Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ "ΠΑΤΕΡΑΣ" ΤΟΥ JUMP SHOOT

  • 11/10/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Τα "προϊστορικά" χρόνια του αθλήματος ομολογώ οτι ανέκαθεν με γοήτευαν. Ίσως γιατί στις απαρχές τους κρύβονται οι ιστορίες ανθρώπων που πρωτοπόρησαν και τόλμησαν, που με μια σκέψη άλλαξαν το μπάσκετ για πάντα. Όπως ο κύριος της φωτογραφίας με το νούμερο 12, ο Τζουζέπε Στεφανίνι. Ο συγκεκριμένος διεκδικεί την πατρότητα της πιο εμβληματικής κίνησης της καλαθοσφαίρισης που δεν είναι άλλη απο το jump shot.

 

Στην Ελλάδα - δικαίως- θεωρούμε τον θρυλικό Αλέκο Σπανουδάκη ως τον "εφευρέτη" της αλλά η αλήθεια είναι πως ο αρχηγός του Ολυμπιακού αντέγραψε αυτή την τεχνική απο τους ναύτες του 6ου Αμερικανικού Στόλου που ναυλοχούσε τότε στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως και να έχει, το γεγονός είναι οτι ο Σπανουδάκης είναι ο πρώτος που εισήγαγε το jump shot στον ελλαδικό χώρο.

 

Οι γείτονες Ιταλοί όμως έχουν διαφορετική άποψη. Οι αναφορές τους κάνουν λόγο για τον αγώνα Ιταλίας εναντίον Πολωνίας την Πρωτομαγιά του 1946 για το Ευρωμπάσκετ της Ελβετίας. Στο τσιμέντο του γηπέδου της Γενεύης, ο γκαρντ της Βενέτσια σήκωσε ξαφνικά και τα δύο του πόδια απο το έδαφος και στο υψηλότερο σημείο άφησε την μπάλα με προορισμό το πολωνικό καλάθι.

 

Το jump shot -τουλάχιστον στην Ευρώπη- είχε γεννηθεί. Αλλά αλήθεια, έχει καμία σημασία για το ποιος ήταν ο "πατέρας" της συγκεκριμένης κίνησης; Σπανουδάκης ή Στεφανίνι, ελληνική πονηριά ή ιταλική πατέντα; Ειλικρινά πιστεύω πως όχι. Το μόνο που μένει είναι ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη στους πιονερους του αθλήματος που σε συνθήκες δύσκολες και κάθε άλλο παρά επαγγελματικές, κατάφεραν με μόνο όπλο την αγάπη για το άθλημα να το εξελίξουν και να το φτάσουν σε μεγέθη που δεν μπορούσαν να φανταστούν...

 

Σαν Σήμερα

13/05/1976

1976: Oι New Jersey Nets θα κερδίσουν τους Denver Nuggets με 112-106 και θα γίνουν έτσι οι τελευταίοι πρωταθλητές στην ιστορία του ΑΒΑ, αφού μετά έγινε η "ένωση".