Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ SUPERGAME ΜΕΤΑΞΥ ΝΒΑ ΚΑΙ ΑΒΑ

  • 13/10/2017

Πίσω στις αρχές του 1970 υπήρχαν ακόμη δύο λίγκες στις ΗΠΑ. Υπήρχε το ΝΒΑ και φυσικά το ΑΒΑ το οποίο είχε δημιουργηθεί προσπαθώντας να σπάσει το μονοπώλιο του ΝΒΑ. Και οι δύο λίγκες είχαν πολύ καλούς παίκτες ωστόσο ο περισσότερος κόσμος γνώριζε κυρίως τους NBAers καθώς το ΝΒΑ είχε τηλεοπτική μετάδοση, σε αντίθεση με το ΑΒΑ.

Πίσω στις αρχές του 1970 υπήρχαν ακόμη δύο λίγκες στις ΗΠΑ. Υπήρχε το ΝΒΑ και φυσικά το ΑΒΑ το οποίο είχε δημιουργηθεί προσπαθώντας να σπάσει το μονοπώλιο του ΝΒΑ. Και οι δύο λίγκες είχαν πολύ καλούς παίκτες ωστόσο ο περισσότερος κόσμος γνώριζε κυρίως τους NBAers καθώς το ΝΒΑ είχε τηλεοπτική μετάδοση, σε αντίθεση με το ΑΒΑ. Με την φημολογία ότι τα δύο πρωταθλήματα πάνε για ένωση να εντείνεται συνεχώς αλλά και με την κόντρα η οποία προέκυπτε από τους παίκτες να μεγαλώνει, κυρίως γιατί οι παίκτες του ΑΒΑ ήταν πιο υποτιμημένοι, δόθηκαν το 1971 και το 1972 δύο παιχνίδια σαν All Star αναμεταξύ των δύο πρωταθλημάτων. Τα παιχνίδια αυτά όπως είναι λογικό συγκέντρωσαν όλα τα βλέμματα πάνω τους αφού ήταν σαν να παίζει η Dream Team της εποχής με την άλλη της ίδιας εποχής. Ο χαρακτηρισμός που τους δόθηκε πίσω εκεί στα 70's 'ηταν supergames.

Το πρώτο εξ' αυτών πραγματοποιείται στις 28 Μαίου του 1971 στο ιστορικό Astrodome και το παρακολουθούν πάνω από 16,000 κόσμος. Είναι οι πρώτοι φορά που οι δύο ομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες και οι δηλώσει δίνουν και παίρνουν. Ο Mel Daniels αργότερα θα πει ότι "αυτά μόνο φιλικά παιχνίδια δεν ήταν". Δεν φοβόμασταν τους NBAers, αντίθετα πιστεύαμε ότι η λίγκα μας δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από αυτούς.” Στα παιχνίδια παίζαν ένα ημίχρονο με κανονισμούς ΝΒΑ (24 δευτερόλεπτα επίθεση, χωρίς τρίποντο) και ένα ημίχρονο με κανονισμούς ΑΒΑ (30 δευτερόλεπτα επίθεση και με τρίποντο). Τα μεγάλα ονόματα του πρώτου αγώνα ήταν οι Oscar Robertson, Walt Frazier, Bill Cunningham, Dave Bing από το ΝΒΑ (και πολλοί ακόμη με τον Kareem να μην κατεβαίνει τελικά γιατί παντρεύτηκε την προηγούμενη μέρα), ενώ από τους ΑΒΑers ήταν οι Rick Barry, Zelmo Beaty, Charlie Scott, Mel Daniels (και πολλοί ακόμη)...Βλέπετε ότι δεν αναγνωρίζετε τα ονόματα των δευτέρων. Κι όμως το σκορ του πρώτου αγώνα ήταν μόλις 125-120 με το ΝΒΑ να βαράει στην τελευταία περίοδο 31 βολές !!! και τους παίκτες του ΑΒΑ να εχουν σοβαρά παράπονα από την διαιτησία. Άλλωστε οι διαιτητές ήταν όλοι από το ΝΒΑ.

Οι πόντοι και οι συνθέσεις των ομάδων το πρώτο Supergame:

  • NBA ( Russell B.): Havlicek 10, De Busschere 17, Thurmond 3, Robertson 17, Bing 11, Frazier 26, Hayes 15, Monroe 12, Hudson 7, Cunningham 5

  • ABA ( Brown L.) : Barry 20, Wise 16, Beaty 10, Jones L. 16, Scott 11, Daniels 15, Brisker 14, Brown 9, Jones S. 6, Freeman 4, Melchionni

 

Την επόμενη χρονιά το παιχνίδι ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό από όλες τις απόψεις. Αρχικά από πριν γίνει, η λίγκα του ΝΒΑ είχε προειδοποιήσει τους παίκτες της που θα συμμετέχουν πως θα τους τιμωρήσει. Ευτυχώς οι παίκτες δεν τους άκουσαν και έτσι κατέβηκαν σχεδόν πλήρεις (έλειπε μόνο ο Jerry West που είχε άρρωστα τα παιδιά του), αφού στην σύνθεση της αυτή η ομάδα, του Supergame 2, είχε 7 μέλη του Hall of Fame, εκ των οποίων οι 6 συγκαταλέγονται μέσα στους 50 όλων των εποχών. Καθόλου άσχημα έτσι? Ενώ από την άλλη οι ABAers είχαν στην σύνθεση τους 3 Hall of Famers. Και σε αυτό το παιχνίδι το φινάλε ήταν δραματικό. Μάλιστ στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού οι ΑΒΑ ήταν μπροστά, ενώ ήταν η παρουσίαση του Julius Erving στο κοινό του ΝΒΑ. Από την προηγούμενη χρονιά είχε προσπαθήσει να βρεθεί στο ΝΒΑ αλλά δεν τα είχε καταφέρει λόγω νομικών θεμάτων. Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στο Coliseum και αυτήν την φορά το ΝΒΑ έβαλε πραγματικά τα δυνατά του αφού παρέταξε στην ίδια ομάδα τους Havlicek, Hawkins, Chamberlain, Robertson, Lanier, Archibald και Goodrich...Το τελικό σκορ ήταν 106-104 και πάλι για το ΝΒΑ που είχε ως κορυφαίο σκόρερ τον Havlicek με 17 πόντους, ενώ από το ΑΒΑ ξεχώρισε ο Freeman με 16.

Πολύ αργότερα ο Paul Silas θα πει “ Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Julius Erving από εκείνο το παιχνίδι. Όλοι εμείς στο ΝΒΑ μπορεί να τον είχαμε ακούσει αλλά δεν τον είχαμε δει ποτέ να παίζει από κοντα. Σε κάποια στιγμή μου έκλεψε την μπάλα και έφυγε στον αιφνιδιασμό. Τελείωσε με ένα αριστερό κάρφωμα, με τόση δύναμη όση δεν είχα ξαναδεί ποτέ στην ζωή μου”. Οι συνθέσεις και οι πόντοι του Supergame II.

 

  • NBA ( El. Baylor) : Havlicek 17, Hawkins 6, Chamberlain 6, Robertson 14, Clark A. 15, Lanier 15, Archibald 12. Love 10, Goodrich 8, Silas 3

  • ABA ( Al Bianchi) : Isse; 8, Gilmore 14, Jones J. 7, Freeman 16, Erving 13, Simpson 12, Wise 12, Brown 2, Daniels 2

Σαν Σήμερα

04/05/1968

1968: Οι Pittsburg Pacers θα κατακτήσουν το πρώτο τίτλο στην ιστορία του ΑΒΑ κερδίζοντας τους New Orleans με 122-113.