Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΜΕΛΑΝΟΛΕΥΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ

  • 09/04/2021

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Στα 25 χρόνια της τρισένδοξης καριέρας του ως αθλητής, ο Παναγιώτης Γιαννάκης πότισε με ιδρώτα εκτός από τη γαλανόλευκη και τις φανέλες τεσσάρων συλλόγων. Του Ιωνικού Νικαίας, του Άρη, του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού. Σωστά; Ίσως όχι και τόσο.

Ας πάμε πίσω στο μακρινό 1980 και την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, την Πάτρα. Το καμάρι της πόλης, η ομάδα του Απόλλωνα με αστέρια τον Γιάννη Κομματά, τον Αλέκο Πολυδωρόπουλο και φυσικά τον "Νουρέγιεφ" Κώστα Πετρόπουλο, ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στο επερχόμενο πρωτάθλημα της Ά εθνικής κατηγορίας. Η διοίκηση με επικεφαλής τον Μίμη Κανελλόπουλο και ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζόραν Μάρκοβιτς έχουν στη λίστα των μεταγραφικών στόχων και το πιο καυτό όνομα της εποχής, τον 21 ετών Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο Μάρκοβιτς θέλοντας να προετοιμάσει την ομάδα όσο το δυνατόν καλύτερα, χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του θα καταφέρει να γίνει δεκτός ο Απόλλων σε τουρνουά της Γιουγκοσλαβίας με τη συμμετοχή και της Γιουγκοπλάστικα των Σόλμαν, Γέρκοβ και Κρστούλοβιτς. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τη διαφορά δυναμικότητας, ζήτησε από τη διοίκηση ενίσχυση και δη τον Παναγιώτη και ο Κανελλόπουλος δεν του χάλασε το χατίρι. Επικοινώνησε με τους ιθύνοντες του Ιωνικού και αυτοί σοφά σκεπτόμενοι πως η συμμετοχή του "Δράκου" θα εκτόξευε την αξία του, έδωσαν το οκ για το ταξίδι στη Γιουγκοσλαβία.

Όντως ο Γιαννάκης φόρεσε τα μελανόλευκα με το νούμερο 4 στο εν λόγω τουρνουά αλλά ακόμα και η δική του παρουσία δεν απέτρεψε τη βαριά ήττα από τη Γιουγκοπλάστικα με 125-78. Αυτός και ο Πετρόπουλος ξεχώρισαν με τις εμφανίσεις τους και όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Μάρκοβιτς " Στη Γιουγκοσλαβία θυμόντουσαν τον Γιαννάκη και τον Πετρόπουλο από τους Μεσογειακούς του 79 και οπουδήποτε πηγαίναμε όλοι με ρωτούσαν για αυτούς, τους θεωρούσαν σπουδαίους παίχτες".

Τελικά ο Παναγιώτης δεν μετεγγράφηκε στον Απόλλωνα καθώς οι απαιτήσεις του Ιωνικού για το μεγαλύτερο του περιουσιακό στοιχείο κρίθηκαν υπερβολικές από τους ιθύνοντες των Πατρινών. Έμελλε όμως να αγωνιστεί άλλη μια φορά με τα χρώματα του Απόλλωνα, μετά από δύο χρόνια στο Κουκούλι.

Ξανά σε έναν φιλικό αγώνα με αντίπαλο τους ΑΧΕΠΑΝΣ και με συμπαίχτες εκτός από τον τοπικό ήρωα "Νουρέγιεφ" και τους Άλμπερτ Μάλλαχ και Ντέιβιντ Στεργάκο που δέχτηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το παιχνίδι απέναντι στην ομάδα των ομογενών. Ο συγκεκριμένος αγώνας που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1982 εξελίχθηκε σε παράσταση ενός ρόλου για τον Κώστα Πετρόπουλο που με 42 πόντους οδήγησε στην νίκη την ομάδα του Ανδρέα Μολφέτα, με τον "Δράκο" να πετυχαίνει 7 ενώ Μάλλαχ και Στεργάκος σκόραραν από 10 και 17 αντίστοιχα.

Η ιστορία συνέχισε τον δρόμο της, ο Παναγιώτης δύο χρόνια αργότερα ανηφόρισε προς τη Θεσσαλονίκη για να γίνει το ένα μέλος του διδύμου που τρομοκράτησε την Ευρώπη αλλά οι αναμνήσεις της συνεργασίας του με τον Κώστα Πετρόπουλο ακόμα συζητιούνται από τους παλιούς φίλους του μελανόλευκου θεού του φωτός...

Σαν Σήμερα

29/04/1970

1970: Jerry West θα σκοράρει ένα θρυλικο καλάθι πίσω από το κέντρο του γηπέδου για να στείλει το παιχνίδι με τους Knicks στην σειρά των τελικών στην παράταση. Μία παράταση όμως πους τελικά δεν απεδείχθη νικηφόρα για του Λιμνανθρώπους.