Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΛΑΖΑΡΟ ΛΕΣΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ ΤΟΥ ΡΑΝΤΟΣΑΒΛΙΕΒΙΤΣ

  • 07/08/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Σε αυτό το σάιτ έχουμε αναφερθεί παλαιότερα στον Λάζαρο Λέσιτς και τα προπονητικά του επιτεύγματα που τυγχάνουν τεράστιας αποδοχής στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ένας βαθιά καταρτισμένος μπασκετάνθρωπος, που τα μεγάλα ονόματα της γιουγκοσλαβικής σχολής κάθε φορά που τον συναντούν, του απευθύνονται με σεβασμό. Σήμερα θα θυμηθούμε μια ιστορία που δείχνει πως εκτός απο καλός προπονητής, ο Λέσιτς ήταν και μια "αλεπού των πάγκων".

 

Ας μεταφερθούμε λοιπόν στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Palai de Sports de Tours όπου η τοπική ομάδα με αστέρια τον Σενεγκάλ και τον Αμερικανό Μπόουεν, αντιμετωπίζει την Ραμποντνίσκι του Λέσιτς για τον προημιτελικό όμιλο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο αγώνας είχε οριστεί για τις 7 Ιανουαρίου του 1976 και ο ψυχρός καιρός που επικρατούσε εκείνο το βράδυ στην πόλη είχε αποτρέψει τους φιλάθλους να πάνε στο γήπεδο, λεπτομέρεια που θα έκανε τη διαφορά για τον Λάζαρο και την ομάδα του.

 

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε καλά για τους Γιουγκοσλάβους που η ανάπαυλα του ημιχρόνου τους βρήκε να βρίσκονται πίσω στο σκορ με 15 πόντους διαφορά, 53-38. Το χειρότερο όμως ήταν το φόρτωμα με φάουλ του μοναδικού αξιόπιστου σέντερ της ομάδας, του Ντράγκαν Ραντοσάβλιεβιτς που πήγε στα αποδυτήρια έχοντας ήδη χρεωθεί με τέσσερα.

 

Ο Λέσιτς ήταν αποφασισμένος να κάνει οτιδήποτε για να γυρίσει το ματς, ακόμα και απάτη. Κατόπιν εντολής του, ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας πήρε ένα ξυράφι και απάλλαξε τον Ραντοσάβλιεβιτς απο το παχυλό μουστάκι που καλλιεργούσε ο Γιουγκοσλάβος σέντερ. Όλα καλά μέχρι εδώ και τίποτα το μεμπτό. Αλλά ο Λάζαρο δεν κρατιόταν και η επόμενη οδηγία του παραξένεψε τους παίχτες του που δεν είχαν καταλάβει ακόμα τον σκοπό αυτών των ενεργειών.

 

"Αλλάξτε φανέλες" είπε στον Ραντοσάβλιεβιτς με το νούμερο 14 και τον αναπληρωματικό σέντερ με το 5, Μπόμπαν Νικιφόροβιτς. Το σχέδιο του Λέσιτς ήταν απλό οσο και πονηρό. Ο Νικιφόροβιτς χωρίς να έχει αγωνιστεί καθόλου μέχρι τότε δεν είχε κανένα φάουλ οπότε ήταν διαθέσιμος να χρησιμοποιηθεί στην απευκταία περίπτωση αποβολής του Ραντοσάβλιεβιτς.

 

Όταν ο αγώνας άρχισε ξανά, ο "Ραντοσάβλιεβιτς" ρίχτηκε στη μάχη ενώ ο "Νικιφόροβιτς" κάθησε στον πάγκο δίπλα στον προπονητή του με την ευχή να μην αντιληφθεί κάποιος την καλοστημένη απάτη. Το κόλπο παρολίγο να τιναχθεί στον αέρα απο τον ενθουσιασμό του ψεύτικου Ραντοσάβλιεβιτς (δηλαδή τον Νικιφόροβιτς) που γρήγορα χρεώθηκε με φάουλ απο τους διαιτητές που για τον αληθινό σέντερ της Ραμποντνίσκι ήταν το πέμπτο, γεγονός που σήμαινε την αποβολή του.

 

Και ενώ ο Λέσιτς ετοίμαζε τον ξυρισμένο Ραντοσάβλιεβιτς για να τον περάσει στο παιχνίδι ως Νικιφόροβιτς, είδε έκπληκτος τον παίχτη του να διαμαρτύρεται στους διαιτητές λέγοντας πως δεν έπρεπε να αποβληθεί καθώς ήταν το πρώτο του φάουλ. Σας ζητώ συγγνώμη αν έχετε μπερδευτεί μέχρι τώρα απο τα τεκταινόμενα αλλά ίσως έτσι καταλάβατε τον λόγο για τον οποίο ο πραγματικός Νικιφόροβιτς που βρισκόταν στο παρκέ ως Ραντοσάβλιεβιτς, φώναζε στους κύριους με τα γκρί πως δεν έπρεπε να αποβληθεί. Ο άνθρωπος είχε χάσει τη μπάλα με τα καμώματα του Λάζαρο!!!!!!

 

Τελικά ο προπονητής κατάφερε να σώσει την παρτίδα, εισβάλλοντας στο παρκέ και αρπάζοντας απο το χέρι τον παίχτη του για να τον πάει στον πάγκο, καθησυχάζοντας παράλληλα τους διαιτητές λέγοντας τους πως απο την ένταση του αγώνα, ο "Ραντοσάβλιεβιτς" ξέχασε πως είχε ήδη τέσσερα φάουλ. Γρήγορα γρήγορα πέρασε στο ματς την αλλαγή του, τον "Νικιφόροβιτς" που συνέχισε μέχρι την λήξη του ματς, βοηθώντας τη Ραμποντνίσκι ώστε η διαφορά να μη φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη αλλά να παραμείνει στο επίπεδο των 16 πόντων που οι Γιουγκοσλάβοι κατάφεραν να καλύψουν στον αγώνα του δεύτερου γύρου στα Σκόπια και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα του ομίλου τους, κατάφεραν να προκριθούν στα ημιτελικά του θεσμού εκείνη τη χρονιά.

 

Τίποτα απο ολα αυτά όμως δεν θα είχε συμβεί αν ο Λάζαρο Λέσιτς δεν κατέβαζε εκείνη την φαεινή ιδέα στα αποδυτήρια του γηπέδου της Τουρ, δείχνοντας πως εκτός απο σπουδαίος τεχνικός ήταν και πονηρός αν και η ενέργεια του αυτή δεν ήταν και πολύ έντιμη, ούτε στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι.

 

Σε κάποιο άλλο αφιέρωμα, θα γράψω και την ιστορία της ρεβάνς που αυτή τη φορά περιλαμβάνει έναν θηριώδη σκύλο που είχε τον ρόλο του "τρομοκράτη" των Γάλλων. Άλλη μια έμπνευση του θρυλικού "Νίντζα"...

 

Σαν Σήμερα

03/05/1968

1968: Μία μέρα μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, οι St. Louis Hawks ανακοινώνουν την μετακόμισή τους στην Ατλάντα. Πλέον και από τότε θα ονομάζονται Atlanta Hawks.