Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΚΑΒΓΑΣ ΣΚΑΙΛΣ-Ο'ΝΙΛ

  • 23/09/2019

Ο Σκοτ Σκάιλς είναι περισσότερο γνωστός για τις 30 ασίστ στον αγώνα με τους Νάγκετς. Μήπως όμως υπάρχει μία ιστορία γι αυτόν που έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον? Πως θα σας φαινόταν το γεγονός ότι δεν δίστασε να έρθει στα χέρια με τον Σακίλ? Αυτό ακριβώς....

Μπορούν οι τσακωμοί και οι καβγάδες να είναι σημέιο αναφοράς αλλά και πλησιάσματος μεταξύ παικτών και αντιπάλων? Από όλες τις παγκόσμιες ιστορίες τσαμπουκά, η πιο γνωστή και ίσως η αγαπημένη μου, είναι του τρελό Σέιν Χιλ, όταν σε ενα παιχνίδι ανάμεσα σε Αυστραλί και ΗΠΑ πήγε να ορμήξει στον Τσαρλς Μπαρκλει. Προσωπικά, δεν θα ορμούσα στον Τσαρλς Μπάρκλει εκείνης της εποχής ούτε αν έπινε από το λιγοστό νερό που είχα μαζέψει από την τελευταία βροχή πριν την ξηρασία σε ένα νησί που είχαμε ναυαγήσει μαζί. Αλλά ο τρελό-Χιλ το έκανε, και μάλιστα κέρδισε και τον θαυμασμό του Σερ Τσαρλς. Μία άλλη όμως λιγότερο γνωστή ιστορία τρελού τσαμπουκά, έχει να κάνει με έναν άλλο ξανθο βραχύσωμο γκαρντ που αγωνίστηκε στα μέρη μας τα 90ς, τον Σκοτ Σκάιλς. Και αν οι περισσότεροι τον θυμουναι σαν κοντρολαρισμένο και ήρεμο, ο αθεόφοβος όμως δεν δίστασε να τα βάλει με τον Shaq σε μία προπόνηση των Magic.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή όπως τα περιγράψαν οι παρευρισκόμενοι. Βρισκόμαστε στο 1993, οι Magic έχουν μία καθόλα εξαιρετική ομάδα, και ο Σακ διανύει την πρώτη του σεζόν στο πρωτάθλημα. Οι Magic είναι σε ταξίδι στο L.A. για να παίξουν το back to back με Clippers και Lakers αντίστοιχα. Έχουν χάσει το πρώτο από τα δύο παιχνίδια, και το πρωινό της επομένης οι προπονητές για να τους ξυπνήσουν τους βάζουν να παιξούν 4 εναντίον 4 σε μία μπασκετα. Σίγουρα όχι και πολύ καλή ιδεά σε μέρα  αγώνα. Στην προσπάθειά τους να ξυπνήσουν την ομάδα, βάζουν τις φωνές, ο Scott που είναι βετεράνος (και όπως λέει αργότερα ο Σακ γι αυτόν «Δεν σταματούσε να μιλάει»,) ακολουθει στο παράδειγμα των προπονητών του και σύντομα τα αίματα ανάβουν. Και εδώ είναι που οι γνώμες διίστανται. Ο Larry Krystkowiak ότι η «πέτρα του σκανδάλου» ήταν αυτός, καθώς παραλίγο να έρθει στα χέρια με τον Shaq και ο Scott ως κολλητός του έτρεξε να αποτρέψει τον O Neal από το να τον χτυπήσει σκαρφαλωνωντας στην πλάτη του. Αντίθετη γνώμη έχουν οι Nick Anderson και Jeff Turner, οι οποίοι θυμούνται ότι ο Scott κινήθηκε ο ίδιος απέναντι στον O Neal. Το τι ακολούθησε θα ήταν μάλλον ένα καλό θέμα για εκπομπη sportcasting. Αυτό που μετράει είναι ότι η γροθιά του Σακίλ δεν πέτυχε τον Σκοτ, ενώ με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων αποτράπηκαν τα χειρότερα. Δηλαδή να σκοτώσει ο Σακ κάποιον. Μετά το περιστατικό  προπόνηση συνεχίστηκε κανονικά, ενώ εκείνη την σεζόν οι Magic τελείωσαν με 50 νίκες.

 

Το δε δίδυμο Σκάιλς-Ο Νηλ, στάζει μέλι ο ένας για τον άλλον. Ο πρώτος καμιά φορά συστήνεται ως «προεδρος του fan club του Shaq», ενώ ο δεύτερος δηλώνει πως «Ο Scottie είναι ο καλύτερος play maker που έχω παίξει ποτέ μαζί του. Απλά σήκωνα τα χέρια και η μπάλα έφτανε με έναν μαγικό τρόπο σε αυτά». Πολλοί δε, πιστεύουν ότι ο λόγος που υπήρχε αυτή η αμοιβαά συμπάθεια αλλά και το γεγονός ότι ήρθαν πολυ κοντά οφείλεται σε μεγάλο βαθμο σε εκείνον τον τσακωμό. Ίσως βέβαια τα πράγματα να ήταν διαφορετικά εάν η γροθιά του Σακ είχε βρει λίγο παραπάνω στόχο. Ίσως πάλι και όχι. Γεγονός παντως είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν μία ακόμη αιτία για να περάσει ο "τρελο-Σκοτ" στην σφαίρα του μύθου. Και αυτό από μόνο του είναι μεγάλο πράγμα.

Σαν Σήμερα

26/04/1963

1963: Γεννιέται ο Bill Wennington. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Καναδό γίγαντα, αλλά τα δάχτυλα του έχουν δαχτυλίδια!!!