Παρακαλώ περιμένετε...

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΝΟΝΟΙ" ΤΟΥΣ

  • 04/05/2021

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Ντράζεν Πέτροβιτς και Άρβιντας Σαμπόνις εκτός από το ανυπέρβλητο ταλέντο τους, είναι διάσημοι και για δύο από τα πιο γνωστά προσωνυμία στην ιστορία του μπάσκετ.

Ο Σάμπας είναι πασίγνωστος ως το "Θαύμα της Φύσης" ενώ ο Ντράζεν εκτός από το "Μότσαρτ" είναι συνδεδεμένος και με το "Γιος του Διαβόλου". Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί όμως, είναι πως αυτές οι προσφωνήσεις έχουν για "νονούς" δύο Έλληνες, έναν διαιτητή και έναν δημοσιογράφο.

Και ας ξεκινήσουμε με τον Άρβιντας που το 1982 βρισκόταν στο Κάλι της Κολομβίας με την εθνική Σοβιετικής Ένωσης για να λάβει μέρος στο Μουντομπάσκετ. Στην νοτιοαμερικανική πρωτεύουσα είχε ταξιδέψει και ο καλύτερος Ευρωπαίος διαιτητής εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο δικός μας Κώστας Ρήγας.

Ο Ρήγας διαιτήτευσε αρκετούς αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και της Σοβιετικής Ένωσης μεταξύ άλλων και είδε από πρώτο χέρι τα απίστευτα μπασκετικά προσόντα του 18χρονου Σαμπόνις. Άμα τη επιστροφή του στην πατρίδα, ο Έλληνας διαιτητής έδωσε μία συνέντευξη στην εφημερίδα ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ και τον Βασίλη Σκουντή, όπου εκεί γίνεται για πρώτη φορά αναφορά από τον Ρήγα που θέλοντας να τονίσει την εντύπωση που του έκανε ο Σοβιετικός, θα κάνει λόγο για ένα "αληθινό θαύμα της φύσης".

Πάμε τώρα στην επόμενη χρονιά, το 1983 και το Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας. Στη χώρα βρίσκεται και ο Φίλιππας Συρίγος με σκοπό την δημοσιογραφική κάλυψη του τουρνουά και την τηλεοπτική μετάδοση ως απεσταλμένος της ΕΡΤ. Με αυτή την ιδιότητα ο Συρίγος βρίσκεται στις 30 Μαΐου του 1983 στο γήπεδο της Λιμόζ, το Μπομπλάν και μεταδίδει τον αγώνα μεταξύ της Ιταλίας και της Γιουγκοσλαβίας. Είναι η περίφημη "Μάχη της Λιμόζ", το παιχνίδι που σημαδεύτηκε από τα σοβαρά επεισόδια και το ξύλο μεταξύ των παιχτών των δύο ομάδων αλλά και των συμπατριωτών τους δημοσιογράφων.

Πρωτοστάτης και αυτουργός των επεισοδίων ήταν ο ηλικίας 19 χρονών Ντράζεν Πέτροβιτς, τον οποίο ο Συρίγος βλέποντας τον να κάνει ροντέο τον αγώνα αλλά και επειδή κατάλαβε πως αυτός ο μπασκετικός αλήτης ήταν κάτι διαφορετικό, σκέφτηκε "τι κάνει αυτός ο πο"%?νας γιος"; Φυσικά αυτή η σκέψη ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το εκφράσει μέσω μικροφώνου και για αυτό στο μυαλό του Συρίγου "γεννήθηκε" το "Γιος του Διαβόλου" με το οποίο χαρακτήρισε τον Πέτροβιτς.

Η αλήθεια είναι πως ο ίδιος ο Ντράζεν προτιμούσε το "Μότσαρτ" εξού και η ονομασία "Αμαντέους" που είχε δώσει στο καφέ που διατηρούσε στο Ζάγκρεμπ. Ήταν η φράση την οποία χρησιμοποίησε το 1985 ο Ιταλός δημοσιογράφος Ενρίκο Καμπάνια που θέλοντας να αποδώσει το μέγεθος της μπασκετικής ιδιοφυΐας του Γιουγκοσλάβου, έγραψε στην Gazzeta dello Sport "Ecco Petrovic, il Mozart dell basket" (Ιδού ο Πέτροβιτς, o Μότσαρτ του μπάσκετ).

Αλλά τώρα που το σκέφτομαι ξανά Άρβιντας και Ντράζεν, Σαμπόνις και Πέτροβιτς χάρισαν τόσες μαγικές στιγμές που μόνο ένα θαύμα και ένα διαβολόπαιδο θα μπορούσαν να προσφέρουν...

Σαν Σήμερα

27/11/1960

1960: Γεννιέται ο συμπαθής Καναδός ψηλός Γκρεγκ Ουίλτζερ, ο οποίος φόρεσε την φανέλα του Άρη για μία διετία στα 80ς.