Παρακαλώ περιμένετε...

ΝΤΑΝΙ ΒΡΕΙΝΣ: ΖΩΝΤΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

  • 31/10/2019

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Την ημέρα που ο Ντάνι Βρεϊνς πληροφορήθηκε στις ΗΠΑ πως ο μυστακοφόρος σχεδόν ισοϋψής του που του παραδίδει την φανέλα με τον Δικέφαλο αποδήμησε εις Κύριον, εκείνη λοιπόν την ημέρα κοίταξε για τελευταία φορά πίσω απο την πλάτη του. Εικοσι επτά χρόνια μετά την επεισοδιακή απόδραση του απο την Ελλάδα με διπλωματικό διαβατήριο της Αμερικανικής πρεσβείας, ο Ντάνι,  πια στα πλέον των 60 χρόνια, διάγει έναν ήρεμο βίο στο Σολτ Λέικ και θυμάται το πέρασμα του απο την χώρα μας ως ένα κακό όνειρο που ευτυχώς τελείωσε γρήγορα.

 

Τίποτα όμως δεν προδίκαζε το άσχημο τέλος στον "γάμο" του Αμερικανού φόργουορντ και της ΑΕΚ, όταν το καλοκαίρι του 1988 ο Βρεϊνς με την πολυετή καριέρα στο ΝΒΑ και το παράσημο της επιλογής στο νούμερο 5 του ντραφτ το 1981 κατέφτασε στης Νέας Φιλαδέλφειας τα μέρη. Βασικός για πέντε χρόνια στο Σιάτλ και 6ος παίχτης την διετία του στους Σίξερς, ο Βρεϊνς ήταν πολυτέλεια και υπέρβαση για την ΑΕΚ της εποχής και έτσι αντιμετωπίστηκε απο τον τύπο και τους φιλάθλους. Στην αρχή όλα κυλούσαν μέλι γάλα για τις δύο πλευρές, ο Βρεϊνς ξεχώριζε σαν την μύγα μέσα στο γάλα με την ποιότητα του ενώ όλοι στην ομάδα είχαν να λένε για τον μειλίχιο χαρακτήρα του (Μορμόνος γαρ).

 

Τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν όταν οι υποσχέσεις του "γαμπρού" προς την "νύφη" που περιελάμβαναν συμβόλαιο 1,6 εκατομμυρίων δολλαρίων, σπίτι με θέα την θάλασσα, μία Mercedes και ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά του, μετατράπηκαν σε ακάλυπτες επιταγές, ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ένα παλιό τρακαρισμένο αυτοκίνητο και την εκδίωξη των παιδιών απο το σχολείο λόγω μη καταβολής διδάκτρων. Όταν ο Βρεϊνς πίεσε την κατάσταση για καταβολή των δόσεων του συμβολαίου, ο "Αγαπούλας" που είχε το κουμάντο του συλλόγου, τον πήγε σε ένα απόμερο στενό δίνοντας του ένα σακ βουαγιαζ που περιείχε μπανάνες και στον πάτο του 200.000 δολλάρια. Αυτά ήταν τα μοναδικά χρήματα που εισέπραξε ο Βρεϊνς απο τον Big Mak που φρόντισε να τον αποστομώσει με την ατάκα "Δεν είναι εύκολο να βρεις δολλάρια στην Ελλάδα".

 

Και επειδή το χρώμα του χρήματος δεν το ξαναείδε ο Ντάνι, έκανε το λάθος να εκφράσει ξανά παράπονα για την αφερεγγυότητα του Ψωμιάδη. Την ημέρα της επιστροφής του από το Ζάγκρεμπ και μπαίνοντας στο διαμέρισμα που εν τώ μεταξύ του είχε νοικιάσει η ομάδα -με συνήθως απλήρωτους λογαριασμούς- αντίκρισε το σπίτι ρημαδιό. Και όταν εκείνη η άγνωστη απειλητική φωνή στο τηλέφωνο τον προειδοποίησε πως αν προσπαθήσει να φύγει θα βρεθεί τσιμεντωμένος, τότε κατάλαβε πως η ζωή του ιδίου και της οικογένειας του βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο. Με την αρωγή της πρεσβείας του η σύζυγος και τα παιδιά του μετέβησαν στην Αμερική και ο Βρεϊνς απαλλαγμένος απο αυτό το βάρος ενημέρωσε τον Ψωμιάδη πως δεν θα αγωνιζόταν στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και ζητούσε την εξόφληση του για να κλείσει τις υποχρεώσεις του με την ΑΕΚ.

Δύο μέρες προτού πετάξει για Αμερική, επισκέφθηκε έναν Έλληνα φίλο του ονόματι Κωνσταντίνο στο γραφείο του για να τον αποχαιρετήσει. Ενώ μιλούσαν οι δυο τους, εισέβαλαν στο γραφείο μερικοί άσβερκοι κύριοι και χωρίς πολλά πολλά έβγαλαν σηκωτό τον φίλο του Ντάνι και τον έβαλαν σε ένα βανακι κατευθυνόμενοι προς άγνωστο μέρος. Λίγο αργότερα ο Βρεϊνς έλαβε ένα τηλεφώνημα που τον ενημέρωνε ορθά κοφτά πως στην περίπτωση που εμείνει στην απόφαση του να μην παίξει με τον Παναθηναϊκό, θα έβρισκε το πτώμα του φίλου του τυλιγμένο με πλαστική σακούλα. Με την δαμόκλειο σπάθη να κρέμεται πάνω απο το κεφάλι του, ο Ντάνι αγωνίστηκε και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη σώζοντας ταυτόχρονα και την ζωή του φίλου του. Αμέσως μετά το παιχνίδι πήρε των ομματιών του και έριξε μαύρη πέτρα στην Ελλάδα, βρίσκοντας καταφύγιο και επαγγελματική αποκατάσταση στην γειτονική Ιταλία με τις ομάδες της Ολύμπια Μιλάνο και της Βαρέζε να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του. Απο αρκετούς φίλους της ΑΕΚ θεωρείται ακόμα και σήμερα ένας απο τους καλύτερους ξένους παίχτες που φόρεσαν την φανέλα με τον Δικέφαλο έστω και για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα. Είναι πραγματικά κρίμα που η μαφιοζικη κατάσταση που επικρατούσε στο μπασκετικό τμήμα της ΑΕΚ δεν μας επέτρεψε να έχουμε περισσότερες παραστάσεις απο έναν πραγματικά σπουδαίο παίχτη...

Σαν Σήμερα

04/05/1968

1968: Οι Pittsburg Pacers θα κατακτήσουν το πρώτο τίτλο στην ιστορία του ΑΒΑ κερδίζοντας τους New Orleans με 122-113.