Παρακαλώ περιμένετε...

ΛΑΖΑΡΟ ΛΕΣΙΤΣ: ΜΙΑ ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ

  • 07/08/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Ο εικονιζόμενος είναι μία προσωπικότητα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση για το αν ήταν καλός προπονητής (αξιοσέβαστος στην πρώην Γιουγκοσλαβία και θρύλος για το μπάσκετ των Σκοπίων) ή "ταβερνιάρης" όπως τον βάφτισε η δημοσιογραφική μασονία στην χώρα μας. Ο Λάζαρο Λέσιτς έχει στην πλάτη του μία μακρά ιστορία στους πάγκους και θεωρείται δικαίως ο άνθρωπος που έβαλε την Ραμποντνίσκι στον μπασκετικό χάρτη.

 

Μαζί του η ομάδα της γείτονος χώρας έζησε τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της με άνοδο και καθιέρωση στα μεγάλα σαλόνια, συμμετοχές σε δύο τελικούς Κυπέλλου και παρουσία στα ημιτελικά του Κυπελλούχων το 1976. Στην Γιουγκοσλαβία ο Λέσιτς απολάμβανε μεγάλης εκτίμησης και αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως ήταν ένας απο τους βοηθούς του Ράνκο Ζεράβιτσα στον δρόμο για τον παγκόσμιο τίτλο του 1970 και του Μίρκο Νοβοσελ στο Ευρωμπάσκετ 73.

 

Μετά την καριέρα στην πατρίδα του, ο δρόμος τον έφερε το 1990 στην Θεσσαλονίκη και τον Άρη αρχικά ως βοηθό του Ιωαννίδη και όταν ο Ξανθός αποχώρησε προβιβάστηκε σε πρώτο προπονητή. Οι δημοσιογράφοι έσφαξαν με το βαμβάκι τον Λέσιτς ρίχνοντας του το ανάθεμα για το φάγωμα του Ιωαννίδη και θεωρώντας τον ουσιαστικά ανίκανο να αναλάβει τον παραπαίοντα "Αυτοκράτορα". Ο Λάζαρο τους διέψευσε, κράτησε όρθια την ομάδα και έχασε την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Παρισιού απο ένα σουτ του 17χρονου Κανιγκχαμ στο Λονδίνο εναντίον της Κίνγκστον.

 

Στην Ελλάδα διατήρησε τον Άρη στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου αλλά πριν απο τα πλέι οφ η διοίκηση τον υποβίβασε ξανά σε θέση βοηθού προσλαμβάνοντας τον Μιχάλη Κυρίτση ο οποίος πιστώθηκε την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σε ένα γαϊτανάκι ακατανόητων κινήσεων, ο Λέσιτς επανήλθε στον ρόλο του οδηγού την επόμενη χρονιά για να αποπεμφθεί ξανά με άκομψο τρόπο πριν απο τον τελικό του Κυπέλλου το 1992.

 

Ο Λάζαρο επέστρεψε στην πατρίδα του όπου απολάμβανε τον σεβασμό ( όταν ο Άρης πήγε στο Σπλίτ για να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γιουγκοπλάστικα, οι άνθρωποι του είχαν εντυπωσιαστεί απο τον τρόπο που τον πλησίασαν και του μιλούσαν ο Κούκοτς και ο Ράτζα) και αποσύρθηκε απο τους πάγκους το 2000. Η ιστορία ακόμα δεν έχει αποφασίσει για την τελική κρίση του Λάζαρο Λέσιτς.

 

Αυτοί που αποφάσισαν όμως ήταν οι πρώην συμπατριώτες του, προπονητές και παίκτες, αντίπαλοι και συνεργάτες που τον Μάϊο που μας πέρασε βρέθηκαν στα Σκόπια για να τιμήσουν τον 80χρονο θεωρητικό του αθλήματος. Μαριονέτα ή παρεξηγημένος, ο Λέσιτς σημάδεψε με την πληθωρική παρουσία του το μπάσκετ της χώρας του και με την μετριοπαθή συμπεριφορά του κατάφερε να έχει μόνο συμπάθειες στην Ελλάδα...

Σαν Σήμερα

03/05/1968

1968: Μία μέρα μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, οι St. Louis Hawks ανακοινώνουν την μετακόμισή τους στην Ατλάντα. Πλέον και από τότε θα ονομάζονται Atlanta Hawks.