Παρακαλώ περιμένετε...

ΜΠΑΝΕ, Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

  • 08/12/2021

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Την άνοιξη του 87 η Τσιμπόνα των αδερφών Πέτροβιτς που έχει τερματίσει πρώτη και αήττητη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, διασταυρώνεται στα ημιτελικά των πλέι οφ με τον Ερυθρό Αστέρα του Βλάντο Τζούροβιτς που στηρίζεται στον Ζόραν Ράντοβιτς, τον Μπόμπαν Γιάνκοβιτς και τον Μίρκο Μιλίσεβιτς. Οι Crveno Beli έκαναν εφτά ήττες στην κανονική περίοδο και στον πρώτο γύρο ζορίστηκαν απέναντι στη Σιμπένκα, με την Τσιμπόνα δεν είχαν πολλές ελπίδες.

Ο πρώτος αγώνας στο Ζάγκρεμπ επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, οι 21 πόντοι διαφορά υπέρ των δις πρωταθλητών Ευρώπης δεν άφηναν περιθώρια για παρερμηνείες σχετικά με τη διαφορά δυναμικότητας. Ο Τζούρο έψαχνε μια λύση για το δεύτερο ματς στο Βελιγράδι και την βρήκε στο πρόσωπο ενός 20χρονου νεαρού με το νούμερο 7 στην ερυθρόλευκη φανέλα του.Τον έλεγαν Μπάνε Πρέλεβιτς.

Ο Βλάντο τον ξεκινάει στη βασική πεντάδα και ο θρασύτατος Μπάνε με 23 πόντους οδηγεί τον Αστέρα σε μια μεγάλη νίκη με 94-92 που όμως οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήταν απλά γοήτρου, ήταν αδύνατο για την Τσιμπόνα να χάσει δύο ματς στη σειρά και ο Ντράζεν ήταν αποφασισμένος να μη βιώσει έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό. Στο τρίτο ματς έκανε τα πάντα, ήταν ασταμάτητος και οι 48 πόντοι ήταν υπεραρκετοί, σωστά;
Λάθος, γιατί απέναντι του βρήκε έναν σεληνιασμένο Πρέλεβιτς που με την αφοβία και την άγνοια κινδύνου που τον διακατείχε από τότε, πέτυχε 32 πόντους, μοίρασε οχτώ τελικές πάσες και με αυτή την ηγετική εμφάνιση που συζητείται ακόμα και σήμερα, χάρισε τη νίκη με 103-104 και την πρόκριση στον Ερυθρό Αστέρα και στον εαυτό του μια θέση στην αθανασία του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ.

Οι Ερυθρόλευκοι του Βελιγραδίου προκρίθηκαν στους τελικούς και προσπάθησαν για άλλο ένα θαύμα με αντίπαλο την Παρτιζάν χωρίς όμως αίσιο αποτέλεσμα. Ο Μπάνε όμως από τότε καθιερώθηκε στην πεντάδα και όλα έδειχναν πως στο πρόσωπο του οι Πλάβι είχαν βρει έναν νέο σπουδαίο γκαρντ, ήταν θέμα χρόνου η κλήση του στην εθνική ομάδα. Την ίδια περίοδο ο επιχειρηματίας Χρήστος Κάλφας που δραστηριοποιούταν στο Βελιγράδι και ήταν προσωπικός φίλος του Νίκου Βεζυρτζή, ενημέρωσε τον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ πως ο Μπάνε είχε ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας του και πως έπρεπε πάση θυσία να τον φέρει στη Θεσσαλονίκη. "Είναι παιχταράς Νίκο, πάρτον οπωσδήποτε" ήταν τα λόγια του Κάλφα και ο Βεζυρτζής ξεκίνησε μια χρονοβόρα έρευνα για να διαπιστώσει την ορθότητα των λόγων του φίλου του, ας μη ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στο 1987, το ίντερνετ και οι ευκολίες του υπήρχαν μόνο στη φαντασία.

Τα καπρίτσια της κληρωτίδας και της τύχης φέρνουν ΠΑΟΚ και Ερυθρό Αστέρα αντιμέτωπους στο Κύπελλο Κόρατς στις 13 Ιανουαρίου του 88, είναι το ματς με περίφημη μπουνιά του Κόρφα που ξάπλωσε τον Ζόραν Ράντοβιτς. Ο Μπάνε που ήταν ο πρώτος που έσπευσε να ζητήσει τον λόγο από τον "Τεν Τεν" σε ήρεμο τόνο είναι η αλήθεια, σημείωσε 22 πόντους χωρίς να γνωρίζει πως έχει μπει στα ραντάρ του Δικεφάλου του Βορρά. Ο Βεζυρτζής κάνει το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι πιο συχνά και από το Παγκράτι-Κολιάτσου και τον Μάϊο του 1988 με 50.000 δολλάρια πάνω στο τραπέζι και ποιος ξέρει πόσα από κάτω, αποσπά το οκ των ανθρώπων του Αστέρα για τη μεταγραφή του Μπάνε. Στις 21 Μαΐου, ο άνθρωπος που θα γινόταν σύνθημα σε χιλιάδες ασπρόμαυρα χείλη, πάτησε στο αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" με πτήση της JAT και η άφιξη του πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων.

"Θα αποδείξω ότι αξίζω τα λεφτά που ξόδεψε ο ΠΑΟΚ για εμένα" ήταν οι πρώτες του δηλώσεις αφού και αυτός πίστευε πως θα αγωνιστεί άμεσα. Η διαδικασία απόκτησης διαβατηρίου είχε όμως πολύ δρόμο ακόμα αν και ο ΠΑΟΚ κινήθηκε γρήγορα και με απόλυτη σιγουριά για τις ελληνικές ρίζες του παίχτη.
Δύο μάρτυρες κατέθεσαν ενόρκως στο Πρωτοδικείο Κοζάνης πως παππούς του ήταν ο Παναγιώτης Αλβανός, ο πατέρας της μητέρας του Μπάνε Ολιβέρα και αφού η μητέρα του ήταν εγγεγραμμένη στα δημοτολόγια του Δήμου Κοζάνης, αυτομάτως ο γιος της είχε το δικαίωμα να του δοθεί η ελληνική υπηκοότητα.

Δεν ήταν όμως τόσο απλά τα πράγματα ούτε εύκολα. Ο Άρης που παρακολουθούσε την υπόθεση θέλοντας προφανώς να καθυστερήσει την διαδικασία αλλά να πάρει και τη ρεβάνς για την υπόθεση Μισούνοφ έναν χρόνο πριν, κατέθεσε στοιχεία στην εισαγγελία ζητώντας την ακύρωση της απόφασης. Ο εισαγγελέας Κοζάνης όπως είχε υποχρέωση από τον νόμο, κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου και τα μαχαίρια βγήκαν εκατέρωθεν στη Θεσσαλονίκη με την κιτρινόμαυρη πλευρά να ισχυρίζεται πως ο παππούς του Μπάνε λεγόταν Παντέλι Αλβάνοβιτς με χαρακτηριστική τη δήλωση πως "ο Μπάνε Πρέλεβιτς είναι το ίδιο Έλληνας με τον πρωθυπουργό της Αυστρίας" και την πλευρά του ΠΑΟΚ να ζητά αναψηλάφηση των υποθέσεων ελληνοποίησης των Σούμποτιτς και Μισούνοφ.

Μέσα σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα, ο Μπάνε δεν μπορούσε παρά να περιμένει υπομονετικά, νιώθωντας σαν θηρίο στο κλουβί. Θα κάνει το ανεπίσημο ντεμπούτο του στις 23 Αυγούστου σε ένα φιλικό με τον Ολυμπιακό και θα αποσπάσει τα πρώτα του εύσημα στην Ελλάδα δια στόματος Στηβ Γιατζόγλου που θα δηλώσει πως "είναι τρομερή περίπτωση και μεγάλη υπόθεση για τον ΠΑΟΚ". Τελικά, η υπόθεση εκδικάζεται στις 5 Οκτωβρίου στο Εφετείο Λάρισας με θετικό αποτέλεσμα για τον παίχτη και τον Δικέφαλο του Βορρά. Το δικαστήριο απορρίπτει ως απαράδεκτη την έφεση του εισαγγελέα και δέχεται πως ο Παναγιώτης Αλβανός γεννήθηκε στην Κοζάνη, κατ' επέκτασιν είναι καθόλα νόμιμη η εγγραφή της κόρης του στα δημοτολόγια και η απόδοση ελληνικής υπηκοότητας στον Μπάνε που θα μπορούσε να αγωνιστεί ως συμπατριώτης μας στο πρωτάθλημα.

Ακόμα όμως υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα και η πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα κωλυσιεργεί. Ενδιάμεσα θα κάνει εντυπωσιακή πρεμιέρα με τα ασπρόμαυρα αλλά στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας 29 πόντους εναντίον της Βιλερμπάν μέσα στο Αστρομπάλ. Ο Ερυθρός Αστέρας έρχεται ξανά στον δρόμο του αλλά προέχει το ντέρμπι με τον Άρη, εκεί όπου ο Μπάνε θα δεί από την εξέδρα τη μεγάλη νίκη των συμπαιχτών του με 81-78 και το σπάσιμο των 80 συνεχόμενων νικών του "Αυτοκράτορα" στα εγχώρια παρκέ. Στις 9 Νοεμβρίου ΠΑΟΚ και Πρέλεβιτς βρίσκονται στο Βελιγράδι για τη ρεβάνς του πρώτου αγώνα (νίκη με 95-85) και ενώ όλα βαίνουν καλώς, ο Αστέρας ισοφαρίζει τη διαφορά και οδηγεί το παιχνίδι στην παράταση, εκεί όπου ο Ιταλός διαιτητής Γκρόσι σφυρίζει 100-0 υπέρ των Γιουγκοσλάβων, αποβάλλει σχεδόν όλους τους βασικούς του ΠΑΟΚ με φάουλ-εφευρέσεις και μετά από μία ακόμα "ανακάλυψη" του σε τζάμπολ, δέχεται τη μήνι και το σπρώξιμο του Τζόνι Νιούμαν, γεγονός που επισύρει τη διακοπή του αγώνα με νικητή τον Ερυθρό Αστέρα.

Ο ΠΑΟΚ αποκλείεται από τη συνέχεια του Κυπέλλου Κόρατς και ο Μπάνε βρίσκεται ξεκρέμαστος. Δεν έχει στην κατοχή του το ελληνικό διαβατήριο και δεν μπορεί να δηλωθεί στην έσχατη των περιπτώσεων ούτε ως ξένος στο πρωτάθλημα, τη μοναδική θέση που επιτρεπόταν την είχε καταλάβει ο Μάικ Τζόουνς. Και ξαφνικά στις 10 Δεκεμβρίου η λύση δίνεται - με πολιτική βούληση και παρέμβαση όπως γράφτηκε στις εφημερίδες- και ο Μπάνε Πρέλεβιτς αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής στην Α1 εθνική κατηγορία ως Έλληνας μετά βαΐων και κλάδων.

Στις 8 Ιανουαρίου του 1989 ο λατρεμένος "Τρέλεβιτς" της ασπρόμαυρης εξέδρας, ο βομβαρδιστής της Γενεύης, ο τραγικός ήρωας της Νάντ, ο Ελ Σιντ της Τεργέστης, ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας στην ιστορία του ΠΑΟΚ, θα δώσει την πρώτη παράσταση στο Αλεξάνδρειο μπροστά στο κοινό που τον λάτρεψε. Ως Έλληνας, ως ένας δικός μας άνθρωπος και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα...

Σαν Σήμερα

19/04/1965

1965: Για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ 5 παίκτες από μία ομάδα σκοράρουν πάνω από 20 πόντους ο καθένας. Αυτό συνέβη στην νίκη των Celtics επί των Lakers , ενώ για να ξανασυμβεί περάσαν 27 ολόκληρα χρόνια μέχρι τους τελικούς του 1982, όταν και ξαναέγινε με συμμετέχοντες τις ίδιες ακριβώς ομάδες.