Παρακαλώ περιμένετε...

Κυπελλα ... απο τα παλια.

  • 17/02/2018 -
    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ / A1 Basket League
    /
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΣ

Του Νίκου Φετοκάκη

 

Ημέρα τελικού κυπέλλου . Κανονικά ημέρα γιορτής για το μπάσκετ. Σίγουρα τα ματάκια μας έχουν δεί πολύ μεγάλους και συναρπαστικούς τελικούς . Έχουν υπάρξει αγώνες που μόνο η Πυθεία μπορούσε από πριν να μαντέψει τον νικητή και κάποιοι που υπήρχε χάσμα ποιότητας ακόμα και κατηγορίας μεταξύ των μονομάχων. Πάμε να ανατρέξουμε επιγραμματικά σε κάποιους εξ αυτών.

Περίοδος 83-84 : ΠΑΟΚ-Άρης 74-70 . Γνωστός και ως τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών . Ο Φαίδωνας Ματθαίου τότε προπονητής του δικεφάλου προέτρεψε τους αθλητές του να ξυρίσουν τα κεφάλια τους . Μαζί και αυτός πριν τον αγώνα. Ο ΠΑΟΚ τελικά νίκησε με κορυφαίο τον Μάτζικ Νίκο Σταυρόπουλο που έβαλε 26 πόντους.

Περίοδος 86- 87 : Άρης - Πανελλήνιος 110-70 . Περίπατος για την τεράστια ομάδα τότε των κιτρίνων επί του ανήμπορου να ακολουθήσει Πανελληνίου. Ο Νικ έβαλε...μόλις 52 πόντους και η διαφορά των 40 πόντων ήταν το απόλυτο ρεκόρ για πολλά χρόνια μέχρι να το καταρίψει ο Παναθηναικός πολλά χρόνια αργότερα.

Περίοδος 90-91 : Πανιώνιος - ΠΑΟΚ 73-70. Μετά απο μια περίοδο κυριαρχίας του Άρη έρχεται το 1991 ο Πανιώνιος να πάρει τον μονάδικό ως σήμερα τίτλο στην ιστορία του κάνοντας την μεγάλη εκπληξη . Νίκησε τον , λίγες μέρες πριν, κυπελλούχο Ευρώπης δικέφαλο με 73-70 στο ΣΕΦ με κορυφαίο τον εκπληκτικό Γιώργο Γάσπαρη .

Περίοδος 94-95 : ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 72-53. Ιστορική ημερομηνία αφού διεξάγεται το πρώτο φάιναλ φορ στην Λαμία με τετράδα τον Ηλυσιακό, τον Πανιώνιο, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη . Πανιώνιος και ΠΑΟΚ πήγαν πολύ εύκολα στον τελικό όπου ο δικέφαλος του Σάκη Λάιου καθάρισε πανέυκολα τον Ιστορικό του Ντούντα έχοντας κορυφαίο τον Μπάνε Πρέλιεβιτς με 27 πόντους.

Περίοδος 96-97 : Ολυμπιακός - Απόλλων Πατρών 80-78. Πάλι φάιναλ φορ στο ΟΑΚΑ αυτή τη φορά. Οι Πατρινοί κάνουν το μπαμ στον ημιτελικό νικώντας τον Παναθηναικό με 92-79 και πάνε στον τελικό με τον Ολυμπιακό όπου ο μαέστρος (να παινέψουμε και τον άνθρωπό μας) Βαγγέλης Αλεξανδρής πηγαίνει το ματς στο τελευταίο σουτ. Για κακή του τύχη ο Δημήτρης Παπανικολάου το βάζει και ο Απόλλων μένει με το ...αχ....

Περίοδος 97-98 : Άρης - ΑΕΚ 71-68. Φάιναλ φορ στο Αλεξάνδρειο . Ο θρίαμβος των απλήρωτων ! Ο Άρης με μέτριο ρόστερ , προπονητή τον Χρήστο Μαγκώτσιο καταφέρνει στον ημιτελικό να υποτάξει τον Παναθηναικό με 20 πόντους και στον τελικό κόντρα στην πλούσια ΑΕΚ του ξανθού κάνει το μπάμ με κορυφαίο τον Παναγιώτη Λιαδέλη με 22πόντους και στέλνει τον κόσμο του στα ουράνια.

Περίοδος 03-04 : Άρης - Ολυμπιακός 73-70. Εξίσου ιστορική χρονιά αφού , στην Λαμία πάλι όπως και το πρώτο , διεξάγεται το τελευταίο φάιναλ φορ Ελληνικού κυπέλλου! Θριαμβευτής ο Άρης με 21 πόντους του Πάρκερ . Έτσι έκλεισε το όνειρο τέτοιου είδους διοργανώσεων στην χώρα.

Απο εκεί και πέρα θα κρατήσουμε 2 τελικούς που είχαν ιδιαίτερο χρώμα λόγω συμμετοχής ομάδων από κατώτερη κατηγορία και ενός ρεκόρ. Θα μου επιτρέψετε να μην ασχοληθώ καν με τελικούς-ντροπής 1000 φιλάθλων και 3000 αστυνομικών που δεν συνάδουν με την αισθητική μου και την αγάπη μου για το σπορ.

Περίοδος 06-07: Παναθηναικός - Ρέθυμνο 86-47. Το Ρέθυμνο του Στέργιου Κουφού φτάνει στον τελικό στο ΟΑΚΑ όπου δημιουργείται μια γιορτή . Νικητές ουσιαστικά και οι δύο, τροπαιούχος όμως ο Παναθηναικός του Ζότς με κορυφαίο σκόρερ τον Κώστα Τσαρτσαρή με 14 πόντους.

Περίοδος 15-16: Φάρος Κερατσινίου - Παναθηναικός 54-101. Ο Παναθηναικός σπάει το ρεκόρ του Άρη νικώντας με 47 πόντους τον Φάρο ο οποίος ολοκλήρωσε την ονειρεμένη χρονιά την ανόδου του με έναν τελικό κυπέλλου. Γιάνκοβιτς και Γκιστ με 13 πόντους ήταν οι κορυφαίοι σκόρερ του τροπαιούχου.

Συνολικά ο Παναθηναικός είναι ο πολυνίκης του θεσμού μακράν με 18 κατακτήσεις και έπονται πολύ μακριά οι υπόλοιποι..

Οι ευχές για σήμερα είναι δύο : να δούμε έναν αγώνα χωρίς παρατράγουδα και κάποια στιγμή να ..εξευρωπαιστούμε και εμείς με κάποιο F4 αρχικά και στην συνέχεια ..ευχής έργον με F8 όπως σε όλη την Ευρώπη...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σαν Σήμερα

22/11/1955

1955: Γεννιέται ο James Edwards. Ένας ψηλός με σχεδόν 20 χρόνια καριέρα στο ΝΒΑ και τρία πρωταθλήματα. Σε ένα εκ των οποίων μάλιστα - με τους Pistons το 1990 - ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας.