Παρακαλώ περιμένετε...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΣΟΥΝΟΦ: ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΤΑ "ΜΠΛΕΞΙΜΑΤΑ"

  • 20/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Τα τελευταία χρόνια το όνομα του απασχόλησε περισσότερο το δικαστικό ρεπορτάζ παρά το αθλητικό όπως συνέβαινε την εποχή που αγωνιζόταν. Ο γεννημένος στη Μόσχα πριν απο 56 χρόνια Μιχάλης Μισούνοφ, αριβάρισε στον μικρόκοσμο του ελληνικού μπάσκετ για να φορέσει τη φανέλα του πρωταθλητή Άρη το 1986 προερχόμενος απο την Σιμπένκα. Γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ιωαννίδη που έβλεπε έναν παίχτη ύψους 2.08 με καλές κινήσεις κοντά στο καλάθι που διέθετε όμως και ένα πολύ αξιόπιστο σουτ απο τα 5 μέτρα ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που σημάδευε σωστά πίσω απο τη γραμμή των 6.25.

 

Πολλές φορές βρήκε τον δρόμο για τη βασική πεντάδα του "Αυτοκράτορα" συνήθως σαν 4αρι αλλά και ως σέντερ σε πιο ελαφριά σχήματα. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, δεν απασχολούσε ιδιαίτερα τα μέσα πέραν του γάμου του με μία εκπάγλου ομορφιάς κυρία γιουγκοσλαβικής καταγωγής. Η Θεσσαλονίκη όμως είναι μια πόλη που δύσκολα μένει κρυφό κάτι για πολύ καιρό και κάποια στιγμή άρχισαν να διαδίδονται και οι πρώτες φήμες για τον εθισμό του Μιχάλη στον τζόγο.

 

Όσο όμως ο ίδιος μέσα στο γήπεδο έδινε τον καλύτερο του εαυτό, η ομάδα δεν έκρινε ή δεν ήθελε να ασχοληθεί παραπάνω και το πάθος του Μισούνοφ τον βύθιζε όλο και πιο βαθιά σε σκοτεινά και αχαρτογράφητα νερά. Απο τον Άρη έφυγε το 97 με τέσσερα πρωταθλήματα, ισάριθμα κύπελλα και το παράσημο του Κυπελλούχου Ευρώπης στο Τορίνο το 93. Έπαιξε στον Ηρακλή και τον Παπάγο, έκανε ένα πέρασμα απο την Ιταλία και το 2001 αποσύρθηκε απο την ενεργό δράση.

 

Τα (πολλά) χρήματα όμως που είχε κερδίσει απο το μπάσκετ είχαν κατασπαταληθεί σε καζίνο και χαρτοπαικτικές λέσχες νόμιμες και μη, η σύζυγος του τον εγκατέλειψε παίρνοντας μαζί της και την κόρη τους και ο Μισούνοφ μην έχοντας άλλη επιλογή, ίσως εκβιαζόμενος ή απλά επειδή χρειαζόταν εύκολο και γρήγορο χρήμα, μπλέχτηκε στα πλοκάμια της παρανομίας.

 

Αθλητής υψηλού επιπέδου και θεωρητικά πρόσωπο υπεράνω υποψίας, ο "Μίσκο" διάλεξε ένα μονοπάτι που στο τέλος του είχε έναν και μόνο προορισμό. Την φυλακή και ο Μισούνοφ δεν άργησε να βρεθεί πίσω απο τα κάγκελα όταν το 2004 συνελήφθη για συμμετοχή σε κύκλωμα πλαστογραφίας πιστωτικών καρτών. Και ενώ όλοι περίμεναν πως αυτή η περιπέτεια θα τον ταρακουνούσε και θα τον συνέφερε, ο κατήφορος δεν είχε τελειωμό και αυτοί που γνώριζαν δεν εξεπλάγησαν οταν το 2009 πέρασε ξανά την πόρτα της Εισαγγελίας κατηγορούμενος αυτή την φορά για κατοχή βαρέου οπλισμού.

 

Καταδικάστηκε σε έντεκα χρόνια κάθειρξη αλλά αποφυλακίστηκε μετά απο δύο κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου. Ήταν έτοιμος να αφήσει πίσω του την παλιά ζωή και τα πάθη που τον κατέστρεψαν, τουλάχιστον έτσι έλεγε στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Ούτε ένας όμως δεν στοιχημάτισε υπέρ του, ήταν σχεδόν σίγουρο και θέμα χρόνου το πότε θα συλληφθεί ξανά. Όπως και έγινε το 2015 και για να υπάρχει ποικιλία, ο λόγος αυτή τη φορά ήταν για υπόθεση ναρκωτικών και λαθρεμπορίας τσιγάρων.

 

Η ελληνική δικαιοσύνη τον τιμώρησε ξανά αλλά η ποινή είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και έτσι ο Μισούνοφ δεν πέρασε ξανά τις βαριές σιδερένιες πόρτες των φυλακών. Εμείς από την μεριά μας, του ευχόμαστε να μείνει μακριά απο ολα αυτά που τον έφτασαν λίγο πριν την καταστροφή. Είμαστε σίγουροι πως και αυτός θα ήθελε ο κόσμος να τον θυμάται για τα αθλητικά του κατορθώματα...

 

Σαν Σήμερα

24/04/1963

1963: Ο Bob Cousy δίνει το τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα των Celtics, στην νίκη της ομάδας του επί των Lakers με 112-109, που έδωσε το 5ο συνεχόμενο πρωτάθλημα στους Κέλτες.  Ωστόσο αυτό δεν ήταν το τελευταιο του παιχνίδ γενικά καθώς αγωίστηκε για 7 παιχνίδια ως παίκτης προπονητής με την φανέλα των Cincinatti Royals την σεζόν 1969-70.