Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

  • 15/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Ο "Λόρδος Βύρωνας" του ελληνικού μπάσκετ. Ίσως η καλύτερη σταυρωτή ντρίπλα που είδαμε ποτέ στα εγχώρια παρκέ, σήμα κατατεθέν ενός πολύ σπουδαίου αθλητή που κοσμισε με την παρουσία του και τις τρεις ομάδες με τις οποίες διέπρεψε στη χώρα μας. Γέννημα θρέμμα της Σάρλοτ, ο Μπάιρον Ντινκινς μετά την αποφοίτηση του το 1989 απο το ομώνυμο κολλέγιο, κυνήγησε το όνειρο του ΝΒΑ παρότι δεν επιλέχθηκε απο κάποιον οργανισμό στο ντραφτ εκείνης της χρονιάς. Με την απόδοση του στα summer league κέρδισε μία θέση στο ρόστερ των Ρόκετς ως αναπληρωματικός play maker αλλά οι συμμετοχές του ήταν λιγοστές και η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και την επόμενη σεζόν στο γειτονικό Σαν Αντόνιο. Μέχρι το 1995 η καριέρα του μοιράστηκε μεταξύ CBA και Ευρώπης με παρουσία στο γερμανικό πρωτάθλημα και την Χάγκεν.

 

Εκείνο το καλοκαίρι λοιπόν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς χτένιζε την αγορά ψάχνοντας τον αντικαταστάτη του Τραβις Μεϊς ο οποίος την προηγούμενη χρονιά παρέα με τον Θερλ Μπέιλι είχε βοηθήσει τον Πανιώνιο να τερματίσει στην 5η θέση του πρωταθλήματος. Ο Ντούντα αρχικά είχε ως μεγάλο στόχο τον Κρις Τσαϊλντς αλλά ενώ ο Αμερικανός είχε συμφωνήσει στο συμβόλαιο που του προτάθηκε, δεν μπήκε ποτέ στο αεροπλάνο για την Ελλάδα ελέω της συζύγου του. Και ενώ ο χρόνος πίεζε, ο Σέρβος θυμήθηκε έναν μπασκετμπολίστα που είχε ξεχωρίσει απο τις κασέτες που του έστελναν συνεχώς οι μάνατζερ. Στις 11 Αυγούστου ο Ντινκινς ενσωματώθηκε στην προετοιμασία του Πανιωνίου στην Φολγκάρια της Ιταλίας και γρήγορα έπεισε τον Ίβκοβιτς να του εμπιστευθεί την μία θέση ξένου. Ένα πρόβλημα που προέκυψε στις ιατρικές εξετάσεις -την προηγούμενη σεζόν είχε υποστεί ρήξη χιαστού- φρέναρε για λίγο τους ανθρώπους του Ιστορικού που αρχικά προσέφεραν συμβόλαιο διάρκειας δύο μηνών στον παίχτη αλλά γρήγορα έγινε φανερό πως ο Ντινκινς άξιζε ένα μεγαλύτερο χρονικά συμβόλαιο.

 

Ο Αμερικανός μαζί με τον Ζάρκο και τον Φάνη που ενσωματώθηκε αργά στην ομάδα βάζοντας νερό στο κρασί του στην διένεξη με τον Ντούντα, ήταν οι ηγέτες του νεανικού Πανιωνίου που χειροκροτήθηκε απο όλη την φίλαθλη Ελλάδα τη σεζόν 95-96 με το πολύ όμορφο μπάσκετ που παρουσίασε. Ο Μπάιρον οργάνωνε και εκτελούσε υποδειγματικά με αποκορύφωμα τους 39 πόντους με 8/11 τρίποντα που πέτυχε εναντίον του Παναθηναϊκού στο κλειστό της Νέας Σμύρνης.

Την καταπληκτική χρονιά την εξαργύρωσε με μεταγραφή στο Τριφύλλι γενόμενος άθελα του το μήλον της Έριδος μεταξύ του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και του πρώην προπονητή του Ντούσαν Ίβκοβιτς που ήθελε να τον πάρει μαζί του στον Ολυμπιακό. Στο συνονθύλευμα του Μπόζα, ο Ντινκινς ξεχώριζε σαν την μύγα μέσα στο γάλα αλλά η δική του απόδοση δεν ήταν αρκετή για τον Παναθηναϊκό που έμεινε εκτός απο όλους τους στόχους του. Ο Βύρωνας πλήρωσε και αυτός το μάρμαρο της αποτυχημένης σεζόν αλλά δεν έφυγε απο την Ελλάδα απλά μετακόμισε λίγο βορειότερα προς Θεσσαλονίκη μεριά προβάροντας τα κυανόλευκα του Ηρακλή.

Στον Γηραιό έκανε ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Μπακ Τζόνσον και σε αγώνα εναντίον του ΠΑΟΚ πέτυχε 9 τρίποντα αυτή την φορά. Τα οικονομικά προβλήματα του Ηρακλή οδήγησαν στην έξοδο τον Ντινκινς λίγο πριν απο τα πλέι οφ του 2000 και ο επόμενος σταθμός του Μπάιρον είχε χρώμα κυανοκίτρινο. Στο εκπληκτικό Περιστέρι της σεζόν 2000-2001 που έφτασε μια ανάσα απο τα τελικά του πρωταθλήματος, ο "Λόρδος" με παρτενέρ στα γκαρντ τον αλησμόνητο Αλφόνσο Φορντ, έπαιξε το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες και καταφέρνοντας να αγωνιστεί δύο συνεχόμενες χρονιές στην Ευρωλίγκα.

 Όταν έφυγε απο την Ελλάδα, έπαιξε για μία χρονιά στην Κύπρο και κρέμασε την φανέλα του το 2005 σε ηλικία 38 ετών. Προσωπικά θεωρώ τον Ντινκινς έναν απο τους καλύτερους ξένους παίχτες που πέρασαν απο την χώρα μας σε σχέση τιμής και αξίας. Εγκεφαλικός γκαρντ που συνδύαζε δημιουργία και εκτέλεση, ο "Λόρδος Βύρων" χάρισε όμορφες στιγμές στους Έλληνες μπασκετόφιλους...

Σαν Σήμερα

19/05/1928

1928: Γεννιέται στην Νέα Υόρκη ο Dolph Sayes, ο 12 φορές MVP, πρωταθλητής με τους Syracuse Nations το 1955 αλλά και ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ σύμφωνα με ψηφοφορία του 1996 για τα 50 χρόνια της λίγκας.