Παρακαλώ περιμένετε...

Με τα ματια του Τιγρη-18η Αγωνιστικη

  • 13/03/2018 -
    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ / A1 Basket League
    /
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΣ

Του Βαγγέλη Αλεξανδρή

Του Βαγγέλη Αλεξανδρή

 

Το σχόλιο της ημέρας : Η αναβολή του Άρης-ΠΑΟΚ ήταν εύλογο να δημιουργήσει απορίες σε όλους τους φιλάθλους του μπάσκετ. Η δικαιολογία πως η Αστυνομία δεν αναλάμβανε την ευθύνη για τυχόν επεισόδια που πιθανόν θα λάμβαναν χώρα μεταξύ οπαδών δε πείθει κανέναν. Με αυτήν την λογική το 50% των αγώνων θα έπρεπε να αναβάλλονται. Η Τούμπα όπου έπαιζε η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το Αλεξάνδρειο που θα διεξαγόταν το Άρης -ΠΑΟΚ. Άλλωστε οι αγώνες θα γινόντουσαν διαφορετική ώρα. Φυσικά την αποστολή του ΠΑΟΚ δε θα συνόδευε ο Ιβάν Σαββίδης που είναι κόκκινο πανί για τον κόσμο του Άρη.

 

Τρίκαλα ΓΣΛ Φάρος : Θα μπορούσα να πω πως τα Τρίκαλα πνίγηκαν από το άγχος τους. Είχαν ίσως την μεγαλύτερη ευκαιρία να κερδίσουν έναν ισάξιο αντίπαλο τους και να βάλουν βάσεις για την παραμονή. Έπαιζαν στην έδρα τους, είχαν καλή ψυχολογία από την καλή εμφάνιση στο εκτός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ και μια εβδομάδα για να προσαρμοστούν καλυτερα οι νέοι παίκτες. Ξεκίνησαν καλά το παιχνίδι και μάλιστα προηγήθηκαν με 23-20 στο 10´. Η δεύτερη περίοδος όμως ήταν καταστροφική. Κακές επιστροφές έδωσαν την ευκαιρία στον Φάρο να πετύχει εύκολους πόντους από αιφνιδιασμούς και στο τρανζίσιον παιχνίδι που προήλθαν από λάθη και κακές επιλογές στην επίθεση. Ένας ακόμα παράγοντας που έπαιξε ρόλο, ήταν η κακή άμυνα στον Σάφτεναρ που έβαλε 17 πόντους στο ημίχρονο. Το 36-48 του ημιχρόνου δείχνει και την εικόνα του αγώνα ως εκείνο το σημείο. Στο δεύτερο ημίχρονο περίμενα τα Τρίκαλα προ του κινδύνου της ήττας να αντιδράσουν και τουλάχιστον στην άμυνα τα κατάφεραν αφού δέχθηκαν μόλις 26 πόντους, δεν μπόρεσαν όμως να είναι παραγωγικά στην επίθεση. Η διαφορά έπεσε στο χαμηλότερο σημείο στο 36´ (60-66) αλλά ως εκεί. Ο Φάρος που πέρασε πολλές δυσκολίες και όπως είπε και ο Σκουρτόπουλος είχαν έτοιμες τις βαλίτσες τους, παρουσιάστηκε διαβασμένος και ενωμένος. Αυτό γιατί τα ελληνόπουλα έχουν καλή χημεία αλλά και σχέσεις μεταξύ τους. Αυτά είναι που κράτησαν όρθια την ομάδα. Ο Παπαντωνίου ήταν πάλι πολύ καλός και κάνει μια εξαιρετική σεζόν. Κοντά του οι ΠαπαμακάριοςΜαραγκόςΜουράτοςΒαβάτσικος και Διαμαντάκος δίνουν σε κάθε αγώνα τον καλύτερό τους εαυτό και παίζουν και όμορφο και αποτελεσματικό μπάσκετ. Έχουν και τον Σάφτεναρ που έχει ταιριάξει με την χημεία σαν παίκτης και χαρακτήρας και έχουν δέσει σαν ομάδα.

 

Κόροιβος-ΑΕΚ : Η ΑΕΚ μετά τη δίκαιη κατάκτηση του κυπέλλου ξέχασε την καλή της απόδοση. Μου δίνει την εντύπωση πως έχει μείνει στα πανηγύρια του Κυπέλλου. Η σφαλιάρα από την Νίμπουργκ πίστεψα θα τους συνεφέρει αλλά διαψεύστηκα. Απέναντι στον Κόροιβο βρέθηκε μπροστά σε ένα στραπάτσο που για μένα και τον κόσμο της θα ήταν πισογύρισμα. Καμιά ομάδα που αγωνίζεται στην έδρα της και για τον στόχο της δεν μπορείς να την υποτιμήσεις πολύ περισσότερο τον Κόροιβο που έχει δείξει δείγματα σοβαρής ομάδας ιδιαίτερα όταν παίζει με 5 αμερικανούς. Το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι από την αρχή ως το τέλος και κρίθηκε κυριολεκτικά στο σουτ. Το τρίποντο του Γκριν μπορεί να έδωσε την νίκη όμως νωρίτερα δύο άλλα τρίποντα του Πάντερ και του Τζέιμς είχαν κρατήσει την ΑΕΚ ζωντανή. Η ομάδα του Σάκοτα έπαιζε πιο πολύ περιφερειακά κάτι που διευκόλυνε πιο πολύ την ζωή των ψηλών του ΚαλαμπάκουΜαυροειδής και Καββαδάς εκτιμώ οτί μπορούν να παίξουν όλους τους αντιπάλους τους στο ποστ. Εκεί βλέπω περισσότερες φορές τον Γκριν από αυτούς. Χάρις και Σάκοτα με 18 πόντους και Γκριν με 17 ήταν οι κορυφαίοι της ΑΕΚ. Ο δικέφαλος είχε υπεροχή στα ριμπάουν (42-33), όμως οι κακές προσωπικές άμυνες παραλίγο να της στοιχίσουν την νίκη. Ο Κόροιβος όπως είπε και ο Καλαμπάκος έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει και να ανέβει βαθμολογικά και ψυχολογικά. Έπαιξε όμως καλά και με τους Χάινς 14π. Πόσλει 13π. και Κάρλσον 13π 7ριμπάουντ 5ασίστ έδειξε πως θα έχει καλή συνέχεια. Δύο γεγονότα άξια αναφοράς ήταν η διαφωνία Σάκοτα-Λαρεντζάκη (τον έστειλε στα αποδυτήρια και δεν έπαιξε το 4ο δεκάλεπτο) και το ότι στο ημίχρονο στα πλαίσια του «Basket αγάπης» ο Πάντερ ευστόχησε σε τρίποντο από το κέντρο και ο Ανδρέας Ρούνης σε 2/2 βολές και βοήθησαν να μαζευτεί ένα ποσόν για το κοινωνικό παντοπωλείο της Ήλιδας.

 

Παναθηναικός-Πανιώνιος : Ένα παιχνίδι που δεν αντέχει σε κριτική. Μεγάλη διαφορά των δύο ομάδων, ακόμα μεγαλύτερη έγινε με την διάθεση που έδειξαν οι παίκτες του Παναθηναικού να βγάλουν ενέργεια στον αγώνα. Δε χαλάρωσαν καθόλου για 40´λεπτά παρά το γεγονός οτί η διαφορά ανέβηκε σε ιλιγγιώδη επίπεδα γεγονός που στενοχώρησε φίλους μου φιλάθλους του Πανιωνίου που έγραψαν οτι δεν σεβάστηκαν τον Ιστορικό μη τηρώντας ένα τύπο άτυπου fair play. Η αλήθεια είναι πως περίμενα να βγάλει μεγαλύτερο εγωισμό και να παραμείνει περισσότερο από τα 12 λεπτά που άντεξε στον αγώνα όταν και βρέθηκε να προηγείται με 22-23 κυρίως χάρις τον Μπρέιζελτον που πέτυχε 9 σερί πόντους αλλά κουράστηκε και βγήκε για ανάσες. Έτσι ο Παναθηναικός με ένα γρήγορο 19-2 πήρε μπρος και δεν σταμάτησε παρά μόνο στο τελικό 97-53. Ο Όγκουστ με 15π. και 9 ριμπάουντ ήταν ο πρώτος σκόρερ των πράσινων και μάλιστα πέτυχε και τρίποντο που πανηγύρισε δεόντως. Από τους φτασμένους επαγγελματίες του ΠΑΟ δεν θα ήθελα να αναφερθώ ονομαστικά σε κανέναν άλλον αλλά θα ήθελα να σταθώ στον μικρό που μεγαλώνει μπασκετικά γρήγορα. Μιλάω για τον Γιώργο Καλαιτζάκη που τον πατέρα του τον είχα μάνατζερ στο Ηράκλειο το 1998. Έπαιξε 14 λεπτά και καταχειροκροτήθηκε για την απόδοσή του. Ο Πανιώνιος με τις προσθήκες που έκανε εκτιμώ πως έχει υλικό που μπορεί να διεκδικήσει την παραμονή του. Βέβαια ο Παναθηναικός δεν είναι από τις ομάδες που μπορεί να τις κερδίσει αλλά έχει αρκετές ομάδες που μπορεί να κερδίσει. Βέβαια πρέπει να φτιάξει την ψυχολογία του και να βγάλει εγωισμό και τακτική στην άμυνα, μην τα περιμένει όλα από επίθεση.

 

Ρέθυμνο-Ολυμπιακός : Εύκολο απόγευμα πέρασε ο Ολυμπιακός στην Κρήτη. Αυτό οφείλεται στην αποτελεσματικότητα του Ολυμπιακού από τα 6.75. Πέτυχε 45 πόντους με 15/32 τρίποντα και όποιον αντίπαλο και αν είχε απέναντί του θα τον κέρδιζε.Το Ρέθυμνο δεν είναι εύκολος αντίπαλος έχει καλούς παίκτες και έξυπνο προπονητή που διαβάζει καλά το παιχνίδι. Απέναντι όμως σε μια τόσο έμπειρη ομάδα με γεμάτο ρόστερ δεν κατάφερε να βάλει τους κανόνες που ήθελε στο παιχνίδι, τα τρανζίσιονς στην επίθεση και τις απομονώσεις για να παίξει ένας εναντίον ενός απέναντι σε έμπειρους αμυντικούς παίκτες, έτσι αυτόματα έχασε την όποια τύχη είχε για την νίκη. Έμεινε πολύ χαμηλά στην παραγωγή πόντων (66) και ηττήθηκαν φυσιολογικά. Προσπάθησαν οι Γκούντγουιν με 17πόντους και Μούντι με 14, αλλά έχοντας στο 0 τον Γιαννόπουλο δεν έδειξε ανταγωνιστικό. Ο Ολυμπιακός ξεκούρασε τον Παπανικολάου αλλά οι υπόλοιποι που αγωνίστηκαν έδειξαν σοβαρότητα και συνέπεια. Ο συνήθης ύποπτος Σπανούλης με 15πόντους και 4 τρίποντα και ο Παπαπέτρου με 16πόντους (περιμένω να τον δω να σκοράρει έτσι και στην Ευρωλίγκα) ήταν οι καλύτεροι από τους Έλληνες. Από τους ξένους ο Μπράουν με 14πόντους και 4 τρίποντα έδειξε πως θα βοηθήσει και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την συνέχεια. Έχει πολύ καλά προσόντα και το κυριότερο χρειάζεται πολύ στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θα ήθελα να πω δυό λόγια για τον Γιώργο Μπόγρη που τον είχα παίκτη και πιστεύω στο ταλέντο του.Αν πραγματικά δεν τον χρειάζεται ο Ολυμπιακός καλό θα είναι να τον παραχωρήσει.

 

Κολοσσός-Λαύριο : Παιχνίδι με εξαιρετικό βαθμολογιό ενδιαφέρον. Αν κέρδιζε ο Κολοσσός θα πλησίαζε το αύριο αλλά και τα πλέι οφς. Δύσκολη έδρα και γεμάτο γήπεδο, κυρίως με νέα παιδιά. Αξιομνημόνευτη η ενέργεια της διοίκησης του γηπεδούχου να φέρει παιδιά από τα σχολεία της Ρόδου. Δημιουργεί την νέα γενιά φιλάθλων της ομάδας και γιατί όχι και παικτών. Στο αγωνιστικό μέρος, εκτιμώ ότι οι φιλοξενούμενοι είχαν περισσότερες λύσεις από το πάγκο. Κυρίως όμως κέρδισαν γιατί βρέθηκαν σε παραγωγική βραδία οι 4 Αμερικανοί παίκτες της ομάδας, ΛαμπΜέιερΝίξον και Μουρ πετυχαίνοντας 18,20,11 και 13 πόντους αντίστοιχα και ήταν οι πρωταγωνιστές στο δύσκολο από όλες τις απόψεις παιχνίδι της Ρόδου. Δεν ήταν ωστόσο εύκολη η επικράτηση. Ο Κολοσσός είχε σωστό αγωνιστικό προσανατολισμό το ξεκίνημα, έπαιξε με τους ψηλούς του, εκεί δηλαδή που κατά την γνώμη μου είχε αδυναμία το Λαύριο, είχε τον Τζόουνς σε εξαιρετική βραδιά και προηγήθηκε 18-10 στο 10΄ αλλά και 36-30 στο 20' με τρίποντο του Τσαλμπούρη με την λήξη. Για να κερδίσει το Λαύριο από την μεριά του, έπρεπε να ελέγξει τον ρυθμό αγώνα μέχρι το τέλος και αυτό γιατί έχει τους παίκτες που μπορούν να πάρουν το παιχνίδι πάνω τους όταν τα περιθώρια στενέυουν και να φέρουν σε πέραν τηνς αποστολή. Έτσι και έγινε. Με ένα σερί 10-0 στο 35', βρέθηκαν στο 60-65 και έκτοτε δεν έχασαν την πρωτοπορεία στο σκορ αλλά ούτε και την νίκη φυσικά. Ο Κολοσσός εν τέλει το πάλεψε αλλά από ένα σημείο και μετά με λάθος τρόπο. Μπήκε στην λογική του Λαυρίου με πολλά περιφεριακά σουτ και όχι επιθέσεις κοντά στο καλάθι που στην αρχή του έδωσαν το πλεονέκτημα. Δεν είχε την ικανότητα στο 1 εναντίον 1 που είχε το Λαύριο, με κύριους εκφραστές τους Λαμπ και Νίξον, οι οποίοι πέτυχαν κρίσιμα καλάθια και έτσι έχασε με 71-77. Εκτός του Τζόουνς (15 πόντοι, 12 ριμπάουντ) μου άρεσε και ο Γιανκ. Από το Λαύριο, εκτός των τεσσάρων που προανέφερα, οι Έλληνες ΒεργίνηςΚακλαμανάκης και Κουζέλογλου προσφέρουν πολύτιμες λύσεις σε κάθε παιχνίδι.

 

Κύμη-Προμηθέας : Απρόσμενα εύκολη βραδιά για τον Προμηθέα. Για να είμαστε όμως δίκαιοι στην κριτική μας, το έκανε η σωστή τακτική που είχε η ομάδα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ξεκίνησε από το ότι δεν άφησε περιθώρια στην Κύμη να βρει το ρυθμό της. Κυρίως περιόρισε και άφησε σε χαμηλό σκορ και την ομάδα (68π.) και τα ατού της. Μανωλόπουλος 4π. Μαγκί 5π. Τζόουνς 2π. Βέβαια δε τα κατάφερε με τον Μακφάντεν που σημείωσε 20π. αλλά αυτός είναι ξεχωριστός στο να βάζει καλάθια με πολλούς τρόπους. Το παιχνίδι πήρε τη τροπή του από το 15-0 του Προμηθέα που του έδωσε τη δυνατότητα να προηγηθεί στο 10' με 25-12. Τίποτα δεν άλλαξε στη συνέχεια με το σκορ να γίνεται στο 20' 42-29. Περίμενα αντίδραση από την ομάδα της Κύμης και ανασύνταξη της ομάδας στην επιστροφή της από τα αποδυτήρια, αλλά έγινε το αντίθετο. Σε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα του Προμηθέα, το σκορ ξέφυγε στο 30' 45-63. Προ του φάσματος της συντριβής λειτούργησε περισσότερο το φιλότιμο των παικτών της γηπεδούχου. Παίζοντας με μεγάλος πάθος στην άμυνα με τους Μπάρλο και Γλυνιαδάκη να πρωτοστατούν στην αντεπίθεση, πλησίασαν στο σκορ στο 64-70 στο 1 και 43''. Αλλά μέχρι εκεί. Ο Προμηθέας πήρε τη νίκη με 68-73, κάτι που άξιζε με την εικόνα του στο γήπεδο. Δουλεύει συλλογικά και έχει παίκτες που συνεργάζονται άψογα. Οι Έλληνες όλοι έχουν εξαιρετική προσφορά, κάνοντας πολλές δουλειές στον αγώνα. Σαλούστρος 16π(2), Γκίκας 11π. 10ασ. αλλά και οι Έλις 16π. Χωλ 11π.(3) ήταν οι πρωταγωνιστές χωρίς να υποτιμήσει κανείς τη παρουσία του Λίποβι 5π. 14 ριμπ. Από την Κύμη εκτός του Μακφάντεν 20π., οι Γλυνιαδάκης 11π. και ο αγαπημένος μου Σμιθ 10π. προσπάθησαν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σαν Σήμερα

27/04/1950

1950: Ο Red Auerbach αναλαμβάνει προπονητής στους Boston Celtics. Μερικά χρόνια και 9 πρωταθλήματα αργότερα θα αποσυρθεί απο την προπονητική για να αναλάβει GM της ομάδας των Κελτών.