Παρακαλώ περιμένετε...

ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ

  • 15/12/2020

Του Αντρέα Τσεμπερλίδη

Αυτό το ψηλό κατάξανθο και με γαλανά μάτια παλληκάρι, έκανε την εμφάνιση του στον μικρόκοσμο του ελληνικού μπάσκετ, εκεί γύρω στο 1995. Υποτίθεται πως ήταν γεννημένος στις 10 Ιουνίου του 1979 στο Ρουστάβι της Γεωργίας, δεν είχε ασχοληθεί ποτέ μέχρι τότε με το άθλημα αφού ήταν κολυμβητής και το ελληνικό όνομα του ήταν Ιάκωβος Τσακαλίδης.

Η αλήθεια για την περίπτωση του; Ακόμα ένα προϊόν της φάμπρικας που είχε ανοίξει με την πτώση του καθεστώτος στην πρώην Σοβιετική Ένωση όπου με τις κατάλληλες γνωριμίες στα ελληνικά προξενεία και ένα καλό μπαχτσισι στον αρμόδιο υπάλληλο, άνθρωποι που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με την Ελλάδα βαπτίζονταν εν μία νυκτί συμπατριώτες μας.

 

Ο Τσακαλίδης όταν πάτησε το πόδι του στην "μητέρα πατρίδα" βρέθηκε κάτω απο τις φτερούγες του Μηνά Γκέκου που τον βοήθησε να προσαρμοστεί και τον προμήθευε με ρούχα που του έδινε ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, μέχρι να βρεθεί ομάδα που θα επένδυε στο κορμί του και στο ταλέντο του. Ο Παναθηναϊκός που έδειξε πρώτος ενδιαφέρον δεν έκανε ποτέ πρόταση στον παίχτη και τελικά ο Ιάκωβος κατέληξε στην ΑΕΚ του Ιωαννίδη για να ξεκινήσει την καριέρα που τον έφερε μέχρι το κατώφλι του ΝΒΑ.

 

Ο Ξανθός εντυπωσιασμένος απο τα σωματικά προσόντα του Τσακαλίδη, δούλεψε πολύ μαζί του και του έδωσε τη θέση του βασικού σέντερ στην πεντάδα του Δικεφάλου. Ο Φιλίππου πιστεύοντας πως η ομάδα είχε βρει τον σέντερ της επόμενης δεκαετίας, έσπευσε να τον δεσμεύσει με ένα επταετές συμβόλαιο το οποίο στην πορεία θα έφτανε τις δύο πλευρές στα δικαστήρια.

 

Με την ΑΕΚ ο Ιάκωβος αγωνίστηκε μέχρι το 2000 κατακτώντας ένα Κύπελλο και το Σαπόρτα στον τελικό της Λωζάνης. Το ίδιο καλοκαίρι επιλέχθηκε στο νούμερο 25 του ντραφτ απο το Φοίνιξ, χρησιμοποιώντας το ελληνικό του διαβατήριο για να αποδείξει την ηλικία του. Ο Τσακαλίδης όπως ήταν φυσικό, ήθελε να κάνει το ταξίδι στην Αμερική αλλά συνάντησε τη σθεναρή άρνηση της ΑΕΚ που δεν δέχθηκε το ένα εκατομμύριο δολλάρια των Σανς για να αφήσει ελεύθερο τον παίχτη, πατώντας πάνω στο υπογεγραμμένο επταετές συμβόλαιο.

Οι δύο πλευρές τράβηξαν το σκοινί στα άκρα και η υπόθεση έφτασε στο Λονδίνο και το αθλητικό δικαστήριο.

 

Στην δικαστική αίθουσα της αγγλικής πρωτεύουσας, ο Ιάκωβος Τσακαλίδης με την αρωγή του νομικού επιτελείου του Φοίνιξ, προέβη σε μία αποκάλυψη που ψυθιριζόταν απο την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στην Ελλάδα. Ομολόγησε πως το πραγματικό του όνομα ήταν Αλεξέι Λεντκοβ και ήταν γεννημένος το 1975 στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας (εξαιρετική έρευνα σε βάθος για το όλο θέμα έκανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρύδας που έφτασε μέχρι τη Σιβηρία για να βρει στοιχεία της παράνομης ελληνοποίησης) και φυσικά ουδεμία σχέση είχε με την Ελλάδα. Η ΑΕΚ ουσιαστικά είχε υπογράψει συμβόλαιο με έναν άνθρωπο που δεν υπήρχε και η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε τον παίχτη δίνοντας του την ελευθερία του.

 

 Η ΕΟΚ όμως επέμενε να υποστηρίζει πως ακόμα και αν δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα, ο Τσακαλίδης ήταν προϊόν παραγωγής του ελληνικού μπάσκετ αφού υποτίθεται πως έμαθε το άθλημα στη χώρα μας και αρνήθηκε να του αφαιρέσει το ελληνικό διαβατήριο προσβλέποντας σε ενδεχόμενο ώφελος συμμετοχής του παίχτη στην εθνική ομάδα.

Ο Ιάκωβος πέρασε τελικά τον Ατλαντικό ως Έλληνας και έπαιξε για 7 χρόνια στο ΝΒΑ με τρεις διαφορετικές ομάδες χωρίς ποτέ να καταφέρει να γίνει κάτι περισσότερο απο ένας απλός ρολιστας. Αμυντικά μπορεί να ήταν "σκιάχτρο" αλλά με πολύ αργά πόδια ενώ και το επιθετικό ρεπερτόριο ήταν πολύ φτωχό. Το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό στο τελευταίο αδιάφορο πέρασμα του απο ένα γήπεδο μπάσκετ. Όταν αποσύρθηκε το επόμενο καλοκαίρι, θεωρητικά ήταν μόλις 29 χρονών. Ο "Ιάκωβος Τσακαλίδης" ίσως να ήταν τόσο. Ο Αλεξέι Λεντκοβ όμως ήταν λίγο μεγαλύτερος και έκρινε πως είχε έρθει η ώρα να ρίξει αυλαία σε μία καριέρα με πολλά στοιχεία υποκριτικής.

 

Σαν Σήμερα

19/05/1928

1928: Γεννιέται στην Νέα Υόρκη ο Dolph Sayes, ο 12 φορές MVP, πρωταθλητής με τους Syracuse Nations το 1955 αλλά και ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ σύμφωνα με ψηφοφορία του 1996 για τα 50 χρόνια της λίγκας.