Παρακαλώ περιμένετε...

Ο Λευτερης Κακιουσης στην εκπομπη Retro Stories

  • 14/10/2020 -
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    /
    BB TEAM

Του Σπύρου Κόγκα

Μια άκρως ενδιαφέρουσα μπασκετική εκπομπή έλαβε χώρα χθες (13/10) στο Basketbook.

Εκλεκτός καλεσμένος, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του μπάσκετ σε παικτικό και προπονητικό επίπεδο. Ο λόγος για τον Λευτέρη Κακιούση, o ο οποίος έχει υπάρξει διεθνής καλαθοσφαιριστής και ομοσπονδιακός προπονητής, μέλος του προπονητικού τιμ της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του 2005 και το ασημένιο στο παγκόσμιο του 2006.

Στην εκπομπή «Retro Basketball» με τους Γιώργο Καρούλια και Σπύρο Κόγκα, ο coach θυμήθηκε στιγμές από την καριέρα του ως παίκτης και προπονητής. 

Ενδεικτικά τόνισε τα εξής:

Για τον Ζντοβς: «Ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχα ποτέ στην ζωή μου. Ένας παίκτης –ορχήστρα. Καταλαβαινόμασταν με τα μάτια. Είχε αρχές, κανόνες και έπαιζε για την ομάδα. Ήταν η έννοια του πρωταθλητή και του επαγγελματισμού. Για την ατομική διάκριση του και την πρωτιά στις ασίστ στην Α1, το 1995 στον Ηρακλή: «Εγώ πάντα ήθελα οι γύρω μου να είναι ευχαριστημένοι. Χαιρόμουν πολύ να βάζει ο άλλος καλάθι παρά εγώ να τελειώσω μια φάση. Η ικανοποίηση της πάσας δεν περιγράφεται».

Για τον Νίκολιτς: «Ήταν μια ηγετική φυσιογνωμία. Έβλεπες μια οντότητα και τον ακολουθούσαν όλοι. Εγώ προσωπικά κέρδισαν την πειθαρχία από την σχέση μου μαζί του. Μάθαμε τους βασικούς κανόνες. Ο Μπέρι έκανε κανονικά προπόνηση και ίδρωσε μαζί μας κανονικά!»

Για τον προπονητικό θρίαμβο με την Τρίτη του Ηρακλή το 2004: «Η ομάδα τροφοδότησε το ελληνικό μπάσκετ και στελέχωσε ομάδες να συνεχίσουν την πορεία πρωταθλητισμού. Εάν παίκτες όπως ο Διαμαντίδης, ο Λάζος και ο Σοφοκλής έμεναν στην ομάδα, θα χτυπάγαμε πρωτάθλημα.

Για τον Διαμαντίδη: «Ο Δημήτρης όταν πήρε την απόφαση να φύγει από την Ηρακλή, μου είπε: Coach, πάω στον ΠΑΟ για να πάρω τίτλους. Και εγώ του απαντώ: Κάνεις λάθος. Θα πας για να βοηθήσεις την ομάδα να πάρει ευρωπαϊκούς τίτλους. Φαινόταν η ποιότητά του».

Για τη νίκη εναντίον των ΗΠΑ: «Όσο και αν φαίνεται περίεργο, πιστεύαμε ότι είχαμε σοβαρές πιθανότητες νίκης. Έβλεπα ότι κάτι καλό έρχεται. Εμείς δεν είχαμε φόβο. Μετά από αυτό το παιχνίδι οι Αμερικάνοι έστειλαν 10 σκάουτερς σε όλη την Ευρώπη γιατί τρομάξανε με αυτό που αντιμετώπισαν».

Για την ψυχολογική αυτοπεποίθηση των παικτών μετά το μετάλλιο στο Βελιγράδι: «Ήταν η αρχή της έναρξης. Τα παιδιά πήραν την ταυτότητά τους. Είδαμε τεράστια ποιοτική διαφορά. Η ποιότητα εκτοξεύτηκε στα ύψη»

Για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με το μπάσκετ: «Έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα. Εγώ πήγαινα στο γήπεδο με τα πόδια. Δεν υπήρχε κανένας γονιός. Τώρα αυτό το status έχει αλλάξει. Οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά στο γήπεδο και τα περιμένουν να τελειώσει η προπόνηση. Εμείς ήμασταν πιο αυτόβουλοι. Τώρα τα παιδιά ζουν σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον. Τα παιδιά έχουν χάσει την ευκαιρία να κάνουν λάθος και να παίρνουν πρωτοβουλίες».

Σαν Σήμερα

28/03/1944

1944: Γεννιέται ο Rick Barry. O μοναδικός παίκτης που έχει στο παλμαρέ του τίτλο πρώτου σκόρερ σε ΝΒΑ, ΑΒΑ αλλά και NCAA ενώ έχει κατακτησει και πρωταθλήματα τόσο στο ΝΒΑ όσο και το NCAA.