Παρακαλώ περιμένετε...

ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΝΒΑ ΑΝΤΑΛΛΑΖΟΥΝ ΑΔΕΡΦΙΑ

  • 01/02/2019

Του Γιώργου Καρούλια

Σαν σήμερα, την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου του 2008, οι Los Angeles Lakers αποκτούν τον Pau Gasol μαζί με ένα draft pick δεύτερου γύρου του 2010 για τον Kwame Brown, Javaris Crittenton, Aaron McKie, τα δικαιώματα του Marc Gasol και picks πρώτου γύρου (2008 και 2010).

 

Το trade αυτό έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας του ΝΒΑ, και καθιστούσε τους Lakers άμεσο φαβορί για τον τίτλο. Την προηγούμενη χρονιά ο Kobe Bryant, δυσαρεστημένος από τις κινήσεις της διοίκησης, είχε ζητήσει ανταλλαγή. Αλλά τη χρονιά εκείνη η διοίκηση του έκανε δώρο ένα σχεδόν τέλειο συμπλήρωμα, έναν παίκτη που μπορούσε να πασάρει, να σκοράρει, να παίρνει ριμπαόυντ και να παίζει άμυνα, ταιριάζοντας απόλυτα στην τριγωνική επίθεση του Phil Jackson.

O Kobe με τον Pau έδεσαν από την πρώτη στιγμή, και συνέθεσαν ένα δίδυμο που μετά την ανταλλαγή έκανε ρεκόρ 29-9 και έφτασαν στους Τελικούς, όπου και ηττήθηκαν από τους Boston Celtics. Ωστόσο το μέλλον διαγραφόταν λαμπρό, και το τρομερό δίδυμο ανέκαμψε, κερδίζοντας δύο σερί τίτλους, το 2009 και 2010. Μπορεί το δίδυμο Shaq-Kobe να είναι ένα από τα πιο dominant όλων των εποχών, αλλά το δίδυμο Pau-Kobe ήταν απλά χάρμα ιδέσθαι. Οι δυο τους συνδιάζονταν τέλεια, με τον Kobe να κόβει και τον Gasol να ράβει.

 

O Pau έμεινε από το 2008 μέχρι το 2014 στην πόλη του Los Angeles, έγινε τρεις φορές All-Star (2011-2014) και αποκόμισε πολλά από την θητεία του εκεί, με κυριότερο ίσως την εγκάρδια φιλία που διατηρεί ακόμα και σήμερα με τον Black Mamba. Αν και η κίνηση αυτή έφερε υπερβολικές αντιδράσεις στις τάξεις του ΝΒΑ και των Memphis Grizzlies, τελικά δικαιώθηκαν.

 

Ο Marc Gasol έκανε ψώνια στην Girona, όταν τον πήρε τηλέφωνο ο τότε guard των Grizzlies, Juan Carlos Navarro, που του είπε ότι ο Pau έγινε ανταλλαγή στους Lakers και ότι εκείνος έγινε ανταλλαγή πίσω στους Grizzlies. Μολονότι ο Marc ήταν αργός, παχύσαρκος και απλά καλός αμυντικός, με πολύ σκληρή δουλειά εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ψηλούς του ΝΒΑ, και μαζί με τον Mike Conley, δημιούργησαν μια μεγάλη μπασκετική κουλτούρα στην πόλη του Μέμφις, με συχνές παρουσίες στα Playoffs από τότε. Αν και αρχικά οι περιστάσεις έδειχναν ότι οι Los Angeles Lakers "λήστεψαν" τους Grizzlies, η μετέπειτα ιστορία απέδειξε ότι ήταν μια win/win ανταλλαγή και για τις δύο ομάδες, με τα αδέρφια Gasol να είναι το πρώτο ζευγάρι All-Star αδερφών που ψηφίστηκαν ως βασικοί στην ιστορία, το 2015.

Σαν Σήμερα

25/04/1950

1950: Ο Chuck Cooper γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός παίκτης που θα γίνει ποτέ draft από τους Boston Celtics στον δεύτερο γύρο. Παράλληλα οι New York Knicks θα υπογράψουν τον Nat "Sweetwater" Clifton, από τους Harlem Globetrotters και θα τον κάνουν έτσι τον πρώτο Αφροαμερικανό που θα παίξει ποτέ στο ΝΒΑ.