Παρακαλώ περιμένετε...
Εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, λίγο μετά από το draft και με την free agency να πλησιάζει πιο καυτη από ποτέ, θα κανουμε μία προσπάθεια να επεξηγήσουμε λίγο την λειτουργία του όλου συστήματος του salary cap, των συμβολαίων και των συμφωνιών του ΝΒΑ, όσο γίνεται πιο ανθρώπινα και όσο είναι δυνατό να το καταλάβουν κοινοί θνητοί σαν εμάς. Η αλήθεια είναι ότι έχουν υπάρξει GM (συνήθως πρώην παίκτες και αστέρες του ΝΒΑ, ονόματα δεν λέμε και υπολήψεις δεν θήγουμε) που έχουν επανηλημμένως δηλώσει και δείξει ότι δεν είχαν και μεγάλη ιδέα από τους συγκεκριμένους όρους.
Εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, λίγο μετά από το draft και με την free agency να πλησιάζει πιο καυτη από ποτέ, θα κανουμε μία προσπάθεια να επεξηγήσουμε λίγο την λειτουργία του όλου συστήματος του salary cap, των συμβολαίων και των συμφωνιών του ΝΒΑ, όσο γίνεται πιο ανθρώπινα και όσο είναι δυνατό να το καταλάβουν κοινοί θνητοί σαν εμάς. Η αλήθεια είναι ότι έχουν υπάρξει GM (συνήθως πρώην παίκτες και αστέρες του ΝΒΑ, ονόματα δεν λέμε και υπολήψεις δεν θήγουμε) που έχουν επανηλημμένως δηλώσει και δείξει ότι δεν είχαν και μεγάλη ιδέα από τους συγκεκριμένους όρους. Πλέον με τους αυτόματους μεταφραστές στους υπολογιστές έχουν την λύση, αρκεί να διαβάζουν το Basketbook…Στο θέμα μας...
Όλα ξεκίνησαν κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι ομάδες δεν είχαν κανέναν περιορισμό στο πόσα θα δώσουν. Αυτό από την μία έκανε την λίγκα λιγότερο ανταγωνιστική ( αφού οι πλούσιες ομάδες παίρναν όποιον θέλαν), ενώ από την άλλη επέτρεπε τα συμβόλαια να ξεφεύγουν προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς πλειοδοσίες και υπεραξίες. Ειδικά πριν να ενωθούν οι δύο λίγκες (ΑΒΑ και ΝΒΑ) οι πληστηριασμοί ανάμεσά τους έκαναν τα πράγματα μη φυσιολογικά και δυσοίωνα αφού οι παίκτες χρόνο με τον χρόνο ζητούσαν πάρα πολλά. Από την άλλη βέβαια, με την επιστροφή στο μονοπώλιο, οι ιδιοκτήτες είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν λιγότερα χρήματα στους παίκτες, κάτι που έκανε και τους ίδιους τους παίκτες να επαναστατούν για να διεκδικούν τον δικό τους μερίδιο από την πίτα. Τα lock out που ακούμε κάθε τόσο έχουν να κάνουν με το μερίδιο της πίτας που θα μοιράζονται οι ιδιοκτήτες και οι παίκτες. Για να μην υπάρχουν λοιπόν όλα αυτά, το ΝΒΑ αναγκάστηκε να κάνει ένα – αρκετά περίπλοκο είναι η αλήθεια- σύστημα το οποίο να καθορίζει σχεδόν τα πάντα με πλήρη λεπτομέρια...Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να αναλύουμε τους όρους σαν επίδοξοι GM:
Σε κάθε κλίμακα του συμβολαίου, υπάρχουν εξαιρέσεις που μπορούν να δώσουν στον παίκτη την δυνατότητα να υπογράψει μεγαλύτερο συμβόλαιο, ανάλογα με τα κατορθώματά του. Η πιο συνήθης είναι ο κανονας του 105% (σε σχέση με το προηγούμενο συμβόλαιο) ενώ και οι superstar μπορεί πριν τα 6 χρόνια να φτάσουν σε max συμβόλαια εάν πληρούν κάποιες προυποθέσεις. Γενικα σε αυτό το σημείο με τα μέγιστα συμβόλαια τα παραθυράκια είναι ακόμη περισσότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Derrick Rose Rule και την Kevin Durant Exception.
Αυτά τα λίγα από εμάς. Τον κάθε όρο φυσικά μπορείτε να τον ψάξετε παραπανω, να τον αναλύσετε και να είστε τελείως έτοιμοι για το όνειρο της ζωής σας. Είστε έτοιμοι να αναλάβετε μία ομάδα του ΝΒΑ και να έχετε την λατρεία παικτών και των δημοσιογράφων. Στην τελική τί παρπάνω έχει ο Φιλ Τζάκσον από εσάς?