Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟ-ΓΙΟΒΑΙΣΑ

  • 12/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Ο "γερο Γιοβάϊσα" όπως τον αποκαλούσε κατά την διάρκεια του τελικού το 87 ο Φίλιππος Συρίγος, ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα μπασκετμπολίστα της μεγάλης λιθουανικής σχολής αλλά και της δεκαετίας του 70 και του 80.

Χωρίς ιδιαίτερα αθλητικά προσόντα αλλά με ένα δολοφονικό σουτ απο οποιαδήποτε απόσταση, ο γεννημένος στο Ανίκτσαϊ γκαρντ φόργουορντ με το παρατσούκλι r Βum Bum " υπηρέτησε για 17 ολόκληρα χρόνια το καμάρι του Κάουνας, την μεγάλη Ζαλγκίρις. Ήταν δε ένας απο τους βασικούς συντελεστές της πορείας της ομάδας σε δύο συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλων Ευρώπης (Κυπελλούχων 85 Πρωταθλητριών 86) αλλά και της εκθρόνισης της CSKA, που με τον Αλεξάντερ Γκομέλσκι στον πάγκο της είχε μετατρέψει το εγχώριο πρωτάθλημα σε παράσταση για έναν ρόλο.

Αλλά ούτε η παρουσία του "Συνταγματάρχη" ,όπως και η πίσω απο τις κουρτίνες επιρροή του σε όλο το φάσμα του σοβιετικού μπάσκετ, μπόρεσε να αποτρέψει τις τρείς συνεχόμενες κατακτήσεις του πρωταθλήματος απο τους Źaliai Balti. Γιοβάϊσα, Σαμπόνις, Χομιτσιους και Κουρτιναϊτις ήταν μια τετράδα χάρμα ιδέσθαι εκείνη την εποχή και αποτελούσαν την βάση και της εθνικής ομάδας, που ήταν μία υπερδύναμη του παγκόσμιου μπάσκετ.

Ο Σεργκέι (στα λιθουανικά το όνομα του προφέρεται Σεργκέϊους) ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία απο τους άλλους τρεις. Φόρεσε την φανέλα της "Αρκούδας" ήδη απο το 1978 και κρέμασε στον λαιμό του τρία χρυσά μετάλλια (Ευρωμπάσκετ 81 και 85, Μουντομπάσκετ 82), ένα αργυρό στην Αθήνα και δύο χάλκινα, στην Μόσχα το 1980 και στην Ναντ το 83. Το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1987 ήταν η τελευταία του παρουσία με την Σοβιετική Ένωση και όλα έδειχναν πως η διεθνής του καριέρα είχε λάβει τέλος.

Αυτός όμως τους διέψευσε όλους και το 1992 σε ηλικία 38 χρονών - αν και έμοιαζε 50 - φόρεσε με περηφάνια τις ψυχεδελικές φανέλες των Grateful Dead και μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του ανέβασαν την ανεξάρτητη πια Λιθουανία στο τρίτο σκαλί του βάθρου του Ολυμπιακού τουρνουά της Βαρκελώνης. Σήμερα ο Σεργκέι Γιοβάϊσα, που στα 66 του φαίνεται πιο νέος απο την εποχή που αγωνιζόταν ,ασχολείται ενεργά με τα τεκταινόμενα της λιθουανικής ομοσπονδίας και διδάσκει τα μυστικά του σουτ σε μικρά παιδιά, στην χώρα που το μπάσκετ είναι κάτι παραπάνω απο ένα άθλημα...

Σαν Σήμερα

26/04/1963

1963: Γεννιέται ο Bill Wennington. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Καναδό γίγαντα, αλλά τα δάχτυλα του έχουν δαχτυλίδια!!!