Παρακαλώ περιμένετε...

Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

  • 15/03/2019

Του Γιώργου Καρούλια

Μερικά χρόνια πριν από την μαζική είσοδο παικτών, κυρίως από το Ανατολικό Μπλοκ, αλλά και έναν χρόνο πριν την απόπειρα του αείμνηστου Fernando Martin, ο Βούλγαρος Georgi Glouchkov έγινε ο πρώτος παίκτης που έπαιξε στο ΝΒΑ δίχως κολλεγιακή εμπειρία, τη σεζόν 1985-1986.

Οι Phoenix Suns τον επέλεξαν στον έβδομο γύρο του Draft και υπέγραψαν μαζί του συμβόλαιο σε μια "cult" press conference, καθώς είχαν μοιράσει ένα ειδικό πακέτο στους δημοσιογράφους, που περιελάμβανε την ιστορία της Βουλγαρίας αλλά και λεξικό με βουλγαρικές φράσεις(!) Τον Glouchkov, που δεν γνώριζε σχεδόν καθόλου Αγγλικά, τον είχε συνοδεύσει ο προπονητής του Bozidhar Takev ως μεταφραστής. Στην αρχή της σεζόν, ο Glouchkov ενθουσίασε τους Suns με την έφεση που είχε στα ριμπάουντ, και βρήκε ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής. Ωστόσο πήρε αρκετά κιλά στη συνέχεια, με μέλη του ιατρικού επιτελείου των Suns να τονίζουν την αγάπη του Βούλγαρου για τα αμερικανικά junk food, αλλά υπήρχαν και οι φήμες ότι πειραματιζόταν με στεροειδή. Στο τέλος της χρονιάς, αλλά και στο Summer Camp του 1986, ο Glouchkov έχασε υπερβολικά πολλά κιλά, ήταν 10 κάτω από όταν πρωτοϋπέγραψε με την ομάδα, και μετά τις κακές του εμφανίσεις, οι Ήλιοι τον συμβούλευσαν να αποχωρήσει. Μέσοι όροι, 5 πόντοι και 3 ριμπαόυντ ανά αγώνα.

 

Ο Donnie Nelson δήλωσε χρόνια αργότερα στο Houston Chronicle: "Κομμάτι της επιτυχίας μου οφείλεται στην υποτιθέμενη αποτυχία του Georgi. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το διεθνές μπάσκετ 22 χρόνια πριν, στο οποίο δεν είχε δωθεί ακόμα έμφαση. Άκουγα συχνά ότι ο Glouchkov ήταν ο καλύτερος παίκτης από εκεί, και δεν έκανε τίποτα, οπότε οι υπόλοιποι απλά δεν κάνουν." Αλλά όσο ο Donnie πήγαινε στην Ευρώπη, τόσο αναγνώριζε ότι οι Ευρωπαίοι όχι μόνο μπορούσαν να παίξουν στο ΝΒΑ, αλλά και να έχουν βασικό ρόλο

 

Είτε ως πρώτος διδάξας, είτε ως παράδειγμα προς αποφυγή, η θητεία του Glouchkov στους Suns αποτελεί ιστορικό γεγονός, καθώς άνοιξε τον δρόμο στους Ευρωπαίους να παίξουν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Σαν Σήμερα

24/04/1963

1963: Ο Bob Cousy δίνει το τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα των Celtics, στην νίκη της ομάδας του επί των Lakers με 112-109, που έδωσε το 5ο συνεχόμενο πρωτάθλημα στους Κέλτες.  Ωστόσο αυτό δεν ήταν το τελευταιο του παιχνίδ γενικά καθώς αγωίστηκε για 7 παιχνίδια ως παίκτης προπονητής με την φανέλα των Cincinatti Royals την σεζόν 1969-70.