Παρακαλώ περιμένετε...

Ο "ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΡΦΩΜΑ", ΚΛΙΦ!!!

  • 18/01/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Ένας απο τους πιο θεαματικούς αθλητές που φόρεσαν ποτέ τα ασπρόμαυρα, ήταν ο "και κοιτάξτε τι θα πει κάρφωμα" Κλιφ Λεβιγκστον. Οι μπασκέτες του Αλεξάνδρειου χρειάστηκαν καινούρια στεφάνια μετά την αποχώρηση του απο την Ελλάδα αφου η δύναμη με την οποία κάρφωνε ο Αμερικανός ήταν μανιώδης. Ήταν όμως αυτός ο τρόπος παιχνιδιού όπως και η έφεση του στα ριμπάουντ σε συνδυασμό με την αμυντική συνέπεια, ήδη απο τα κολεγιακά του χρόνια με την φανέλα του Wichita State που του χάρισαν πολύ υψηλή θέση στο ντραφτ του 1982 με τους Πίστονς να τον επιλέγουν στην 9η θέση.

 

Δέκα χρόνια θα διαρκούσε η καριέρα του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου χωρίς όμως να γίνει ποτέ σταρ ή έστω παίχτης της πρώτης πεντάδας. Στο Ντιτρόιτ θα έμενε για δύο σεζόν και το 84 θα μετακομίσει στην Ατλάντα στο πλευρό του Ντομινίκ οπου και θα κάνει τις καλύτερες χρονιές του ενώ κατά την διάρκεια της παραμονής του εκεί το όνομα του γράφτηκε για πάντα στην ιστορία του ΝΒΑ ως ένας απο τους ελάχιστους παίχτες που έκανε χρήση του κανονισμού "foul into". Το καλοκαίρι του 90 ζήτησε να φύγει απο τους Χωκς για να πάει σε μια ομάδα που θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα και παραιτήθηκε απο το εγγυημένο συμβόλαιο των 5 εκατομμυρίων δολλαρίων που είχε υπογράψει με τα Γεράκια. Η ανατέλλουσα δύναμη, το Σικάγο ήταν αυτό που τον προσεταιρίστηκε ρίχνοντας στο τραπέζι την προσφορά για δύο χρόνια με την οψιόν ανανέωσης για τη δεύτερη σεζόν να ανήκει στην ομάδα. Η μεταγραφή του δεν έγινε αμέσως κατά κύριο λόγο επειδή δεν ήταν σύμφωνος ο Τζέρι Κραουζε που προτιμούσε να κρατήσει χώρο στο salary cap για την πιθανότητα του ερχομού οποιαδήποτε στιγμή του λατρεμένου του Τόνι Κούκοτς αλλά η επιρροή του Τζόρνταν με τον οποίο ο Κλιφ ήταν στενός φίλος "υποχρέωσε" τον ισχυρό άνδρα των Μπουλς να κάνει το χατίρι στον Μιχαλάκη.

 

Ο Λεβιγκστον φόρεσε τελικά την φανέλα των Ταύρων, πήρε δύο πρωταθλήματα αλλά η συμμετοχή του ήταν μικρή με εξαίρεση το 3ο ματς των τελικών του 91. Κατά τα άλλα το κοντέρ έγραψε και τις δύο χρονιές του εκεί πανομοιότυπα νούμερα με 13 λεπτά συμμετοχής και 4 πόντους ( οι παλιότεροι ίσως θυμούνται την εκπομπή ΝΒΑ ACTION στο ΜEGA και τους τίτλους αρχής που ο Κλιφ είναι αυτός που στο πηγαδάκι των Μπουλς πριν απο κάποιον αγώνα φωνάζει "What time is it"?) Με δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή λοιπόν, το καλοκαίρι του 92 ο Λεβιγκστον αφίχθη στην Θεσσαλονίκη ως παρτενέρ του Κεν Μπάρλοου για την θέση του δεύτερου ξένου του ΠΑΟΚ. Μέχρι να προσαρμοστεί στα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και να δεχτεί ο παίχτης ομάδας Κεν να τραβηχτεί στο 3 γιατί στην αρχή οι δύο τους "τρακάρανε" μέσα στη ρακέτα αλλά και να βρει σημείο επαφής με τον Ίβκοβιτς (ο Σέρβος θεωρούσε αδιανόητο να πίνει Coca Cola πριν και μετά απο κάθε προπόνηση, πράγμα εντελώς φυσιολογικό για το Αμερικανάκι Κλιφ), πέρασε λίγος καιρός αλλά απο τη στιγμή που βρήκε τον ρόλο του στην ομάδα, ο Λεβιγκστον βοήθησε σημαντικά τον Δικέφαλο του Βορρά που εκείνη την εποχή ήταν η καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα και το έδειχνε σε κάθε ευκαιρία.

 

Ο Κλιφ κάρφωσε με μανία σε όλα τα ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα κάνοντας πόστερ όλους τους σέντερ ακόμα και αυτούς που ήταν πραγματικά φόβητρα, όπως ο Γκιόργκι Μουρεσάν που ο Αμερικανός τον έβαλε μέσα στο καλάθι με ένα καταπληκτικό κάρφωμα στο Πο στις 11 Μαρτίου 1993. ΠΑΟΚ και Λεβιγκστον έφτασαν άνετα στο Φάιναλ Φορ του ΣΕΦ αλλά η εκτέλεση απο Ιακοπίνι και Ραγκάτσι έκοψαν τα φτερά του Δικεφάλου του Βορρά που έμεινε με άδεια χέρια και με την ταμπέλα του φαβορί. Ο αποκλεισμός απο τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του πρωταθλήματος γιγαντωσε την γκρίνια και η σκούπα που σάρωσε το καλοκαίρι τον ΠΑΟΚ παρέσυρε και τον Κλιφ που βρήκε καταφύγιο στη γειτονική Ιταλία και την Μπακλερ Μπολόνια. Τα χνώτα του δεν ταίριαξαν ποτέ με αυτά του Ντανίλοβιτς και έτσι το 94 επέστρεψε στο ΝΒΑ και το Ντένβερ για να κλείσει την καριέρα του.

 

 Ένας δυναμικός μπασκετμπολίστας με ελατήρια στα πόδια που ήξερε να ξεσηκώνει την εξέδρα, o "Good News" Κλιφ Λεβιγκστον είναι πάντα μέσα στις πρώτες επιλογές των μπασκετοφιλων όταν η κουβέντα πάει στην λέξη κάρφωμα...

Σαν Σήμερα

14/05/1964

1964: Γεννιεται ο άνθρωπος με το "κάτι σαν σουτ", Walter Berry. Στην Ελλάδα αγωνιστηκε με πολλές διαφορετικές ομάδες και όλως παραδόξως λατρεύτηκε από όλες.