Παρακαλώ περιμένετε...

ΛΑΝΣ ΜΠΕΡΓΟΥΟΛΝΤ: Ο ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟΣ "ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ"

  • 18/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Το καλοκαίρι του 1993 όλα τα φώτα στην Δυτική Όχθη είχαν πέσει πάνω στον μεγάλο Όντι Νόρις που μετά απο μία τεράστια καριέρα στην Ισπανία, ερχόταν στην Ελλάδα για να φορέσει την φανέλα του Περιστερίου. Οι γνωρίζοντες όμως την ισπανική λίγκα -και εκείνα τα χρόνια που το ίντερνετ ήταν όνειρο θερινής νυκτός στην χώρα μας, ήταν λιγοστοί- στάθηκαν στον σχετικά άγνωστο παρτενέρ του Νόρις που θα τον πλαισίωνε στην ρακέτα.

Ο Λανς Μπεργουολντ είχε επίσης μια αξιόλογη καριέρα στην Ιβηρική χερσόνησο όχι σε τόσο λαμπερές ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα αλλά με νούμερα που κάθε βράδυ σχεδόν ήταν διψήφια. Ο ύψους 2.08 μέτρων Λανς επιλέχθηκε στο νούμερο 115 του ντραφτ το 1984 απο τους Λέικερς αλλά το ΝΒΑ έμεινε απλά ένα όνειρο. Όπως για τόσους και τόσους συμπατριώτες του το μέλλον του βρισκόταν στην πέρα του Ατλαντικού ήπειρο.

 Αρχικά στην Γαλλία και την Σαλόν και ύστερα για σχεδόν μία δεκαετία στην γειτονική Ισπανία. Αριστερόχειρας, με πολύ καλό σουτ απο μέση απόσταση, εξαιρετικός ριμπάουντερ και πολύ δυνατός, ο Μπεργουολντ καθιερώθηκε ως ένας απο τους καλύτερους power forward-center και έφτιαξε ένα πολύ καλό όνομα.

Στο Περιστέρι έκανε ένα φανταστικό δίδυμο με τον Όντι και βοήθησε τους "Πρίγκηπες" να τερματίσουν στην 5η θέση του πρωταθλήματος αλλά και να κάνουν μία αξιοπρεπέστατη πορεία στην Ευρώπη φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου Κόρατς. Απόλυτα ικανοποιημένοι απο την παρουσία του οι Περιστεριώτες ανανέωσαν το συμβόλαιο του και ο Λανς ανταποκρίθηκε ξανά με ντάμπλ σε πόντους και ριμπάουντ ασχέτως αν η ομάδα δεν είχε την ίδια πορεία.

Ο Μπεργουολντ παρέμεινε στην Ελλάδα και τρίτη συνεχή σεζόν, ανηφορίζοντας προς τα βόρεια προάστια και τους "Στρατηγούς" του Παπάγου. Δυστυχώς ένας τραυματισμός στην ευπαθή μέση του έριξε τους τίτλους τέλους στην καριέρα του μετά απο τρεις αγωνιστικές της περιόδου 95-96. Ένας απο τους πιο ουσιαστικούς ξένους παίχτες της δεκαετίας του 90, απο αυτούς τους αθόρυβους που δεν σου γέμιζαν το μάτι αλλά τελειώνοντας τον αγώνα είχαν γεμίσει την στατιστική με πόντους και ριμπάουντ, ο Λανς Μπεργουολντ κέρδισε τον σεβασμό όλων των φιλάθλων και την αγάπη των φίλων του Περιστερίου που γέμιζαν το κλειστό της Τζών Κένεντι για να χειροκροτήσουν εκείνη την ωραία παρέα...

Σαν Σήμερα

25/04/1950

1950: Ο Chuck Cooper γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός παίκτης που θα γίνει ποτέ draft από τους Boston Celtics στον δεύτερο γύρο. Παράλληλα οι New York Knicks θα υπογράψουν τον Nat "Sweetwater" Clifton, από τους Harlem Globetrotters και θα τον κάνουν έτσι τον πρώτο Αφροαμερικανό που θα παίξει ποτέ στο ΝΒΑ.