Παρακαλώ περιμένετε...

ΟΙ TIMBERWOLVES ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ TAMPERING ΤΟΥ ΝΒΑ

  • 19/02/2021

By TheBasketbook

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι Timberwolves είναι μία από τις χειρότερες ομάδες για να παίξεις εάν εισαι αστέρας του ΝΒΑ. Έιναι ίσως η πιο αδιάφορη ομάδα στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ αν και κονταροχτυπιέται με άλλες εξίσου αποκρουστηκές ως επιλογές. Και ναι, πλέον έχει καταφέρει να κρατήσει τον KAT, έφερε τον Di Angelo, πήρε τον Edwards, εννοώ έχει κάποιους παίκτες, αλλά το draft γι αυτήν ήταν πάντα μία πονεμένη ιστορία. Και δεν αναφέρομαι στην κακή επιλογή του Wiggins στο νούμερο 1, αλλά στο γεγονός που έλαβε χώρα εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το 1995 οι Wolves έκαναν μία πολύ σωστή επιλογή στο ντραφτ, στο πρόσωπο του Kevin Garnett. Δεν μπορούν όμως να πουν το ίδιο και οι Warriors, οι οποίοι έχοντας την επιλογή νούμερο 1, επέλεξαν τον Joe Smith. Ο Smith προερχόταν από μία εκπληκτική χρονιά στο κολλέγιο, αλλά όπως αποδείχτηκε αργότερα δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες σε καμία ομάδα από τις 12 που αγωνίστηκε. Και για τους Timberwolves που τον υπέγραψαν το 1999, αυτό ήταν το μικρότερο κακό.

Μην αφήνωνωντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο Golden State, βρέθηκε ως ανταλλαγή το 1998 στο τέλος της σεζόν στην Φιλαδέλφεια. Και εκείνο το καλοκαίρι ξάφνιασε τους πάντες, καθώς τελειώνοντας το συμβόλαιό του, επέλεξε να υπογράψει μονοετές συμβόλαιο με την Μινεσότα για 1,75 εκατομμύρια δολλάρια. Και εντάξει, ας πούμε ότι είναι ένα πολύ κακό συμβόλαιο για έναν παίκτη σε νεαρή ηλικία που είχε επιλεγεί στο νούμερο 1 του draft. Αυτό από μόνο του δεν ήταν τόσο παράδοξο, όσο το γεγονός ότι είχε απορρίψει πρόταση από τους Warriors για πολυετή επέκταση ύψους 80 εκατομμυρίων δολλαρίων. Κάτι δεν πήγαινε καλά.

Και αυτό το κάτι ήρθε στην επιφάνεια όταν το δίδυμο ατζέντηδων που εκπροσωπούσε τόσο τον Γκαρνετ όσο και τον Σμιθ ήρθε σε ρήξη. Οι μεταξύ τους δικαστικές διαμάχες αποκάλυψαν εγγραφα με τα οποία ο Σμιθ είχε συμφωνήσει να υπογράψει 3 μονοετεή συμβόλαια με το ελάχιστο ποσό με τους Wolves, έτσι ώστε αποκτώντας τα Bird δικαιώματά του ( ειδική κατηγορία συμβολαίου στο ΝΒΑ που επιτρέπει στους παίκτες που είναι πανω από κάποια χρόνια στην ομάδα να έχουν προνομιακή ανανέωση συμβολαίου), να μπορούν να του κάνουν ένα πολυετές συμβόλαιο χωρίς να επηρεάζεται τόσο πολύ το salary cap τους.

Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο tampering σην ιστορία του ΝΒΑ, ο David Stern δεν ήταν καθόλου χαρούμενος. Η ποινή έπρεπε να ήταν παραδειγματική. Και ήταν. Πέρα από τις ποινές σε πρόσωπα (πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής) αλλά και ένα χρηματικό πρόστιμο 3,5 εκατομμυρίων, αφαιρέθηκε από την ομάδα το pick πρώτου γύρου για 5 συνεχόμενα χρόνια (01/02/03/04/05) για να επιστραφεί εν τέλει μόνο η επιλογή του 2003, όταν και οι «Λύκοι» επέλεξαν κάποιον Ndudi Ebi…Σίγουρα και ο Garnett δεν ήταν και πολύ χαρούμενος μετά από αυτήν την απόφαση του ΝΒΑ, καθώς αφαιρώντας τα pick από μία ομάδα, αφαιρείς το μέλλον της.

Εντάξει, οι Wolves κάνανε κάποιες καλές χρονιές τότε, και κάποιες καλές κινήσεις που δεν τους βγηκαν, και αν σκεφτεί κανείς ότι δεν τους βγήκε και το δίδυμο Garnett-Marbury, και πάλι καταφέραν να κάνουν αξιόλογες πορείες, δεν τα πήγαν και άσχημα. Ωστόσο, πέραν της εξοντωτικής ποινής, οι «Λύκοι» θα μείνουν στην ιστορια ως η μόνη ομάδα που έκανε τόσο χαζό tampering που τους πήραν χαμπάρι. Μέχρι τους Bucks το 2020, αλλά εκείνη είναι μία πολύ λιγότερο επώδυνη και ενδιαφέρουσα ιστορία...

Σαν Σήμερα

15/05/1982

1982: Οι Los Angeles Lakers θα περάσουν στους τελικους "σκουπίζοντας" τους San Antonio Spurs. Προηγουμένως είχαν περάσει με sweap και από τους Phoenix Suns, και έγιναν έτσι η πρώτη ομάδα στην ιστορία με back to back sweap σε Best of 7 series.