Παρακαλώ περιμένετε...

Και ξαφνικα... Οι Κινεζοι αγαπησαν το μπασκετ ...

  • 09/02/2018

Πριν καμιά 20ετία το να μιλάμε για κινεζικό μπάσκετ έμοιαζε με καλής ποιότητας ανέκδοτο

Του Νίκου Φετοκάκη

Πριν καμιά 20ετία το να μιλάμε για κινεζικό μπάσκετ έμοιαζε με καλής ποιότητας ανέκδοτο που έβγαζε ασταμάτητο γελιο. Και όμως.. μια αφορμή χρειάστηκε , ένας παίκτης που πήγε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ΝΒΑ για να δείξουν οι ... Κινέζοι φίλοι μας την αγάπη τους για την σπυριάρα. Ο Γιάο Μινγκ έπαιξε στο ΝΒΑ, έκανε ρεκόρ ψήφων για το Αll star game και απο τότε η λίγκα της Κίνας εκτοξεύθηκε.

Τεράστια ποσα δαπανόνται για ευρωπαίους και γηρασμένους NBAers που συνήθως πηγαίνουν είτε για το εφ' άπαξ, είτε για να ξαναθυμήθουν το αγαπημένο τους streetball! Πάμε να θυμηθούμε μερικά τεράστια ονόματα που έφτασε η χάρη τους στην Κίνα ...

Οι Μπούζερ , Αρτέστ , Τάρπλει , Μάρμπουρυ , Κρόφορντ , Σκόλα που έπαιξαν κατά καιρούς στην CBA είναι δυνατά χαρτιά αλλά ουδεις διασημότερος όλων αυτών του υπερταλέντου με τα γυάλινα πόδια Τρέισι Μακρέιντι που κόσμησε κάποτε την λίγκα!

Από εκεί και πέρα άπειρα τα ονόματα γνωστών μας παικτών που μεσουράνησαν στην Ευρώπη και έδειξαν και το ταλέντο τους στην Κίνα... απο πού να ξεκινήσουμε..

Ο πρώην της Κάχα, Ντάριους Άνταμς , ο ex Πανιωνίου και Απόλλωνα Πατρών και νυν της Εφές, Έρικ Μακόλουμ που μοίρασε και 2-3 70άρες κατά διαστήματα , ο Λάγκφορντ που στα σκάρτα 35 έφυγε από το Καζάν για εκεί , ο Πάνγκο , ο Στέφενσον , ο πρώην της Μπάρτσα, Λάμπε και αρκετοί άλλοι..που σίγουρα ξεχάστηκαν στην.. μετάφραση.

Και επειδή όποια πέτρα και αν σηκώσεις Έλληνα θα βρεις, ας μην ξεχάσουμε τον Παναγιώτη Γιαννάκη που διετέλεσε κόουτς της Εθνικής Κίνας , τον Γιάννη Χριστόπουλο που ακόμα βγάζει το..σετσουάν χοιρινό του στην Λίγκα και ασφαλώς τον Γιάννη Μπουρούση που δεν το πολυσκέφτηκε να δεχτεί τα κοντά δυο εκατομύρια δολλάρια που του προσέφεραν.

Λαμβάνοντας υπόψιν την τελευταία αναφορά καταλαβαίνουμε το δέλεαρ που υπάρχει στους αθλητές για το μεγάλο ταξίδι . Το αν θα είναι μια ..εμπορική φούσκα όπως με την κινεζική ποδοσφαιρική Λίγκα που σιγά σιγά σκάει, θα το δειξει ο χρονος.

 
 
 
 
 
 
 

Σαν Σήμερα

02/05/1968

1968: Ο Bill Russell θα κατακτησει τον πρωτο του τίτλο ως παίκτης-προπονητής καθως οι Celtics θα κερδισουν τους Lakers με 124-109 στο 6ο παιχνίδι των τελικών.