίες του εμφανίσεις με το Τριφύλλι καθώς λόγω προβλημάτων τραυματισμού δεν αγωνίστηκε σχεδόν καθόλου την σεζόν 2007-2008.

 

Επέστρεψε για την τελευταία χρονιά της μεγάλης καριέρας του λίγο βορειότερα και φόρεσε τα ασπρόμαυρα του ΠΑΟΚ δείχνοντας πως δεν είχε ξεχάσει το μπάσκετ. Το 2009 ο σπουδαίος Σέρβος σέντερ είπε αντίο στα παρκέ και τα επιτεύγματα του προκαλούν ίλιγγο. Με τους συλλόγους σε Σερβία Ισπανία και Ελλάδα κατέκτησε 10 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα συν δύο ευρωπαϊκά τρόπαια ενώ με την εθνική έχει μετάλλια όλων των χρωμάτων με τα 5 χρυσά (3 Ευρωμπάσκετ, 2 Μουντομπάσκετ) να ξεχωρίζουν. Δεν τα λες και λίγα για έναν μπασκετμπολίστα που μέχρι τα 15 του έπαιζε ποδόσφαιρο και "αναγκαστικά" το γύρισε στην πορτοκάλι μπάλα εξαιτίας της απότομης αύξησης του ύψους του. Φυσικά μόνο το ύψος δεν αρκούσε και ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς το συνδύασε με ευφυία, μπασκετική πονηριά, οξύτητα, άριστες κινήσεις στο low post και εννοείται σαν γνήσιο τέκνο της σερβικής σχολής ψηλών, με φονικούς αγκώνες. Τελικά τώρα που το ξανασκέφτομαι η απάντηση είναι εύκολη. Το μπάσκετ που ήξερε ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς ήταν πολύ, ήταν ποιοτικό..

Σαν Σήμερα

25/04/1950

1950: Ο Chuck Cooper γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός παίκτης που θα γίνει ποτέ draft από τους Boston Celtics στον δεύτερο γύρο. Παράλληλα οι New York Knicks θα υπογράψουν τον Nat "Sweetwater" Clifton, από τους Harlem Globetrotters και θα τον κάνουν έτσι τον πρώτο Αφροαμερικανό που θα παίξει ποτέ στο ΝΒΑ.