Παρακαλώ περιμένετε...

Ο "ΠΑΝΥ" ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ

  • 27/08/2019

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Το καλοκαίρι του 1985 ο Παναγιώτης Φασούλας βρίσκεται στα μαχαίρια με τον ΠΑΟΚ λόγω οικονομικών διαφορών. Ο παίχτης βρίσκεται σε αδιέξοδο αφού μιλάμε για μία εποχή 34 χρόνια πρίν που οι μεταγραφές και τα κλειστά συμβόλαια των αθλητών δεν είχαν την σημερινή ελευθερία. Και ενώ σκέφτεται σοβαρά την αγρανάπαυση για έναν χρόνο, η λύση έρχεται απο την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού με την μορφή του θρυλικού Τζίμι Βαλβάνο.

 

Ο Jimmy V που έχει ξεχωρίσει τον Φασούλα απο τα φιλικά της εθνικής με κολλεγιακές ομάδες στην τουρνέ του 1984, θα προσφέρει στον τοτε 22χρονο Παναγιώτη την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνατότητες του στο επίπεδο του ΝCAA και γιατί όχι να τραβήξει το ενδιαφέρον των οργανισμών του ΝΒΑ. Ο "Πάνυ" - όπως τον βάφτισαν στην Αμερική γιατί μέχρι να πούνε Παναγιώτης μας είχαν καρφώσει την μπάλα στη μούρη- αποδέχθηκε την πρόταση και έγινε μέλος των Wolfpack. Με την φανέλα των πρωταθλητών του 1983 North Carolina State o Φασούλας αγωνίστηκε σε 29 αγώνες με μικρό χρόνο συμμετοχής είναι η αλήθεια και ξεχώρισε για τις αμυντικές του ικανότητες αφού παρά τις ισχνές παρουσίες του στο παρκέ είχε σχεδόν 2 κοψίματα μέσο όρο ανά αγώνα.

 

Οι φίλαθλοι αγάπησαν τον Έλληνα με το μαλλί λασπωτήρα και έφτασαν στο σημείο να πηγαίνουν με μπουκλε περούκες στο γήπεδο προς τιμήν του "Πάνυ". Ο Φασούλας βελτιώθηκε πολύ στην Αμερική, πρόσθεσε στοιχεία στο επιθετικό παιχνίδι του και η εμπειρία του απο το κολλεγιακό μπάσκετ τον έκανε καλύτερο προς μεγάλη ικανοποίηση του Πολίτη που εκμεταλλεύθηκε την αγωνιστική βελτίωση του και κάπως έτσι άμα την επιστροφή του απο την Αμερική το καλοκαίρι του 86, η "Αράχνη" του ελληνικού μπάσκετ άρχισε να υφαίνει τον ιστό της.

 

Το ύψος του και οι αμυντικές αρετές του Παναγιώτη τράβηξαν τις ομάδες του ΝΒΑ και στο καταραμένο ντραφτ του 1986 ο Φασούλας είδε το όνομα του στην 37η θέση ως επιλογή των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς πίσω απο τον Σαμπόνις και μπροστά απο τον Ντράζεν που επιλέχθηκαν απο την ίδια ομάδα. Ο Έλληνας σέντερ δεν αποτόλμησε αυτό το τεράστιο για την εποχή άλμα, γύρισε στα πάτρια εδάφη και τον ΠΑΟΚ και έγραψε την δική του μεγάλη ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πάντα θυμάται όμως την όμορφη εμπειρία στην Μέκκα του αθλήματος και τις παραστάσεις στα παρκέ του ΝCAA...

Σαν Σήμερα

19/04/1965

1965: Για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ 5 παίκτες από μία ομάδα σκοράρουν πάνω από 20 πόντους ο καθένας. Αυτό συνέβη στην νίκη των Celtics επί των Lakers , ενώ για να ξανασυμβεί περάσαν 27 ολόκληρα χρόνια μέχρι τους τελικούς του 1982, όταν και ξαναέγινε με συμμετέχοντες τις ίδιες ακριβώς ομάδες.