Παρακαλώ περιμένετε...

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

  • 01/01/2019

Επειδή τυχαίνει καμιά φορά να μαθαίνουμε καμιά ιστορία που υποτίθεται ότι είναι περισσότερο «από μέσα», το πρώτο που κάνουμε είναι να τρέξουμε να την μοιραστούμε μαζί σας. Πιθανόν βέβαια όλα αυτα να υπάρχουν και σε συνεντεύξεις και εκπομπές, καθώς δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα, απλα εμείς τα ακούσαμε και σας τα λέμε. Ο λόγος περί μικρών συνηθειών που φέρνουν την επιτυχία. Ή μικρών συνηθειών από δεδομένα επιτυχημένα ανθρώπους.

 

Επειδή τυχαίνει καμιά φορά να μαθαίνουμε καμιά ιστορία που υποτίθεται ότι είναι περισσότερο «από μέσα», το πρώτο που κάνουμε είναι να τρέξουμε να την μοιραστούμε μαζί σας. Πιθανόν βέβαια όλα αυτα να υπάρχουν και σε συνεντεύξεις και εκπομπές, καθώς δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα, απλα εμείς τα ακούσαμε και σας τα λέμε. Ο λόγος περί μικρών συνηθειών που φέρνουν την επιτυχία. Ή μικρών συνηθειών από δεδομένα επιτυχημένα ανθρώπους.

 

Πρώτος και κύριως, ο Michael Jordan. Ποιά περίεργη συνηθειά του έχουμε ξεχωρίσει? Είναι δεδομένο ότι ήταν πολύ σκληρός εργάτης μέσα στο γήπεδο, ανταγωνιστικός και τρομέρα ταλαντούχος αλλά φτάναν μόνο αυτά? Ένας μεγάλος προπονητής έλεγε όι οι παίκτες παιρνούν το 25% του χρόνου τους μέσα στο γήπεδο και το 75% έξω από αυτό, οπότε ίσως να πρέπει να ασχολούμαστε λίγο παραπάνω με αυτό το 75%.  Σε αυτόν τον εξωγηπεδικό χρόνο λοιπον ο MJ περνούσε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Και αυτός όπως και πολλοί άλλοι παίκτες έβλεπε άπειρους αγώνες και προσπαθούσε να βελτιώνει λάθη και γενικότερα καταστάσεις.Το σχετικά άγνωστο και περίεργο για κάποιον που δεν ξέρει είναι ότι ο Jordan περνούσε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση όμως ακόμη και οταν αυτή δεν ήταν ανοιχτή. Οραματιζόταν τον εαυτό του να βλέπει το παιχνίδι που ο ίδιος θα έχει παίξει στην τηλεόραση πριν από τον αγώνα. Οραματιζόταν δηλαδή να βλέπει τον εαυτό του στην τηλεόραση να παίζει. Κανονικό inception. Ήταν αυτή η συνήθεια αποτελεσματική? Κανείς δεν ξέρει. Σίγουρα όμως ολοένα και περισσότερες έρευνες στηρίζουν την αξία του οραματισμού ως όργανο προπόνησης.

 

Δεύτερος και τελευταίος για σήμερα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Ζοτς είναι χωρίς αμβισβήτιση ο καλύτερος προπονητής της Ευρώπης. Είναι σαν να έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία. Ποιές όμως είναι οι μικρές του συνήθειες? Πιθανότατα πάρα πολλές. Εμείς θα αναφέρουμε μονάχα δύο. Μία εξωγηπεδική και μία προπονητική. Στα εξωγηπεδικά, έχει συνήθεια πάντα την ημέρα ενός αγώνα που είναι τελικός να πηγαίνει για τρέξιμο. Ίσως να πηγαίνει απλά στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου αλλά σίγουρα πηγαίνει για τρέξιμο. Αν σκεφτεί βέβαια κανείς το πόσους τελικούς έχει παίξει στην καριέρα του αυτός ο άνθρωπος ίσως να καταλήξει στο συμπέρασμα οτι μπορεί τα τρεξίματα αυτά να του αρκούν και για να κρατιέται σε καλή φυσική κατάσταση.

Στα πιο μπασκετικά τώρα, ο Bill Sharman ήταν ο άνθρωπος που καθιέρωσε το πρωινό shootaround την ημέρα του αγώνα. Αυτό που οι ομάδες πηγαίνουν για ένα τελευταίο φρεσκάρισμα συστηματων και κάνουν και μερικά σουτ. Ποιά όμως είναι η αγαπημένη άσκηση του Ζοτς σε αυτό? Ο Sharman πίστευε ότι το σώμα πρέπει να είναι έτοιμο για το παιχνίδι από το πρωί. Ο Ζοτς πιστεύει ότι το μυαλό πρέπει να είναι περισσότερο έτοιμο. Και πως το πετυχαίνει αυτό? Με μία πάρα πολύ απλή άσκηση με 4 σειρές, 4 πάσες και ένα τελείωμα. Καθορίζει συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσής της και αν κάποιος δεν τον ακολουθήσει , όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε. Λέει για παράδειγμα η 1η και η 3η πάσα θα είναι στήθους, η 2η και η 4η σκαστή και το τελείωμα κανονικό λέι απ. Μόλις βάλουμε 5, η 1η και η 3η πάσα θα είναι πάνω από το κεφάλι και η 2η και η 4η με το ένα χέρι. Το τελείωμα θα είναι με πέρασμα κάτω από τη στεφάνη και ούτω καθ εξής. Αν θές μην το θυμάσαι. Αυτό είνα το μυστικό της επιτυχίας του? Προφανώς και όχι. Εμεις μιλήσαμε για μικρές συνήθειες επιτυχημένων ανθρώπων.

 Άλλωστε όλοι έχουν τις ρουτίνες τους και τις παραξενιές τους, το απόλυτα συγκεκριμένο ζέσταμά τους, την θέση από τα παπούτσια τους, το αγαπημένο σακάκι τους και άλλα πολλά τέτοια. Σε κάθε επόμενο καλό που θα ακούσουμε, εδώ θα είμαστε να σας το πούμε!!!

Σαν Σήμερα

18/06/1924

1924: Γεννιέται ο George Mikan, ο πρώτος πραγματικά dominant παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, για τον οποίο άλλαξαν πολλοί κανονισμοί για να περιορίσουν την δράση του, διαμορφώνωντας το σημερινό μπάσκετ κατά κάποιο τρόπο.