Παρακαλώ περιμένετε...

Με τα ματια του Τιγρη-17η αγωνιστικη

  • 06/03/2018 -
    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ / A1 Basket League
    /
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΣ

Του Βαγγέλη Αλεξανδρή

Του Βαγγέλη Αλεξανδρή

 

Σχόλιο της αγωνιστικής:

Ξεκινάω με το γεγονός πως μετά τη διακοπή, οι ομάδες παρουσιάστηκαν με 11 νέους παίκτες. Οι προπονητές έκαναν τις διορθωτικές τους κινήσεις για να πετύχουν τους στόχους που είχαν βάλει από την αρχή της χρονιάς. Παλαιότερα ήταν πιο συχνό να αλλάζουν προπονητές. Πάντα μετά από διακοπή, ιδιαίτερα εθνικών ομάδων υπάρχει πρόβλημα ρυθμού για όλες τις ομάδες ειδικά για εκείνες που αγωνίζονται στην έδρα τους και δέχονται μεγαλύτερη πίεση. Πιο έντονα φάνηκε στα ματς του ΠΑΟΚ, του Λαυρίου και του ΓΣΛ Φάρου, όπου ήταν πιο έντονο αφού έλειπε και ο κόουτς Σκουρτόπουλος. Τον ρυθμό τον χάνει και το πρωτάθλημα και αυτό φάνηκε από την απουσία του κόσμου από τις περισσότερες συναντήσεις παρά την κρισιμότητα των αναμετρήσεων.

 

ΠΑΟΚ - Τρίκαλα : Ένα από τα χειρότερα παιχνίδια που παρακολούθησα φέτος και πολλοί παράγοντες συνετέλεσαν σε αυτό . Η μεγάλη διακοπή που επικαλέστηκε ο Παπαθεοδώρου και ίσως το οτι ακολουθουσε 3 μέρες μετά ματς με την Καρσίγιακα, ίσως αποπροσανατόλισε τους παίκτες που βλέποντας αντίπαλό τους τα αποδεκατισμένα Τρίκαλα, να νόμισαν πως έχουν εύκολο έργο. Τα Τρίκαλα ναι μεν είχαν 3 νέους παίκτες στο ρόστερ τους αλλά το πρόβλημα της ένταξής τους στο σύνολο ήταν φανερό. Σκληρό παιχνίδι με δυνατές άμυνες που έδιναν τα σουτ. Αναστέναξαν τα στεφάνια, άλλωστε αυτό το μαρτυράει και το 58-54 αλλά και τα 19/63 σουτ του δικεφάλου και το 17/58 των φιλοξενούμενων. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 27-16 και 33-28 στο ημίχρονο.στο δεύτερο προηγήθηκε με 49-40 την ώρα μάλιστα που έμπαινε στο γήπεδο ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ιβάν Σαββίδης και ουσιαστικά χρηματοδότης και της ΚΑΕ! Τα Τρίκαλα δε σταμάτησαν να το παλεύουν. Μείωσαν σε 56-54 ενώ είχαν αρκετές ευκαιρίες να προηγηθούν αλλά φαίνεται δεν το πίστεψαν όσο έπρεπε. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Τακιανό που κατάφερε να βραχυκυκλώσει τα ατού του ΠΑΟΚ και να φέρει το παιγνίδι στα μέτρα του. Από τον ΠΑΟΚ που πρέπει να ξεχάσει γρήγορα το ματς αυτό ξεχώρισαν οι Χρυσικόπουλος, Κρμπάλι και Μαργαρίτης με 11 πόντους έκαστος.

ΥΓ: Ενός λεπτού σιγή για Ορέστη Αγγελίδη και Έλενα Γαιτάνη. Ό,τι και να πώ είναι λίγο. Μεγάλες απώλειες.

 

Λαύριο - Ρέθυμνο : Εξαιρετικό παιχνίδι, το περιμέναμε βέβαια γιατί γνωρίζαμε το αγωνιστικό προφίλ που έχουν δώσει και οι δύο προπονητές στις ομάδες τους. Πολλά τρανζίσιον, συνεργασίες με σκόπο εκτός από το καλάθι και το θέαμα. Δεν μας διέψευσαν . Είχε και σασπένς ο αγώνας που κρίθηκε στο τελευταίο δευτερολεπτο και έδεσε το...πολυ ωραίο γλυκό. Το Λαύριο προηγήθηκε με 23-19 στο πρώτο δεκάλεπτο αν και δεν ξεκίνησε καλά (7-14). Το Ρέθυμνο παίζοντας εξαιρετικά το 1 on 1 στις αλλαγές κατάφερε να προηγηθεί στο ημίχρονο με 39-41 χάρη στη πολύ καλή απόδοση των Ντάνιελς και Άρμστεντ (10 πόντοι). Στο τρίτο δεκάλεπτο συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και προηγήθηκε με 55-61 αφού παράλληλα δεν άλλαξε τίποτα στο σκεπτικό του αντιπάλου στο παιχνίδι του. Αντίθετα, στην τέταρτη περίοδο τα πράγματα άλλαξαν. Με ψηλό σχήμα στην πενταδα και τον Κουζέλογλου να κάνει το καλύτερο φετινό του παιχνίδι, είχε τον έλεγχο των ριμπάουντ και τον Μουρ πρώτο σκόρερ και σε θαυμάσια μέρα γύρισε στο παιχνίδι, κάλυψε την μεγαλύτερη διαφορά που προηγήθηκε το Ρέθυμνο (8πόντοι) και πέρασε μπροστά. Στα τελευταία λεπτά το ματς έγινε γκραν γκινιόλ. Το Λαύριο προηγήθηκε με 78-77 είχε και την κατοχή, ο Μούρ έκανε το λάθος και παρ‘ ολίγον να γίνει μοιραίος για την ομάδα του. Τη τελευταία επίθεση για το Ρέθυμνο ανέλαβε ο πρώτος του σκόρερ, ο Αρμστεντ. Έπαιξε ένας με έναν τον αντίπαλό του, έκανε την αγαπημένη του κίνηση - είχε τρομερή επιτυχία με αυτήν όλο το απόγευμα - αλλά αστόχησε. Έτσι το Λαύριο πέτυχε τη νίκη και κράτησε την τρίτη θέση στην βαθμολογία. Εκτός του Μουρ και ο Νίξον ήταν θετικός και έπαιξε και για τον τραυματία Βεργίνη. Το Ρέθυμνο έχει χάσει στις λεπτομέριες κάποια παιχνίδια που αν τα είχε κερδίσει θα ήταν πολύ πιο ψηλά στη βαθμολογία.

 

ΓΣΛ Φάρος - Κύμη : Με απίστευτη ταχύτητα μπήκε στό παιχνίδι η Κύμη. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με 13-28 και εκεί εκτιμώ έληξε και η αναμέτρηση. Απλά ο Φάρος ξεκίνησε με ψηλούς τον Σάφτεναρ στο 5 και τον Μαραγκό στο 4. Δεν έβγαιναν τα μαρκαρίσματα πάνω στους Μαγκί (θηρίο) και τον θαυμάσιο σουτέρ από το τρίποντο Μανωλόπουλο. Το δεύτερο δεκάλεπτο συνεχίστηκε όπως τελείωσε το πρώτο και η διαφορά έφτασε στην μέγιστη τιμή της 21 πόντους 23-44. Από εκεί ο Φάρος αφυπνίστηκε με κοντό σχήμα (κοντό τεσσάρι) και τον Βαβάτσικο να κάνει το καλύτερό του παιχνίδι στην Α1, έκανε ένα 10-1 και έκλεισε το ημίχρονο με το τιμητικό 33-49. Στο δεύτερο ημίχρονο προσπάθησε περισσότερο, κυρίως με ομαδική δουλειά και κατάφερε να μειώσει δύο φορές την διαφορά στους 7 πόντους αλλά τίποτα παραπάνω. Η Κύμη έχει πιο γεμάτο ρόστερ και με παίκτες αποτελεσματικούς από την περιφέρεια (Μακφάντεν, Μανωλόπουλο, Σμιθ) πέτυχαν 10/18 τρίποντα και έδωσαν το παρόν οποτεδήποτε χρειάστηκε. Με την φόρα που έχει πάρει η ομάδα του Καστρίτη θέτει υποψηφιότητα για τα play off. Για τον Φάρο άποψη μου είναι οτι στοίχισε πολύ η απουσία του κόουτς με την εθνική Ελλάδος όπου πήρε άριστα αλλά φάνηκε στην απόδοση της ομάδας του. Τώρα θα πρέπει να προσέξει πολύ και ειδικά το επόμενο παιγνίδι στα Τρίκαλα. Ο Πανιώνιος νίκησε και πλησίασε και αν δεν κερδίσει το γειτονικό ντέρμπι οι αντίπαλοί του θα είναι σε απόσταση βολής και θα υποχρεωθεί να παίζει με μεγαλύτερη πίεση. Το θέαμα με τις άδειες κερκίδες για μένα που δούλεψα σε όλες τις ομάδες της Λάρισας για 9 χρόνια στην Α1 και έζησα μεγάλες στιγμές είναι απογοητευτική δεν αξίζει αυτή την εικόνα.

 

ΑΕΚ - Κολοσσός : Πρώτη εμφάνιση της Ένωσης μετά την κατάκτηση του κυπέλλου και περίμενα πιο πολύ κόσμο να είναι στο γήπεδο να επιβραβεύσουν παίκτες και προπονητή . Τίτλους δεν κατακτάς κάθε μέρα και η ΑΕΚ είχε καιρό να πάρει κούπα. Το παιχνίδι πήγε όπως το περίμενα. Η ΑΕΚ με γεμάτο ρόστερ και με καλή ψυχολογία και βελτιωμένη λόγω εξαιρετικού ρόστερ έπαιξε πολύ ομαδικά (20 ασίστ), είχε αρκετούς παίκτες σε καλή βραδιά και κέρδισε στο τέλος άνετα. Τζέιμς με γεμάτη στατιστική, Πάντερ, Χάντερ, Σάκοτα με μεγάλη ευχέρια στο σκοράρισμα, είναι σε θέση να καταβάλουν δύσκολους αντιπάλους. Κάτι ανάλογο περιμένουμε και την Τρίτη με την Νίμπουργκ για την πρόκριση στο Champions League. Είναι κάτι που θέλει πολύ ο Αγγελόπουλος που έχει μεγάλα σχέδια για την ομάδα θέλοντας να φέρει το φάιναλ φορ στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ. Ο Κολοσσός δεν είναι ομάδα που μπορείς να υποτιμήσεις. Δεν έχει μεγάλο ρόστερ αλλά παίζει πάντα έξυπνα με αρχές και αν βοηθήσουν και οι νεαροί έλληνες παίκτες (Σταμάτης, Τσαλμπούρης, Παπαδάκης) τότε γίνεται επικίνδυνος για κάθε αντίπαλο. Απέναντι στην ΑΕΚ είχε καλή παρουσία. Του στοίχισαν 3 νεκρά δίλεπτα (ένα σε κάθε δεκάλεπτο στα 3 πρώτα) έτσι ενώ ήταν κοντά στο σκορ δεχόμενος 11-0 , 10-0 και 7-0 έχανε επαφη με το σκορ. Το τελευταίο μάλιστα αύξησε την διαφορά σε επίπεδα που δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τίποτα παραπάνω απο μια τιμητική ήττα. Άλλωστε η ΑΕΚ εκτός από τους ξένους έχει πολύ αξιόλογους Έλληνες παίκτες με εμπειρία (Βασιλόπουλο, Μαυροειδή, Σάκοτα, Ξανθόπουλο) αλλά και νέους όπως ο Λαρεντζάκης που δεν σε αφήνουν να πιστεύεις πως μπορείς να τους νικήσεις.

 

Πανιώνιος - Κόροιβος : Μεγάλη νίκη για τον Ιστορικό που έφτασε τις 4 και αναπτέρωσε τις ελπίδες του για παραμονή. Η παρουσία του Μπρέιζελντον και η απόδοσή του έδωσαν νέα πνοή στις προσπάθειες της διοίκησης και των συμπαικτών του με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ενθουσιασμο και στον κόσμο. Δύσκολο παιχνίδι όταν παίζεις με μια επικίνδυνη ομάδα όπως ο Κόροιβος, ο οποίος έχει καλούς παίκτες και αντιστάθηκε δυναμικά. 32-32 έκλεισε το ημίχρονο με επιβλητική παρουσία Σαρικόπουλου στις ρακέτες με 6/6 δίποντα και 6 ριμπάουντ αντίθετα με τους υπόλοιπους που ήταν άστοχοι ιδιαίτερα στο τρίποντο 1/10 . Το παιχνιδι το ξεμπλόκαρε ο εξαιρετικός Δίπλαρος που με ένα τρίποντο και ένα τετράποντο έδωσε αέρα 8 πόντων στην ομάδα του και το δικαίωμα να σποσπαστεί στο σκορ. Βέβαια την αιχμή του δόρατος αποτέλεσε ο Μπρέιζελντον που έκανε την πρώτη του εμφάνιση και μάλιστα σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι αναδείχθηκε για μένα MVP με 23 πόντους και 12/12 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα και έδειξε πως θα βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια για παραμονή. Βοήθησαν πολυ και οι Σαρικόπουλος (14π.), Δίπλαρος (12π.) και Ντιαλό (9π. και 16 ριμπάουντ). Εντύπωση προκάλεσε η αστοχία του Τσούπκοβιτς που θα μπορούσε να είχε στοιχίσει (0/10 τρίποντα ). Από τον Κόροιβο περίμενα καλύτερη εμφάνιση. Είναι μακριά από το κέντρο και η διακοπή του κόστισε πιο πολύ αφού οι άλλες ομάδες έχουν την ευκαιρία να κάνουν φιλικά και να παραμείνουν ζεστές σε μια μεγάλη διακοπή. Ξεχώρισαν Κάρσον με 14π., Χάινς με 11π., ενώ ο Λάγκφορντ έδειξε από το πρώτο ματς οτί μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου για την παραμονή. Θα χρειαστεί βέβαια και νέες δικές του ιδέες.

 

Προμηθέας - Παναθηναικός : Καταπληκτικό παιχνίδι διαφήμιση του επιθετικού μπάσκετ. Ο γηπεδούχος Προμηθέας σε ένα γεμάτο γήπεδο δημιουργεί άριστεα συνθήκες για τέτοιες εκδηλώσεις. Ωραία παρουσίαση, μαζορέτες, φωτορυθμικά, ανεβάζουν τον πήχη ψηλά. Στο αγωνιστικό μέρος ο γηπεδούχος μου άρεσε πολύ.πίεσε, έκανε παγίδες σε όλο το γήπεδο και ανάγκασε τον ΠΑΟ σε ρεκόρ λαθών. Κατάφερε να τον κρατήσει ένα πεντάλεπτο άποντο στην αρχή του δευτέρου δεκαλέπτου και αργότερα κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ με 62-61. Ως εκεί τα πήγε καλά και αν σκεφτεί κανείς πως έλειπαν οι Μιλόσεβιτς και Φαγιέ, δύο εξαιρετικοί σκόρερς, τότε καταλαβαίνουμε πως οι υπόλοιποι έκαναν υπέρβαση στην προσπαθειά τους. Το τελικό σκορ δεν τους αδικεί αντίθετα τους επιβραβεύει. 91 πόντους με τα ελληνάκια να έχουν ουσιαστική συμμετοχή. Γκίκας με 16 πόντους και 2 τρίποντα, Σαλούστρος 14 πόντους με 2 τρίποντα, Τουτζιαράκης 7(1), Γερομιχαλός 7 (1) με βοήθεια από τους Χολ με 18 πόντους και Λίποβι με 14. Ο Παναθηναικός είχε μια περίεργη βραδιά με πολλά λάθη στην επίθεση αλλά και τον Καλάθη με ρεκόρ δεκαλέπτου σε ασίστ (8 στο πρώτο) αλλά και 16/26 συνολικά τρίποντα ανέβασε το σκορ σε επίπεδα που δεν μπορούσε να χάσει. Ο Πασκουάλ πιστεύω προβληματίστηκε. Κάποιοι παίκτες απέδειξαν με την απόδοσή τους πως μπορούν να βοηθήσουν και στην Ευρωλίγκα. Ο Ντέντμον με 7/8 τρίποντα έδειξε πως δεν είναι για να μένει εκτός δωδεκάδας. Ο Αντετοκούμπο με 17π. (2) αλλά και την ενέργειά του όπως και ο Παππάς 14π.(2) δείχνουν πως αν έχουν χρόνο συμμετοχής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Ας πούμε θα είναι ένας ευχάριστος πονοκέφαλος για τον Πασκουάλ που δήλωσε ικσνοποιημένος από την αντίδραση που έβγαλε η ομάδα του μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Μάκη Γιατρά για την τακτική που ετοίμασε για το παιχνίδι.ούτε κρύφτηκε ούτε φοβήθηκε.

 

Ολυμπιακός - Άρης : Η φετινή χρονιά είναι μια από τις χειρότερες στην μακρόχρονη ιστορία του Άρη . Επίσχεση εργασίας από τους υπαλλήλους στα γραφεία, τα χρέη ανεβαίνουν ιλιγγιωδώς σε ύψη που δύσκολα θα καλυφθούν στο μέλλον με αβέβαιο ιδιοκτησιακό καθεστώς και μια ομάδα να παλέυει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν την αρχική αισιοδοξία και χρειάζεται συγκέντρωση για να μην έρθουν τα χειρότερα. Βέβαια υπάρχει ο κόσμος που στηρίζει αλλά η υπομονή του δείχνει να εξαντλείται. Όλα τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο και στο ενδιαφέρον του κόσμου για το παιγνίδι. Κάποτε σε ενα Ολυμπιακός - Άρης έπρεπε να δώσεις μάχη για ένα εισιτήριο, πλέον οι κερκίδες μισοάδειες όλοι γνωρίζαμε τον νικητή και περιμέναμε να δούμε την διαφορά και τους πρωταγωνιστές. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε με σοβαρότητα το παιχνίδι και δεν άφησε περιθώρια στον Άρη. 21-14 πρώτο δεκάλεπτο, 40-26 ημίχρονο με τρίποντο από το κέντρο του Παπαπέτρου που ήταν και ο κορυφαίος. Ο Σπανούλης έλειπε και ο Μπράουν που πρωτοέπαιξε στην Ελλάδα με την φανέλα του Άρη έδειξε πως θα βοηθήσει σημαντικά. Το ίδιο και ο Τιλί που μοιάζει με νέα μετεγγραφή αφού τώρα αγωνίζεται μετά τον τραυματισμό του. Ο Μάντζαρης ξύπνησε στο β´ ημίχρονο με 4/4 τρίποντα και έδειξε πως είναι εδώ. Ο Άρης κάνει μια καλή προσπάθεια αλλά χρειάζεται και τα σποτελέσματα. Διαβάζω οτι ο Φάρος θα ενισχυθεί με 1-2 καλούς παίκτες , τον έχει και εκτός μην γίνει καμιά στραβή και μετά τρέχουνε. Ο Μποχωρίδης ξεχωρίζει και στις δύο πλευρές του γηπέδου αλλά χρειάζεται βοήθεια από τους υπόλοιπους ειδικά από τους έμπειρους Αθηναίου, Τσαιρέλη, Μούρτο αλλά και οι ξένοι Μάρας, Μπελ, Προύιτ πρέπει να δείξουν το καλό τους πρόσωπο. Καλή τύχη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σαν Σήμερα

26/04/1963

1963: Γεννιέται ο Bill Wennington. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Καναδό γίγαντα, αλλά τα δάχτυλα του έχουν δαχτυλίδια!!!