Παρακαλώ περιμένετε...

ΜΙΑ ΤΡΙΠΛΑ "ΜΑΣΤΙΓΙΟ" ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΤΑΝΚΟ

  • 19/10/2019

Του Γιώργου Καρούλια

Tο μακρινό 1963 στο Ζάγκρεμπ γεννήθηκε ένας αρτίστας, ένας shooting guard με εκπληκτικό χειρισμό της μπάλας και "βρωμόχερο", ο Danko Cvjeticanin.

Στα έξι του χρόνια μετακόμισε στο Βελιγράδι, όταν ο πατέρας του, καθηγητής κοινωνιολογίας, πήρε διοικητική θέση σε ένα εργοστάσιο. Ήταν ένα ψηλό, αλλά ευλύγιστο παιδί, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να αρχίσει το μπάσκετ, πρώτα στις ακαδημίες της ΟΚΚ Βελιγραδίου προτού πάρει μεταγραφή στην Παρτιζάν. Για τον μικρό Danko, δύο ήταν τα είδωλα του όσο μεγάλωνε. Ο Dragan Kicanovic και ο Mirza Delibasic, δύο παίκτες με παρόμοια κορμοστασιά και τρόπο παιχνιδιού.

Στην Παρτιζάν έπαιξε μέχρι τα 22 του χρόνια, μάλιστα την πρώτη χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας το 1981. Το 1985, λίγο πριν κλείσει τα 22 του χρόνια πήρε μεταγραφή στην Τσιμπόνα, μια που οι γονείς του γύρισαν πίσω στο Ζάγκρεμπ. Εκεί εδραιώθηκε ως παίκτης και έζησε υπέροχες στιγμές, όπως η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1986 απέναντι στην Ζαλγκίρις, αλλά και την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα την επόμενη χρονιά απέναντι στην Σκαβολίνι Πεζάρο. Παράλληλα κατέκτησε δύο Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας (1986, 1988) και ένα Πρωτάθλημα Κροατίας την τελευταία του σεζόν εκεί (1992).

Τη σεζόν 1992-93 μετακόμισε στη Μαδρίτη για χάρη των "Φοιτητών" της Εστουντιάντες όπου ακόμα και σήμερα μνημονεύεται από τους φίλους της ομάδας. Τις δύο σεζόν που έπαιξε εκεί είχε 12.4 πόντους ανά αγώνα με το ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ 48.2% στα τρίποντα, με την Ισπανική ομάδα την πρώτη χρονιά να φτάνει στην τέταρτη θέση της ACB. Ακολούθησαν θητείες σε Ριέκα, Ρέτζιο Εμίλια και Ζρίνεβατς, όταν και αποσύρθηκε το 1997.

Με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας έπαιξε στο Παγκόσμιο του 1986, στο Ευρωμπάσκετ του 1987 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, ενώ με την Κροατία αντιμετώπισε στον τελικό την Dream Team το 1992, ενώ έχει και άλλα δύο χάλκινα μετάλλια στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας και το Παγκόσμιο του Καναδά τις δύο επόμενες χρονιές.

 

Φημολογείται ότι είναι ο πρώτος που έκανε την "Τρίπλα Μαστίγιο", κίνηση για την οποία είναι περισσότερο γνωστοί οι Dejan Bodiroga στην Ευρώπη και God Shammgod στις ΗΠΑ, μάλιστα υπάρχει βίντεο που την κάνει απέναντι στην Zalgiris στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1986 στον τελικό της Βουδαπέστης. Από το 1998 μέχρι το 2010 ήταν σκάουτερ στην Ευρώπη για λογαριασμό των Philadelphia 76ers, ενώ από το 2010 μέχρι και σήμερα, κατέχει την ίδια θέση για τους Nets.

Σαν Σήμερα

26/04/1963

1963: Γεννιέται ο Bill Wennington. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Καναδό γίγαντα, αλλά τα δάχτυλα του έχουν δαχτυλίδια!!!