Παρακαλώ περιμένετε...

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Ο "ΕΥΡΩΚΟΟΥΤΣ"

  • 29/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Για τον μέσο Έλληνα φίλαθλο, ο Κώστας Πολίτης είναι συνδεδεμένος με δύο πράγματα. Ως ο αρχιτέκτονας του θριαμβικού 87 αλλά και ως ο άνθρωπος που η απόφαση του εκείνο το απόγευμα στο Μετς, οδήγησε στην έξοδο απο το ελληνικό μπάσκετ τον Νίκο Γκάλη.

Ο Πολίτης όμως ήταν πολύ περισσότερα απο αυτά. Ήταν ένα παλληκάρι γέννημα θρέμμα της μαρτυρικής Καισαριανής, εκεί όπου είδε το πρώτο φως στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, μια μέρα του 1942.

 

Το μπάσκετ το αγάπησε απο μικρό παιδί αρχικά στη Νήαρ Ηστ και μετέπειτα στον Παναθηναϊκό, δύο ομάδες που έμελλε να υπηρετήσει τόσο ως παίχτης αλλά και ως προπονητής. Βασικό στέλεχος και της εθνικής ομάδας απο την οποία εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει το 1967 εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων και οχι μόνο υποχρεώθηκε να σταματήσει το μπάσκετ αλλά απολύθηκε και απο την εργασία του στον ΟΤΕ, κυνηγήθηκε και ταλαιπωρήθηκε πολύ εκείνη την εποχή.

 

Το 79 πήρε στα χέρια του τα ηνία του Παναθηναϊκού κερδίζοντας τίτλους και δείχνοντας πως μια νέα καριέρα ανοιγόταν μπροστά του. Ο δρόμος τον έφερε στο τιμόνι της εθνικής ομάδας και παρότι στην αρχή αυτός δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, ο Πολίτης δούλεψε σκληρά αποφασίζοντας μετά το Προολυμπιακό του 84 να βάλει την Γαλανόλευκη σε τροχιά ανανέωσης. Η συνέχεια θα είναι η πιο τρανή δικαίωση για τον ίδιο και το ελληνικό μπάσκετ που με αυτόν στο πηδάλιο θα ζήσει τις μεγαλύτερες στιγμές του μέχρι τότε. Τα πρώτα καρδιοχτύπια θα ακουστούν το καλοκαίρι του 86 στα ισπανικά γήπεδα και τον επόμενο Ιούνιο στην Αθήνα, ο Πολίτης θα γίνει ο παντοτινός μας "Ευρωκόουτς".

 

Όταν κατέβηκε απο το τρένο της εθνικής ξανά μετά απο ένα αποτυχημένο Προολυμπιακό τουρνουά, αυτή την φορά στο Ρότερνταμ το 88, ο επόμενοι σταθμοι του ήταν ο ΠΑΟΚ, το Περιστέρι, το συμμάζεμα του Παναθηναϊκού και η πορεία μέχρι το Τελ Αβίβ, η απόπειρα χτισίματος μιας νέας ομάδας οπου όμως σημαδεύτηκε απο την σύγκρουση με τον Γκάλη, ακολούθησε η ΑΕΚ και η εικοσάχρονη πορεία του στους πάγκους τελείωσε στην αγαπημένη του Καισαριανή.

 

Θεωρώ πως είμαι ο πλέον αναρμόδιος για να κρίνω τον προπονητή Κώστα Πολίτη. Το αν και τι πρόσφερε στο ελληνικό μπάσκετ, είναι καταγεγραμμένο στα ιστορικά αρχεία του αθλήματος στη χώρα μας.

 

Ξέρω όμως ένα πράγμα. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε το θάρρος της γνώμης και δούλεψε πολύ ώστε το ταπεινό υπόγειο να φτάσει να γίνει ουρανοξύστης. Εμπνευστής του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, οραματιστής και πρωτοπόρος, σίγουρα ισχυρογνώμων αλλά ποτέ δεν χάιδεψε κανενός τα αυτιά με τις απόψεις του.

 

Λίγες ή πολλές ανάλογα πως το βλέπει κανείς, το ελληνικό μπάσκετ κλίνει ευλαβικά το γόνυ στον Κώστα Πολίτη και του εκφράζει τις ευχαριστίες του...

 

Σαν Σήμερα

19/04/1965

1965: Για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ 5 παίκτες από μία ομάδα σκοράρουν πάνω από 20 πόντους ο καθένας. Αυτό συνέβη στην νίκη των Celtics επί των Lakers , ενώ για να ξανασυμβεί περάσαν 27 ολόκληρα χρόνια μέχρι τους τελικούς του 1982, όταν και ξαναέγινε με συμμετέχοντες τις ίδιες ακριβώς ομάδες.